Hyppää sisältöön

Analyysi: Koronakriisin hoitaminen on nostanut Marinin presidenttikyselyn kärkeen – pääministeri yhdistänyt vasemmiston kannattajat taakseen

Marin on onnistunut pitämään kriisin tuomasta kannatuksesta kiinni, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Ylen presidenttikyselyssä Sanna Marin yhdisti SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat taakseen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Demareilla riitti toissa vuoden joulukuussa tohinaa. Puolueen puoluevaltuusto valmistautui valitsemaan Suomelle seuraavaa pääministeriä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin ja Sanna Marinin kannattajat taivuttelivat sinnikkäästi valtuutettuja oman ehdokkaansa taakse.

Yksi Lindtmanin kannattajista epäili, että Marinista tulisi puolueelle liian repivä johtaja, joka “kirkasotsaisilla linjauksillaan” vieraannuttaisi osan kannattajista puolueesta.

Nyt voidaan sanoa, että epäillyt ovat ainakin tähän asti osoittautuneet turhiksi.

Ylen torstaina julkaisema presidenttikysely osoittaa, että Marin on nostanut paitsi SDP:n mutta myös henkilökohtaista suosiotaan presidenttikisassa.

Kriisiaikoina kansalaiset tukevat hallitusta

Marinin nousu presidenttikyselyiden kärkipaikalle on tapahtunut pitkin viime kevättä ja syksyä.

Saman hän tekee Ylen kyselyssä, jossa vastaajat ovat saaneet valita suosikkinsa pitkästä listasta ehdokkaita.

Iso syy kannatuksen nousuun on ollut onnistuminen koronakriisin hoitamisessa sekä kansalaisten halu uskoa oman hallituksen onnistumiseen.

Politiikan tutkimuksessa ilmiöstä puhutaan “lipun ympärille kerääntymiseksi”. Poikkeusaikoina kansalaiset kerääntyvät poliittisten johtajiensa ympärille ja toivovat kriisin ohittamista mahdollisimman vähin vaurioin.

Ilmiö kasvatti SDP:n kannatusta jo viime keväänä, kun koronakriisi puhkesi Euroopassa. Myös muiden maiden valtaapitävien puolueiden kannatus nousi samaan aikaan.

Marin ja demarit ovat nyt onnistuneet pitämään suosiostaan kiinni, vaikka SDP on tullut hieman alas kesän huippulukemista.

Kaikki eurooppalaiset valtapuolueet eivät ole onnistuneet suosion säilyttämisessä yhtä hyvin.

Yhden onni on toisen epäonni

Ylen kyselyn tausta-aineistosta selviää mielenkiintoisia tietoja Marinin kannattajista.

Marinin kannatus tulee voittopuolisesti SDP:tä, vasemmistoliittoa ja vihreitä äänestäneiltä.

Demareista 34 prosenttia nimeää Marinin suosikikseen, vasemmistoliittolaisista niin tekee 27 prosenttia vastanneista ja vihreiden luku on 20 prosenttia.

Mielenkiintoista tuloksessa on se, että Marin on vasemmistoliittolaisten keskuudessa suositumpi presidenttiehdokas kuin puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

Sen sijaan vihreiden kannattajien parisssa Marinilla on yhä matkaa ulkoministeri Pekka Haaviston kannatuslukemiin. Vastanneista vihreistä 43 prosenttia äänestäisi nyt Haavistoa.

Presidenttikyselyssä nähdäänkin osaltaan sama ilmiö kuin puoluekannatusmittauksissa. Poikkeusolot ovat ruokkineet hallituspuolueista lähes yksinomaan SDP:n kannatusta, ja tässä kyselyssä Marin saa vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannattajia tuekseen.

Presidenttikyselyyn on eittämättä vaikuttanut myös ulkoministeri Haaviston ympärille syntynyt kohu, joka lähti liikkeelle al-Holin leirillä olevien äitien ja lasten palauttamisesta Suomeen.

Perustuslakivaliokunnan mukaan Haavisto rikkoi hallinto- ja ulkoasiainhallintolakia, kun hän oli siirtämässä konsulipäällikkö Pasi Tuomista toisiin tehtäviin. Ministerin syytekynnys ei kuitenkaan ylittynyt.

Haaviston suosio onkin laskenut pitkin viime vuotta erilaisissa presidenttimittauksissa. Osa kannatuksesta on voinut siirtyä Marinille.

Keskustalla monta nimeä tyrkyllä

Keskustan tilanne on mielenkiintoinen, sillä puolueella on tyrkyllä ehdolle kaksi kokenutta ehdokasta.

Rehn nouseekin Ylen listalla toiseksi 11 prosentin kannatuksella. Tämän lisäksi vastaajat mainitsevat valtiovarainministeri Matti Vanhasen ja entisen pääministerin Esko Ahon nimet.

Yksi asia on kuitenkin varma. Tällä kertaa presidenttikisassa riittää enemmän jännitettävää kuin vuonna 2018.

Silloin mielenkiinto kiinnittyi lähinnä siihen, voittaako tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaalit ensimmäisellä vai toisella kierroksella.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan 29.1.2021 klo 23.

.
.