1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Urheiluseuroissa iloitaan, kun hallien ovet aukeavat

Etäjumppa, hiihtoladut ja pulkkamäet auttoivat pitämään yleiskunnosta huolta, Simmis Wandan Taru Koivu-Reinikkala sanoo.

koronavirus
Itäkeskuksen uimahalli Helsingissä
Pääkaupunkiseudun uimaseurat pääsevät halleihin, mutta kilpailuja ei saa järjestää.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit päättivät avata alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien hallinnoimissa tiloissa helmikuun alusta lukien. Tämä oli Simmis Wandan toiminnanjohtaja Taru Koivu-Reinikkalan mukaan odotettu ja toivottu päätös.

– Nyt pääsemme jatkamaan sitä, mitä varten me olemme olemassa, hän sanoo.

Vantaalaisessa uimaseurassa on tauonkin aikana pidetty huolta uintivalmennettavien yleiskunnosta. Valmentajat ovat vetäneet jumppaa etäyhteyden yli, ja ulkona on touhuttu pulkkamäessä ja hiihtoladulla. Kerrankin Etelä-Suomen säät olivat suosiolliset.

– Lumi oli todella tervetullut juttu. Suuri haaste oli kuitenkin se, että lajinomainen toiminta oli kokonaisuudesta poissa, Koivu-Reinikkala sanoo.

Pääkaupunkiseudun uimaseurat keräsivät yli 2 200 nimeä adressiin, jotta uimahallin ovet aukeaisivat lasten ja nuorten käyttöön. Nyt tuo toive näyttää toteutuvan.

Uimahallien aukeaminen on Koivu-Reinikkalan mukaan uimaväelle ilouutinen, vaikka kilpailuja ei saa järjestää.

– Kilpailut ovat olleet iso motivoiva tekijä varsinkin vanhemmille uimareille. Nuorimmille lapsille riittää, että on kymmenen uimaria ja valmentaja osaa puhaltaa pilliin, Koivu-Reinikkala sanoo.

Toiveissa enemmän aikaa ja tilaa

Taru Koivu-Reinikkalan mukaan uinti ei ole ollut koronatartuntojen kannalta suuri riski. Koronavuoden aikana halleissa koettiin joitakin korona-altistumisia, mutta tartuntoja ei ole tullut uimaseurojen tietoon.

– Kävimme jo syksyllä hyvin tarkasti läpi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ohjeistuksia, miten hallissa voidaan toimia vastuullisesti, hän sanoo.

– Jo viime keväänä halleissa nostettiin klooripitoisuuksia. Ja kun uinti on yksilölaji, tarkoitus ei ole että mennään ihan vieri vieressä tai varpaat toisen suussa.

Simmis Wandassa odotetaan nyt Vantaan kaupungin jatko-ohjeita. Taru Koivu-Reinikkala uskoo, että turvavälien pitoa helpottaa helmikuussa se, että suuri suuri yleisö on yhä halleista poissa.

– Jos oikein hyvä tuuri käy, voidaan saada vähän lisää harjoitusaikaa ja pääsemme halliin vaikka vain yksi ryhmä kerrallaan.

Salibandyliitto: Oikea päätös tähän kohtaan

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta sanoo, että liitossa ollaan tyytyväisiä päätökseen.

– Se selkeyttää tilannetta. Siitä lähdetään, että päästään vastuullisesti harjoittelemaan ensi viikolla myös pääkaupunkiseudulla.

Samalla Ilmivalta toteaa, ettei kyseessä ole yksinkertainen asia.

– Koronatilanne ei ole helppo, eikä tiedetä, mihin mennään. Uskon, että lasten ja nuorten kannalta ja kokonaisuudessaan arvioiden tämä on oikea päätös tähän kohtaan. Jos koronatilanne ottaa selkeästi takapakkia, niin sitten tilannetta pitää arvioida uudelleen, Ilmivalta sanoo.

Liitto käy huomenna torstaina tarkemmin läpi, mitä päätös käytännössä tarkoittaa ja miten asiasta viestitään jäsenille.

Lue lisää:

Analyysi: Pääkaupunkiseutu ja Jan Vapaavuori uhmaavat hallituksen ja Krista Kiurun koronalinjaa: lasten harrastuksista tuli kiistakapula

Sadat tuhannet lapset ja nuoret pääsevät taas harrastamaan pääkaupunkiseudulla – tauko kesti kaksi kuukautta: "Aika on ollut pidempi kuin meistä aikuisista tuntuu"

Lasten ja nuorten harrastus­toiminta avautuu rajatusti, HUS asiassa eri mieltä – Helsingin sote-johtaja: "Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista"

Kausityövoimapäätös siirtyy, rokotuskorvaus työterveydelle – Marin lasten harrastusten avaamisesta: "Nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää", Saarikko ymmärtää päätöstä

Lue seuraavaksi