Merenkurkun maailmanperintöalue ja Lauhanvuori vetävät kävijöitä – ensikertalaisia runsaasti liikkeellä

Metsähallitus on kiinnittänyt huomiota erityisesti ensikertalaisten retkeilijöiden käyntimäärän kasvuun.

Merenkurkun maailmanperintöalue on vetänyt kävijöitä koronavuonna 2020. Kuva: Yle/Sarah Karjalainen

Merenkurkun maailmanperintöalueen käyntimäärät kasvoivat koronavuonna 2020 liki kaksikymmentä prosenttia. Vuoteen 2019 verrattuna käyntien määrä kasvoi Metsähallituksen hoitamilla alueilla 18 prosenttia, 95 000 käyntiin.

Esimerkiksi Saltkaretin näkötorniin Svedjehamnissa kiipesi viime vuonna 56 000 retkeilijää.

Koko Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle tehtiin lähes 362 900 käyntiä. Metsähallitus on kiinnittänyt huomiota erityisesti ensikertalaisten retkeilijöiden käyntimäärän kasvuun.

Myös Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin käyntimäärä jatkoi kasvuaan

Metsähallituksen luontokohteiden vuoden 2020 käyntimäärätiedot kertovat, että Lauhanvuori- Hämeenkangas Geopark-alueen käyntimäärät olivat suuret. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa käyntimäärä tuplaantui ja oli lähes 29 200 viime vuonna.

Lauhanvuoren kansallispuistossa kasvua oli 56 prosenttia ja käyntimäärä oli lähes 23 000.

Koronavuonna myös uusien retkeilijöiden osuus kasvoi. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueella vuonna 2020 toteutetut kävijätutkimukset kertovat, että Lauhanvuorella ensikertalaisten osuus kaikista kävijöistä oli yli puolet, kun aiemmassa tutkimuksessa se oli 23 prosenttia. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa ensikertalaisia oli liki 58 prosenttia vuonna 2020.