Vuosi sitten tammikuussa uutiset maailmalla kertoivat Kiinassa leviävästä uudesta koronaviruksesta.
Uhka tuli liki, kun ensimmäinen epäily uuden viruksen tartunnasta Suomessa todettiin Inarin kunnassa, Ivalon terveyskeskukseen tuodulla kiinalaisella turistilla 24. päivä tammikuuta.
Päivä on Ivalon terveyskeskuksen johtavalle lääkärille Outi Liisanantille ikimuistoinen. Yhtäkkiä kaikki Suomen mediat seurasivat silmä tarkkana ja odottivat kuumeisesti tietoa siitä, pitääkö epäily paikkaansa vai ei.
– Se mikä yllätti, oli se median voima. Se on nykyaikaa ja välttämätön, mutta se hyökyaalto mikä tuli yllätti täysin, Liisanantti sanoo.
Vuoden takaiset tapahtumat eivät ole jääneet muistiin ainoastaan raskaina ja epätietoisuutta täynnä olevina. Kokemuksesta tuli myös luottoa siihen, että kaikesta selvitään.
– Itseasiassa se oli aika hienoa aikaa. Se osoitti, että etäisyyksistä ja pienestä väestömäärästä sekä pienestä terveyskeskuksesta huolimatta meidän toiminta on edelleenkin, ja oli silloin, ensiluokkaista, Liisanantti sanoo.
Inari sai osansa julkisuudesta
Uutinen ensimmäisestä koronavirusepäilystä ei yllättänyt Liisananttia.
Terveyskeskuksen väki oli edeltävänä päivänä suunnitellut toimintamalleja tällaista tapausta varten, ja he olivat myös yhteydessä Helsingin yliopistosairaalan infektioyksikköön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen.

Ensimmäinen epäily osoittautui onneksi vääräksi, mutta jo heti seuraavalla viikolla 28.1. Saariselän matkailukeskuksessa ilmeni toinen tautiepäily toisella kiinalaisella turistilla.
Silloin Liisanantti päätti lähettää potilaan suoraan Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle, sillä hän oli huolissaan siitä, miten pieni terveyskeskus kykenisi hoitamaan tapauksen.
– Olen kirjoittanut omaan päiväkirjaanikin, että Ivalon terveyskeskus on saanut nyt osansa julkisuudesta, ja että toivottavasti tämä oli hyvää julkisuutta meille. Naiivisti tuudittauduin, että tämä oli tässä, mutta ei se tietenkään niin mennyt, huokaisee Liisanantti.
Kyseisen potilaan koronavirustesti oli positiivinen.
Ensimmäisistä altistumisista ei tullut uusia tartuntoja, mutta jo helmikuun puolella tauti lähti toden teolla leviämään Suomessa.
Ylä-Lapissa tilanne on pysynyt melkein koko ajan rauhallisena. Outi Liisananttikin sai keväällä ottaa rennommin, vaikka epidemian leviäminen Suomessa ja maailmalla aiheuttikin epätietoisuutta ja huolta.
– Silloin mietin, että onneksi on kevät. Lähdin puhelin mukana hiihtämään Inarinjärven jäälle ja hoidin sieltä käsin näitä asioita.
"Meille mikään ei ole tuntunut mahdottomalta"
Raskaasta ja erikoisesta vuodesta huolimatta Liisanantilla ei ole tullut missään välissä tunne, että niin sanotusti pakka hajoaisi. Hänen jaksamistaan on tukenut perhe, mutta myös työympäristö ja työkaverit.
– Arvostan mielettömästi meidän henkilökuntaa ja olen heille todella kiitollinen. Mikään ei ole tuntunut meille mahdottomalta, Liisanantti kiittää.
Aluksi hän osoitti kiitollisuuttaan viemällä joka viikko suklaata henkilökunnan kahvihuoneeseen.
– Kun tilanne jatkuikin näin pitkään, niin suklaatoimituksista lipsuttiin.

Vaikka koronavirustilanne on edelleenkin arvaamaton, Ivalossa ollaan Liisanantin mukaan hyvin valmistauduttu tilanteen mahdolliseen pahenemiseen Ylä-Lapissa.
Ihmisiä testataan tehokkaasti, heillä on selkeät hoitoohjeet koronapotilaille ja uuden tartunnan varmistuessa jäljitystyö pyörii ympäri vuorokauden. Terveyskeskukseen on myös järjestetty muutama eristyshuone lisää.
Liisanantti on kuitenkin optimistinen koronatilanteen suhteen.
– Rokotukset tuovat valoa tunnelin päähän. Kyllä me kevättä kohti ollaan menossa, päättää Liisanantti.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella lauantaihin kello 23 saakka.