Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan yhteiskoulun kiistasta haettu valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta

Valittajien perusteluissa painotetaan, että Hätilän koulurakennuksen asiassa ratkaisuja on tehty väärien tietojen valossa.

Hämeenlinnan yhteiskoulun Hätilän koulurakennuksen suojelukiista ei ole vielä ratkaistu. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa sijaitsevan Hätilän koulukeskuksen suojelukiistaan haetaan valittamalla ratkaisua korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Kiistassa on kyse siitä, että Hämeenlinna haluaisi purkaa Hätilän koulurakennuksen ja rakentaa sen tilalle liikuntahallin. Kaksi yksityishenkilöä teki asiasta valituksen, jonka mukaan rakennus on korjauskelpoinen ja kokonaisuus rakennushistoriallisesti arvokas.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi asiassa joulukuun lopulla ratkaisun, jonka mukaan Hämeenlinnalla on itsehallintonsa puitteissa oikeus päättää siitä, millainen kaava alueelle laaditaan.

Nyt samat kaksi yksityishenkilöä hakevat KHO:lta valituslupaa tähän ratkaisuun. Muutoksenhakukirjelmässä vaaditaan hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista ja asian palauttamista valmisteluun.

Perusteluina valitukselle muitakin kuin suojelu

Hakijat perustelevat valitusluvan hakua oikeuskäytännön yhtenäisyydellä, virheelliseen tietoon pohjautuneella päätöksenteolla ja muuna painavana syynä mainitaan maakunnallisesti arvokkaan rakennetun ympäristön kokonaisuuden suojelu.

Valituksen mukaan suojelukiista tapahtuu jännitteisessä tilanteessa, jossa alkuperäisen kaavapäätöksen tekijä ja päätöksen kohde ovat sama taho eli Hämeenlinnan kaupunki on asiassa sekä hallintopäätöksen tekijänä että kiinteistönomistajana.

Valituksen mukaan kysymys kiteytyy intressipunninnan laillisuuteen kaavoituksessa. Kaupungilla on kiinteistönomistajan roolissa vahva oma intressi, joka on vastakkainen rakennussuojeluintressille, ts. yleiselle intressille, jonka toteutumista kaupungin pitäisi julkisen vallan käyttäjänä valvoa ja edistää.

Virheellisinä tietoina valittajat pitävät muun muassa käsitystä siitä, että rakennuksessa olisi sisäilmaongelmia. Suojeluintressin osalta ei valittajien mukaan ole kyse vain yksittäisestä rakennuksesta, vaan kirkon ja kahden koulurakennuksen kokonaisuudesta. Näistä toisella, Tuomelan koululla, ei ole enää rakennusperintöarvoa muutostöiden takia, ja kirkonkin tulevaisuus on epäselvä.

Valittajat pyytävät nyt korkeinta hallinto-oikeutta arvioimaan, onko Hämeenlinnan hallinto-oikeus antanut kohteen suojeluarvoille, sisäilman laadulle, kunnolle ja korjattavuudelle sekä tilojen muunneltavuudelle oikeanlaisen merkityksen, kun se hylkäsi valituksen joulukuussa.

Asiasta kertoi ensin Hämeen Sanomat verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

.
.