1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapset ja nuoret

Kuinka vaikean päätöksen edessä vanhemmat ovat? Keskustele: Päästätkö oman lapsesi harrastamaan, vaikka hallitus ja asiantuntijat vastustavat ajatusta?

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa avataan rajoitetusti pääkaupunkiseudulla ensi maanantaina.

Lapset ja nuoret
Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4.-luokkalaiset pelaavat liikuntasalissa sisäjalkapalloa.
Koululiikunta toteutetaan edelleen ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa. Kuvituskuva.Mikko Savolainen / Yle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien harrastustilat aukenevat rajatusti alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnalle. Kaupunkien hallinnoimissa tiloissa voi harrastaa erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen ensi maanantaista 1. helmikuuta alkaen.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien päätös avata harrastustoimintaa perustuu kaupunkien mukaan lasten ja nuorten kokonaishyvinvoinnin edistämiseen ja tämänhetkiseen epidemiologiseen arvioon.

– Saamme erittäin paljon palautetta kouluilta, nuorisotyöstä, sosiaali- ja terveystoimesta sekä perheiltä ja järjestöiltä suoraan, kommentoi Helsingin sote-johtaja Juha Jolkkonen Ylen A-studiossa.

Jolkkosen mukaan päätöksen taustalla on se, että lasten ja nuorten hyvinvointi kärsii nykytilanteessa liikaa. Harrastustoiminta on ollut tauolla noin pari kuukautta marraskuun lopusta alkaen.

Harrastustoiminnalla tarkoitetaan yksilöohjauksena tai ryhmässä tapahtuvaa toistuvaa ohjattua toimintaa. Otteluita, kilpailuja, turnauksia, esityksiä tai tapahtumia ei järjestetä. Työpajoja, kerran järjestettäviä kursseja tai päiväkoti- tai kouluryhmien vierailuja ei myöskään järjestetä.

Koululiikunta toteutetaan edelleen ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan aiempien päätösten mukaisesti.

Hallitus, THL ja HUS eri linjoilla

Suomen hallitus on eri mieltä. Hallituksen mukaan aiempia rajoituksia tulisi edelleen jatkaa, eikä sisäliikuntapaikkoja tulisi vielä avata harrastustoiminnalle. Hallitus ei ollut tyytyväinen pääkaupunkiseudun kuntien päätökseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen linja on, että nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pelkää, että nykyisillä tautikäyrillä voidaan joutua ottamaan pian käyttöön tason 2 toimia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirii ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat hallituksen kanssa samoilla linjoilla. THL:n mukaan nykyisiä rajoitustoimia olisi syytä jatkaa, koska on olemassa riski epidemian kiihtymiseen ja virusmuunnoksen leviämiseen. Myöskään HUS ei olisi vielä avannut kaupunkien harrastustiloja lapsien ja nuorten seurakäyttöön

Kerro meille oma mielipiteesi jutun keskustelussa: Uskallatko lähettää omat lapsesi sisäharrastuksiin mukaan?

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla torstaina 28.1. kello 23 saakka.

Lue myös:

Sadat tuhannet lapset ja nuoret pääsevät taas harrastamaan pääkaupunkiseudulla – tauko kesti kaksi kuukautta: "Aika on ollut pidempi kuin meistä aikuisista tuntuu"

Analyysi: Pääkaupunkiseutu ja Jan Vapaavuori uhmaavat hallituksen ja Krista Kiurun koronalinjaa: lasten harrastuksista tuli kiistakapula

Sadat tuhannet lapset ja nuoret pääsevät taas harrastamaan pääkaupunkiseudulla – tauko kesti kaksi kuukautta: "Aika on ollut pidempi kuin meistä aikuisista tuntuu"

Lasten ja nuorten harrastus­toiminta avautuu rajatusti, HUS asiassa eri mieltä – Helsingin sote-johtaja: "Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista"

Urheiluseuroissa iloitaan, kun hallien ovet aukeavat

Lasten ja nuorten harrastus­toiminta avautuu rajatusti, HUS asiassa eri mieltä – Helsingin sote-johtaja: "Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista"

Moni alue jatkaa rajoituksia tammikuussa – katso suurimpien kaupunkien tuoreet rajoitukset ja suositukset

Lue seuraavaksi