1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Sanna Marin Ylen presidenttikyselyn ykkönen, USA jäädytti Lähi-idän asekaupat, pappi saa nettisaarnassa sydämiä ja peukutusta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sanna Marin
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on suomalaisten suosikki seuraavaksi presidentiksi. Markku Ulander / Lehtikuva

Marin nousi ykköseksi Ylen presidenttikyselyssä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on suomalaisten suosikki seuraavaksi presidentiksi. Ylen kyselyssä Marinia pitää ykkösvaihtoehtonaan 16 prosenttia vastaajista.

Toiseksi suosituin on Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) ja kolmantena ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kun vastaajat saivat nimetä viisi mieluisinta ehdokastaan, kärkikaksikko pysyi samana, mutta kolmanneksi nousi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Kirkkoherra saa nyt sydämiä ja peukutuksia saarnatessaan netissä

Kamera kuvaa kun pappi puhuu kirkossa
Kirkkoherra Kari Penttisen vetämä jumalanpalvelus kuvataan Facebookiin.Tapio Termonen / Yle

Koronarajoitukset ovat siirtäneet kaikki kirkolliset menot verkkoon. Siitä on ollut myös hyötyä, sillä nyt kotikirkon jumalanpalvelusta tai lapsenlapsen ristiäisiä voi seurata kännykällä.

Kirkkoherra Kari Penttinen Noormarkun seurakunnasta on jo tottunut esiintymään Facebook-yleisölle, ja saamaan peukutuksia ja sydämiä.

– Seurakuntalaiset tykkäävät myös tästä, vaikka tietysti me kaikki kaipaamme sitä yhteistä jumalanpalvelusta kotikirkossamme, Penttinen sanoo.

Koostimme vastauksia olennaisiin kysymyksiin koronarokotteista

Suojavarusteinen ihminen kurkistaa säiliöön tehtaassa.
Yli kahdessa kolmasosassa maailman maista rokotuksia ei ole edes aloitettu. Kuva on tehtaalta Espanjasta, jossa suunnitellaan Novavaxin rokotteen valmistusta.Salvador Sas / EPA

Koronavirusrokotteiden tuotantokapasiteetin pitäisi periaatteessa riittää hyvin maailman väestölle, mutta käytännössä varsinkin liikkeellelähdön hitaus suututtaa monia maita. Pfizer ja Biontech, Astra Zeneca sekä Moderna ovat jäljessä toimituksissaan, eikä Kiinankaan rokotetuotanto ole pysynyt sovitussa tahdissa.

Keräsimme vastauksia koronarokotteiden määriin ja riittävyyteen liittyviin kysymyksiin.

Yhdysvallat jäädytti asekaupat Lähi-itään

Yhdysvaltalainen F-35 -hävittäjä Turussa torstaina 13. kesäkuuta 2019.
Yhdysvallat on jäädyttänyt F-35-hävittäjien myynnin Arabiemiirikuntiin.Jouni Koutonen / Yle

Yhdysvallat on keskeyttänyt hävittäjäkauppojen valmistelun Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa sekä jäädyttänyt ammuskaupat Saudi-Arabian kanssa, kertovat amerikkalaisviestimet.

Donald Trumpin hallinnon hyväksymissä kaupoissa oli kummassakin kyse miljardien dollareiden summista. Kauppojen jäädyttäminen on osa presidentti Joe Bidenin hallinnon uutta lähestymistapaa Lähi-itään.

Lapasesta lähtenyt Bernie Sanders -hassuttelu muuttui varainkeruuksi

Bernie Sanders
Sandersin lapasista lähteneen varainkeruun rahoja tullaan lahjoittamaan muun muassa ruokatoimitusohjelmalle ja perhekeskuksille Sandersin osavaltiossa Vermontissa.Brendan Smialowski / AFP

Valokuva senaattori Bernie Sandersista ja tämän lapasista Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisissa on saanut muutakin hyvää aikaiseksi kuin hauskoja meemejä sosiaalisessa mediassa.

Vermontin senaattori Sanders kertoo keränneensä 1,8 miljoonaa dollaria eli noin 1,5 miljoonaa euroa hyväntekeväisyyteen myymällä tuotteita, joissa on kuva hänestä istumassa virkaanastujaisissa – lapasineen.

Länsi–Lappiin kertyy eniten lunta, etelässä on poutaista

Torstain sääkartta.
Yle

Länsi-Lapista maan itäosaan voi sataa monin paikoin lunta. Länsi-Lappiin lunta kertynee eniten, noin 10 senttiä. Eteläisessä Suomessa ja lännessä sää on pääosin poutaista. Lounaassa pilvipeite voi vähän rakoilla.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi