Hyppää sisältöön

Korona kuritti Wärtsilän tulosta ja kurssi lähti roimaan laskuun Helsingin pörssissä, tulostaan parantanut Kone kallistui – Nokian yllätysnousu kääntyi

Kokoamme tähän juttuun suomalaisten pörssiyhtiöiden torstaina 28.1. julkistamia tilinpäätöstietoja vuodelta 2020.

Wärtsilä osasi odottaa koronavuodelle tilausten hiljenemistä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Pörssiyhtiöt julkistavat viime vuoden tulostietojaan tänään torstaina. Vuoden 2020 tilinpäätöksen julkaisivat torstaina ainakin Wärtsilä, Elisa, Kone, UPM ja Lassila-Tikanoja.

Tulosten julkistus näkyi myös Helsingin pörssissä.

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistavan Wärtsilän viime vuoden liiketulos laski 40 prosenttia koronapandemian kurimuksessa. Se näkyi myös Helsingin pörssissä, jossa yhtiön osake oli laskenut jopa 9,6 prosenttia puoli kahteen mennessä iltapäivästä.

Samaan aikaan hienoisessa nousussa oli metsäyhtiö UPM, vaikka senkin tulos kalpeni Wärtsilän tavoin koronavuonna.

Nokian osake kiemurtelee Helsingin pörssissä

Verkkolaitevalmistaja Nokia ei julkaissut tortaina vielä tilinpäätöstään vuodelta 2020, mutta yhtiön osakkeen arvo on ollut suurennuslasin alla viime päivät.

Alkuviikosta Nokian kurssi lähti nousuun Helsingin ja New Yorkin pörssisseissä. Nousu jatkui eilen illalla New Yorkin pörssissä rakettimaisella nousulla päätyen yli 6,5 dollarin osakearvoon. Kasvua nähtiin noin 38,5 prosenttia.

Nokian kurssi kävi Helsingin pörssissä jo viiden prosentin laskuun ennen puolta päivää, mutta kääntyi sittemmin sahailevaan nousuun. Puoli kahden maissa iltapäivällä osakkeen arvo ei ollut kivunnut päivän aloituslukemaan.

New Yorkin pörssissä Nokian ja useiden muiden yhtiöiden yllättävän nousun takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien masinoima ostokampanja Wallstreetbets-palstalla.

Kone paransi tulostaan viime vuonna koronasta huolimatta

Hissejä valmistavan Koneen osakekurssi oli iltapäivällä puoli kahden maissa noin 3,8 prosentin nousussa. Kone julkaisi puolilta päivin viime vuoden tilinpäätöksensä ja loka-joulukuun osavuosikatsauksensa.

Kone oli onnistunut viime vuonna parantamaan tulostaan koronapandemiasta huolimatta. Koneen oikaistu liikevoitto oli viime vuonna reilut 1 200 miljoonaa euroa. Voitto kasvoi 1,1 prosenttia edeltäneeseen vuoteen nähden.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Kone sai neljä prosenttia enemmän tilauksia kuin vuonna 2019 vastaavana ajankohtana.

Voittoakin tuli. Koneen loka-joulukuun oikaistu liikevoitto oli 380,6 miljoonaa euroa, mikä oli 3,6 prosenttia parempi tulos kuin vuonna 2019 vastaavaan aikaan.

– Ylsimme vahvaan suoritukseen vuoden viimeisellä neljänneksellä. Olen suunnattoman ylpeä kaikista Konelaisista ja siitä mitä saavutimme yhdessä tänä hyvin poikkeuksellisena vuonna, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kuvailee tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Jos katsoo koko vuotta 2020, Koneen saamat tilaukset tippuivat vain 2,6 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Wärtsilä: Tulos laski roimasti viime vuonna

Konepajayhtiö Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos laski viime vuonna jopa 40 prosenttia, Wärtsilä kertoo tilinpäätöstiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos oli viime vuonna 275 miljoonaa euroa, kun aiempana vuonna se oli 457 miljoonaa. Myös tilaukset ja liikevaihto laskivat.

Wärtsilän asiakkaita on muun muassa laivayhtiöt ja koronavuosi laski alustilausten määrän ennätyksellisen alhaiselle tasolle. Tilausten supistumista konserni osasi odottaakin. Myös investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin lykättiin.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, loka–joulukuussa liiketulos oli 49 prosenttia pienempi vuodentakaiseen verrattuna. Viimeisellä neljänneksellä liikevaihto laski 28 prosenttia 1 220 miljoonaan euroon.

Wärtsilän konserninjohtaja Jaakko Eskolan mukaan kannattavuus parani vuoden loppua kohti, mutta palveluiden kysynnän kausiluonteinen parannus oli selvästi heikompi kuin aiempina vuosina.

Wärtsilä ennakoi kysynnän pysyvän epävarmuuden keskellä ainakin vielä lyhyellä aikavälillä. Koronarokotteiden myötä odotetaan helpotusta tilanteeseen.

Pian tilinpäätöksen julkaisemisen jälkeen Wärtsilä tiedotti (siirryt toiseen palveluun) uudesta, arvoltaan yli 100 miljoonan euron tilauksesta. Wärtsilän on määrä toimittaa 36 polttomoottoria maakaasunkuljetusaluksiin Venäjän arktisille vesille.

Iltapäivällä puoli kahden maissa Wärtsilän osakekurssi oli Helsingin pörssissä noin 9,6 prosentin laskussa.

UPM:n tulos laski 32 prosenttia

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuonna 948 miljoonaa euroa. Laskua tuli 32 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Liikevaihtoa oli 16 prosenttia vähemmän.

UPM kertoo tilinpäätöksessään (siirryt toiseen palveluun), että pandemia laski selvästi graafisten paperien kysyntää, mutta paransi erikoispaperin kysyntää.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä laskua oli hieman vähemmän kuin koko vuoden kokonaiskuvassa. Liikevaihto laski loka–joulukuussa 11 prosenttia vuoden takaisesta ja vertailukelpoinen liikevoitto 27 prosenttia.

Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan viime vuosi päättyi kuitenkin myönteisissä merkeissä, sillä kysyntä oli hyvää. Liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto olivat vuoden viimeisellä neljänneksellä suuremmat kuin kahdella edellisellä neljänneksellä.

UPM sulki viime vuonna Jämsän Kaipolassa sijaitsevan paperitehtaansa ja Jyväskylän vaneritehtaan.

Elisa jäi voiton puolelle

Teleoperaattori Elisalle poikkeusvuosi ei ollut yhtä dramaattinen kuin Wärtsilälle. Vuoden 2020 liikevoitto oli kasvoi reilut kolme prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihto kasvoi miltei kolme prosenttia, ilmenee tilinpäätöstiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Elisan vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuonna 415 miljoonaa euroa, kun edeltävänä vuonna se oli 402 euroa. Etenkin loppuvuodesta Elisaa vauhditti myynnin kasvu telepalveluiden, digitaalisten palveluiden ja laitteiden myynnissä.

Elisan osake olikin torstaina Helsingin pörssissä nousussa Koneen ohella. Puoli kahden maissa iltapäivällä Elisan osake oli noussut reilut kolme prosenttia.

Lassila & Tikanoja: Pandemia kuritti voitoista 6 miljoonaa euroa

Ympäristöhuoltokonserni Lassila & Tikanoja arvioi koronapandemian vaikuttaneen vuoden 2020 liikevoittoon negatiivisesti noin kuuden miljoonan euron verran.

Liikevaihto laski reilut 30 miljoonaa euroa vuodesta 2019. Myös liikevoitto supistui. Lassila & Tikanojan viime vuoden liikevoitto oli 28,2 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto 39 miljoonaa euroa. Kumpikin oli pienempi kuin liikevoitto vuodelta 2019, jolloin luku oli 40,5 miljoonaa euroa.

Pandemian negatiivisista vaikutuksista ja poikkeusajan epävarmuudesta huolimatta oikaistua liikevoittoa "voidaan pitää varsin tyydyttävänä, toimitusjohtaja Eero Hautaniemi arvioi Lassila & Tikanojan tilinpäätöstiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

.
.