1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Oma kynä mukaan äänestyskoppiin vai siirretäänkö kuntavaalit? Oikeusministeri Henriksson: On seurattava, miten rajoitukset purevat

Jos kuntavaalit pidetään, äänestää voi myös teltassa ja piirtää numeron omalla kynällä.

kuntavaalit
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson odottaa, miten rajoitukset purevat epidemiaan. Jos tilanne heikkenee huomattavasti, vaaleja ei voi pitää. Markku Ulander / Lehtikuva

Koronapandemian varjostaa kuntavaalien järjestämistä ja kampanjointia. Kuntavaalit on tarkoitus pitää 18. huhtikuuta.

Ennusteiden mukaan koronapandemia saattaa yltyä Suomessa korkeisiin tartuntalukuihin juuri huhtikuussa. Tämä selviää hallituksen eilen tiistaina julkistamista skenaarioista (siirryt toiseen palveluun).

Vaalien järjestäminen tarkoittaisi valtavaa määrää ylimääräisiä kontakteja ihmisten välillä, samaan aikaan kun ihmisten kohtaamisia yritetään rajoituksilla vähentää.

– Meillä tavanomainen 60 prosentin äänestysaktiivisuus tarkoittaa noin 2,5 miljoonaa ihmiskontaktia 8 äänestyspäivän aikana, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

Puolueet ovat kuitenkin toistaiseksi sitä mieltä, että vaalit pidetään, jos tautitilanne ei pahene huomattavasti.

Äänestystelttoja ja kotiäänestyksiä

Oikeusministeriö valmistelee tavallisesta poikkeavia keinoja ja ohjeita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Näin yritetään taata, että vaaleissa tartunnat eivät leviäisi.

Ohjeet lähtevät kuntiin ja äänestäjille. Valmisteilla olevassa ohjeessa sanotaan esimerkiksi, että äänestysmerkinnän voi tehdä omalla kynällä.

Ongelmallista on se, miten mahdollisesti suuri määrä karanteenissa olevia voi äänestää. He eivät voi poistua kotoaan. Tähän varaudutaan esimerkiksi kotiäänestysmahdollisuudella.

Äänestyspaikkoja voi kunnissa perustaa myös ulos telttoihin.

Kynä äänestyslipukkella.
Koronan takia vaaleissa voi piirtää äänestysnumeron omalla kynällä, jos vaalit järjestetään. Tove Virta / Yle

Myös ennakkoääniä saattaa tulla enemmän kuin tavallisesti, jos ihmiset haluavat varmistaa äänestämisen tai välttää äänestyspäivän ruuhkaa. Ennakkoäänien laskeminen käy todennäköisesti tavallista hitaammin, koska laskijoilla pitää olla turvavälit ja sitä varten suuria tiloja.

Se tarkoittaa, että ennakkoäänien laskenta saattaa valmistua sunnuntaina myöhemmin kuin on totuttu.

– Kello 20 mennessä tulee olemaan suuria vaikeuksia saada äänet laskettua varsinkin suurissa kaupungeissa. Tarvittaessa niitä lasketaan illan aikana ja kohti puolta yötä, Jääskeläinen arvioi.

Vaalien mahdollinen siirtämispäätös helmikuussa?

Koronan leviämistä ei kuitenkaan tarkkaan pystytä ennakoimaan.

Hallitus on juuri asettanut uusia rajoituksia hidastaakseen taudin leviämistä, ja niiden vaikutus nähdään 2–4 viikossa.

– Edelleen lähdetään siitä, että vaalit pidetään. Mutta koko ajan on seurattava, miten uudet rajoitukset purevat, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo.

Henriksson arvioi, että jos rajoituksissa siirrytään korkeimmalle eli kolmostasolle tai poikkeusoloihin, vaaleja ei voi järjestää.

Vaalien siirtäminenkin on mahdollista.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, oikeuministeriö.
Kuntavaalit tarkoittaa 2,5 miljoonaa ylimääräistä kontaktia äänestyspäivien aikana, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen laskee. Jani Saikko / Yle

– Jos vaalit pitää siirtää, helmikuu lienee tässä tilanteessa vähiten huono ajankohta päättää siitä, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

Mitään tarkkaa päivämäärää, jolloin siirtämisestä viimeistään olisi päätettävä, jos niin tehdään, ei ole.

Jos vaalit siirrettäisiin, niitä pitäisi Jääskeläisen mielestä siirtää vähintään puoli vuotta eteenpäin.

Jos tauti leviää nopeasti, vaaleja ei voi pitää

Tiistaina julkistetuissa koronamallinnoksissa on selvitetty, miten sulkutila eli lockdown vaikuttaisi tartuntojen leviämiseen.

Taustalla on paitsi tartuntojen leviäminen ylipäätään myös nykyistä tartuttavamman virusmuunnoksen leviäminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alustavan arvion mukaan muuntunut virus voisi Suomessa ohittaa aiemman virustyypin maalis–huhtikuussa.

Koronarajoituksissa on tarktoitus siirtyä portaittain kohti tiukempaa ihmiskontaktien rajoittamista. Hallituksen julkaisemissa skenaariossa toinen vaihtoehto mahdolliselle sulkutilalle on piirretty juuri huhtikuulle.

– Jos 1.4. alkaa viikkojen lockdown, on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta järjestää vaaleja, Jääskeläinen sanoo.

Sulku tarkoittaisi valmiuslain mahdollistamia liikkumisrajoituksia.

Puolueet haluavat pitää vaalit, mutta turvallisesti

Puolueet keskustelevat vaaleista puoluesihteerien yhteisessä työryhmässä. Se saa perjantaina oikeusministeriöltä tilannekatsauksen, miten kunnat ovat varautuneet vaalien järjestämiseen.

– Olemme huolestuneita ja haluamme pitää huolen siitä, että vaalit voidaan pitää terveysturvallisesti, ryhmän puheenjohtaja Antton Rönnholm (sd.) sanoo.

Joitakin puolueita vaalien siirto voisi hyödyttää, toisia haitaita. Äänestäjiä ei voi tavata torikahveilla, vaan kampanjat on tehtävä netissä ja mediassa. Mahdollisesti nettikampanjoinnista hyötyisivät perussuomalaiset. Esimerkiksi keskusta taas saattaisi menettää äänestäjiä.

Dramatiikkaa ei kuitenkaan ole ilmassa.

– On puolueitten yhteinen tahto, että vaalit järjestetään. Tahto on yhteinen ja vahva, Riikka Pirkkalainen (kesk.) vakuuttaa.

Lue seuraavaksi