Hyppää sisältöön

Mitä parempi palkka, sitä haluttomampia siitä ollaan kertomaan muille – naiset kannattavat palkka-avoimuutta miehiä enemmän, kertoo Ylen kysely

”Palkkojen ympärillä on turhaa mystisyyttä ja salamyhkäisyyttä. Miksi ei rakenneta läpinäkyvää ja tasa-arvoista mallia, joka on sama kaikille?” kysyy hr-johtaja.

Työntekijät halusivat, että palkat ovat avoimia. Se sopi hyvin avoimuutta korostavalle yritykselle, sanoo Anna Savilampi. Kuva: Markku Rantala / Yle

Kansa jakautuu kahtia.

Tai oikeastaan kolmeen, koska lähes viidennes vastaajista ei osaa sanoa juuta eikä jaata.

Yle kysyi suomalaisilta työntekijöiltä, pitäisikö työpaikalla palkkojen olla avoimia ja jokaisen työntekijän tiedossa.

43 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että palkkojen pitäisi olla avoimia.

Avoimuutta vastusti 39 prosenttia vastanneista.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus.

Sukupuolten välinen ero on tässä tapauksessa merkittävä tekijä.

Naiset ovat hanakammin palkka-avoimuuden puolesta. Jopa 47 prosenttia naisista haluaa, että työpaikoilla kerrotaan avoimesti palkoista. Miehistä avoimuuden kannattajia on vain 38 prosenttia.

Myös ansiot vaikuttivat siihen, miten positiivisesti palkka-avoimuuteen suhtauduttiin.

Isopalkkaiset haluavat pitää palkat piilossa

Alla 60 000 euroa ansaitsevat ovat useammin avoimuuden puolesta kuin sitä vastaan. 60 000 euron ansioihin saakka palkka-avoimuutta kannatettiin sitä enemmän, mitä enemmän ihminen ansaitsi. 40 000 - 60 000 ansaitsevista 49 prosenttia kannatti palkka-avoimuutta, kun taas yli 60 000 ansaitsevista vain 34 prosenttia kannatti sitä.

Puoluetausta vaikutti myös. Kyselyyn vastanneista vasemmistoliiton kannattajista 70 prosenttia uskoi palkka-avoimuuteen, kokoomus oli toisessa ääripäässä. Sen kannattajista 25 prosenttia kannatti ja 60 prosenttia vastusti avoimia palkkausperiaatteita.

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat kannattajiensa perusteella palkka-avoimuuspuolueita, kokoomus, RKP, kristilliset, perussuomalaiset ja keskusta eivät.

”Avoimuus lähti työntekijöistä”

Taloushallintoalan yritys EMU Growth partnersissa ryhdyttiin palkka-avoimuuteen henkilöstön toiveesta.

Kun säännöllisessä henkilöstökyselyssä kysyttiin palkoista ja palkitsemisesta, työntekijät toivoivat kommenteissaan, että palkkojen muodostumisesta kerrottaisiin avoimesti.

Palkka-avoimuus otettiin käyttöön viime vuonna.

Syy avoimuuteen on yksinkertainen: tasa-arvo.

EMU:n Henkilöstöasioista vastaava Anna Savilampi sanoo, että kyse on myös koko alan arvostuksesta: kun palkat ovat avoimia, taloushallinnon alalle saadaan hyviä työntekijöitä.

Kun palkat ovat avoimia, yritykseen saadaan hyviä työntekijöitä, sanoo Anna Savilampi. Koko alan arvostus kasvaa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Avoimia EMU:ssa ollaan palkkojen muodostumisessa. Jokaiseen tehtävään on määritelty, mistä palkka koostuu. Henkilökohtaista palkkaa ei tarvitse muille kertoa, mutta kaikki tietävät, mitä suuruusluokkaa se on.

– Jotkut on kokenut sen ahdistavaksi, että sentilleen tiedetään oma palkka, Savilampi sanoo.

Palkkaus ei siis ole kiinni kunkin neuvottelutaidoista, sukupuolesta, iästä tai työskentelypaikkakunnasta. Tietyssä tehtävässä saa tietyn palkkahaarukan mukaisen korvauksen.

– Ihmiset ovat olleet ilahtuneita, kun ovat jo rekrytointi-ilmoituksissa nähneet, mikä on palkkahaarukka, Savilampi kertoo.

Kasvava yritys on hakenut mallia IT-alalta, jossa palkka-avoimuus on tavallisempaa.

– Palkkojen ympärillä on turhaa mystisyyttä ja salamyhkäisyyttä. Jokainen saa työstään palkan. Miksi ei rakenneta läpinäkyvää ja tasa-arvoista mallia, joka on sama kaikille? Savilampi kysyy.

Myös työntekijät ovat palkka-avoimuuteen tyytyväisiä

EMU:ssa työskentelevä it-asiantuntija Petteri Hovi myöntää, että aluksi asiasta oli pientä jupinaa kahvipöydissä.

Avoimuus on kuitenki sekä työnantajalle että työntekijälle selkeää.

– Kyse on luottamuksesta molempia osapuolia kohtaan, Hovi sanoo.

Kun palkat ovat avoimia, voi verrata omaa rooliaan muihin. Jos tuntuu, että palkka ei ole kohdallaan, siitä on helppoa neuvotella avoimesti.

It-asiantuntija Petteri Hovi on mukana myös yrityksen vastuullisuushankkeissa. Palkka-avoimuus on hänelle selviö. Kuva: Markku Rantala / Yle

Naiset kokevat palkkasyrjintää ja siksi haluavat avoimuutta

Palkkaus on tasa-arvokysymys. Tämä tiedetään myös sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa valmistellaan lainsäädäntöä palkka-avoimuudesta.

STM:n asa-arvoyksikön johtaja Tanja Auvinen arvelee, että naiset kannattavat palkka-avoimuutta, koska he tunnistavat omalta työuraltaan palkkasyrjinnän ja selittämättömät palkkaerot. Myös esimerkiksi tasa-arvobarometrissä on käynyt ilmi, että naiset kokevat palkkasyrjintää. (siirryt toiseen palveluun)

– Siihen pyritään palkka-avoimuuteen lainsäädännöstäkin puuttumaan.

.

STM:n Tanja Auvinen sanoo, että palkka-avoimuuden lisääminen tuo tasa-arvoa työpaikoille. Kuva: Markku Rantala / Yle

Palkkojen avoimuutta ovat tuoneet esiin monet järjestöt myös julkisuudessa. Siksi yhä useampi tietää, mistä siinä on kyse, Auvinen arvelee. Toisaalta ihmisten palkkatietoisuus on työolotutkimuksen perusteella heikentynyt.

Myös Auvisesta palkoista puhumiseen liittyy turhaa arkuutta.

– Avoimuus muovaa yleisesti yhteiskuntaa siihen suuntaan, että palkoista käydään avointa keskustelua työpaikoilla, Auvinen sanoo.

Palkka-avoimuus hallitusohjelmassa, lakiesitys maaliskuussa

Palkka-avoimuudesta on tekeillä lakiesitys, koska se on mukana hallitusohjelmassa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmassa lukee näin:

Palkka-avoimuus

Perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamista edistetään lisäämällä palkka-avoimuutta lainsäädännön keinoin. Perusteettomiin naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin puututaan nykyistä tiukemmin.

Lisätään tasa-arvolakiin henkilöstön, henkilöstöedustajien ja yksittäisen työntekijöiden oikeuksia ja tosiasiallisia mahdollisuuksia lisätä palkkatietoutta ja puuttua tehokkaammin palkkasyrjintään

Myös EU-komissio ajaa palkka-avoimuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Parhaillaan hallituksen asettama työryhmä valmistelee lainsäädäntöä. Palkka-avoimuustyöryhmän on tarkoitus saada lakiesitys maaliskuun loppuun mennessä hallitukselle, kertoi työryhmää vetävä Tanja Auvinen aiemmin Ylelle.

Ylen palkka-avoimuutta koskeva kysely tehty Taloustutkimus Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat Taloustutkimus Oy:n internet-paneelin 18-79 -vuotiaat vastaajat. Tutkimusotos muodostettiin satunnaisotantana kohderyhmästä. Tutkimus toteutettiin 19.1.-22.1.2021.Tutkimukseen vastasi 1591 henkilöä. Tilastollinen virhemarginaali on 95 %:n luotettavuustasolla koko otoksesta noin ± 2,0 prosenttiyksikköä. Kuvioiden epätasaiset prosenttiluvut (yli ja alle 100%) johtuvat pyöristyksistä.

Juttua muokattu 2.2.2021 kello 10.30. Puoluekannan mukaan jaoteltuun grafiikkaan korjattu Ei-vastauksen osuus Liike nytin ja perussuomalaisten kannattajilla.