Hyppää sisältöön

Henkilöstöravintolayhtiö Compass Group potkii pois satoja ja lomauttaa tuhansia – "Tämä on työntekijöille todella kova isku", sanoo PAMin puheenjohtaja Rönni-Sällinen

Kansainvälisellä ruokapalveluyrityksellä on Suomessa 3 700 työntekijää noin 600 ravintolassa.

Compass Group kertoi joulukuussa aloitettujen yt-neuvotteluidensa päättymisestä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ruokapalveluyritys Compass Group Suomi kertoi keskiviikkona joulukuussa aloitettujen yt-neuvotteluidensa päättymisestä.

Niiden perusteella tämän vuoden aikana irtisanottaisiin enintään 365, osa-aikaistettaisiin enintään 550 ja lomautettaisiin määräaikaisesti tai toistaiseksi 2300 työntekijää.

Operatiivisten suunnittelijoiden ja gastro chefien osalta neuvottelut jatkuvat yhdistettynä toimihenkilöitä koskeviin neuvotteluihin.

Neuvottelujen piirissä oli yhteensä noin 2700 henkilöä.

– Rokotusten myötä koronapandemia tulee varmasti helpottumaan ja asiakkaat hiljalleen palaavat ruokailemaan, mutta on selvää, että etätyön ja etäopiskelun jäädessä osin pysyväksi käytännöksi asiakaskäyttäytyminen tulee pysyvästi muuttumaan. Tämä edellyttää meiltä tehtävien uudelleen järjestämistä ja rakenteellista muutosta eli siirtymistä joustavampiin työaikoihin sekä laajemmin osa-aikaiseen työhön, perustelee päätöksiä Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola tiedotteessa.

Vaikuttaa ravintola-alan työsuhteisiin laajasti

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toivoo vielä yritykseltä malttia ja että kaikkia irtisanomisia ei toteutettaisi.

– Tämä on työntekijöille todella kova isku. Se lisää työsuhteiden ja toimeentulon epävarmuutta.

Compass Groupin alueellinen pääluottamusmies Timo Tiikkaja kuvaa neuvottelujen lopputulosta musertavaksi.

– Olen todella surullinen. Olisin toivonut, että Compass Group olisi isona yrityksenä kantanut yhteiskuntavastuun huolehtimalla työntekijöistään. Mitä enemmän työntekijöitä osa-aikaistetaan, sitä enemmän he joutuvat hakemaan erilaisia tukia yhteiskunnalta toimeentulonsa tueksi. Se on väistämätöntä, Tiikkaja sanoo.

Rönni-Sällinen toteaa tiedotteessa, että Compass Groupin ratkaisuilla on vaikutusta myös koko alaan ja siihen, millaisia työsuhteita on tarjolla. Henkilöstöravintolat ovat ravintola-alalla tarjonneet eniten kokopäiväisiä työsuhteita.

– Kokoaikaisen työn määrä uhkaa vähentyä ja työsuhteiden epävarmuus kasvaa.

Lontoon pörssiin listattu Compass Group kasvoi Suomen oloissa isoksi, kun se osti reilu puolitoista vuotta sitten Fazer Food Servicen.

Lue lisää:

.
.