Hyppää sisältöön

Lapin korkeakoulujen kansainväliset tutkinto-ohjelmat herättävät kiinnostusta – hakijamäärä kasvoi

Hakijat eivät enää entisten vuosien tapaa priorisoi hakutoiveitaan järjestykseen ja voivat siten valita minkä tahansa opiskelupaikan, mihin tulevat hyväksytyksi.

Hakuaika korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin päättyi keskiviikkona 20. tammikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hakuaika korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin päättyi keskiviikkona 20. tammikuuta ja molempien Lapin korkeakoulujen – Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun – hakijamäärät kasvoivat aiemmasta.

Opiskelupaikkaa hakeneista noin 90 prosenttia tuli Suomen ulkopuolelta ja heistä noin 80 prosenttia oli muita kuin EU- tai ETA-alueen kansalaisia.

Lapin yliopistossa oli tarjolla 25 aloituspaikkaa, joita tavoitteli kaikkiaan 259 hakijaa. Lapin ammattikorkeakoulussa paikkoja oli tarjolla 105 ja hakijoita niihin oli 919. Hakijamäärät kuitenkin täsmentyvät vielä, kun lopulliset tarkistukset on suoritettu.

Kasvaneita hakijamääriä selittää osin se, että paikkoja oli tarjolla tavanomaista enemmän. Vanhojen koulutusten aloituspaikkamääriä oli aiempaa enemmän ja lisäksi tarjolla oli myös uusia koulutuksia.

– Osasimme odottaa kasvua, mutta yllätyimme silti positiivisesti sen suuruudesta. Koronapandemian aiheuttaman poikkeusajan aikana opiskelijoidemme arvostus koulutusympäristöön on entisestään kasvanut, mikä kenties näkyy myös hakijamäärissä. Nyt merkittävinä vetovoimatekijöinä otetaan esille esimerkiksi pohjoinen sijainti, turvallinen toimintaympäristö ja laadukkaat digitaaliset oppimisympäristöt, kertoo korkeakoulujen opetus- ja oppimispalveluiden johtaja Merja Timonen tiedotteessa.

Lapin yliopistossa hakukohteena oli kaksi matkailun maisteriohjelmaa Master's Degree Programme in Tourism, Culture and International Management ja Master's Degree Programme in Northern Tourism sekä yksi taiteen ja muotoilun maisteriohjelma Master's Degree Programme in Arctic Art and Design. Kaikkien näiden hakijamäärät kasvoivat huomattavasti aiemmasta, yhteensä noin 40-70 prosenttia.

Lapin ammattikorkeakoulusta puolestaan oli yhteishaussa haettavana kolme kansainvälistä tutkintokoulutusta ja erillishaussa yksi. Tradenomitutkinnon Bachelor of Business Administration, International Business ja restonomitutkinnon Bachelor of Hospitality Management, Tourism hakijamäärät kasvoivat aiemmasta. Yhteishaun insinööritutkinto Bachelor of Engineering, Machine Learning and Data Engineering oli uusi hakukohde, ja erillishaussa ollut sairaanhoitajatutkinto Bachelor of Health Care, Nursing palasi hakuun vuoden tauon jälkeen.

Hakijat eivät enää entisten vuosien tapaa priorisoi hakutoiveitaan järjestykseen ja voivat siten valita minkä tahansa opiskelupaikan, mihin tulevat hyväksytyksi. Hakija voi kuitenkin vastaanottaa vain yhden opiskelupaikan.

Haun tulokset julkaistaan viimeistään 4. kesäkuuta 2021.

Kevään yhteishaku jatkuu suomenkielisillä koulutuksilla maaliskuussa, jolloin haku alkaa 17. maaliskuuta 2021. Kaikkiin koulutuksiin haetaan sähköisellä haulla.