1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yksi ilta, yksi ravintola, 80 tartuntaa – näin korona ryöpsähti Jyväskylässä

Jyväskylän konstit koronan rajoittamiseen alkavat olla vähissä, kun lasten harrastuksia ei haluta rajoittaa.

koronavirus
Koronatestauskyltti Jyväskylän Killerillä.
Jyväskylän koronatilanne oli viikkoja verraten rauhallinen, mutta nyt liki joka sadas jyväskyläläinen on koronakaranteenissa.Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä keskiviikkona ilmi tulleiden koronatartuntojen jäljittäminen jatkuu yhä. Keskiviikon aikana iltaan mennessä oli tullut ilmi ennätykselliset 106 tartuntaa, ja aamulla tartunnan saaneista 30–40 oli yhä tavoittamatta.

Torstaina aamulla positiivisia testituloksia varmistui vielä 12 lisää. Uusien tartuntojen myötä Jyväskylässä karanteenissa olevien määrä kasvaa reilusti yli 1 000 henkilöön.

Kaupungin mukaan tartunnoista 80 liittyy Heidi's Bier Bar -ravintolaan. Viikko sitten ravintolassa oli tarkoitus järjestää opiskelijatapahtuma, mutta se peruttiin. Paikalle tuli kuitenkin noin 150 henkeä.

Jos tapahtumaa ei olisi peruttu, se olisi laskettu yleisötilaisuudeksi. Yleisötilaisuuksia koskee Jyväskylässä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus (siirryt toiseen palveluun).

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Petri Laaksonen on tilanteesta harmissaan.

– Olen saanut yhteydenottoja huolestuneilta kansalaisilta, jotka peräänkuuluttavat yliopiston ja ylioppilaskunnan vastuuta. Pitää kuitenkin muistaa, että tässä ovat kyseessä aikuiset itsenäiset ihmiset, jotka ovat olleet vapaa-aikaa viettämässä, Laaksonen sanoo.

Keskiviikkona Heidi's Bier Bar ilmoitti Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) sulkevansa ovensa toistaiseksi koronatilanteen vuoksi.

Heidi's Bier Barin Facebook sivu.
Koronalinkona toiminut Jyväskylän Heidi's Bier Bar sulki ovensa eilen.Heli Kaski / Yle

Kaupungilla keinot vähissä

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu perjantaina päättämään mahdollisista uusista toimenpiteistä tilanteen saamiseksi hallintaan. Tartuntatautivastuulääkärin mukaan kaupungilla ei kuitenkaan ole kovin paljon keinoja kiristää koronaruuvia nykyisestä.

– Voisimme lähinnä sulkea alle 18-vuotiaiden harrastuksia, mutta se tuntuisi aika epäreilulta, kun tartuntaketjut ovat ravintoloista. En usko, että siihen ollaan lähdössä. Toimenpiteiden pitää mennä juurisyihin, sanoo vastuulääkäri Ilkka Käsmä.

Käsmä muistuttaa, että yksityinen elinkeinonharjoittaminen on perustuslain suojaamaa toimintaa, johon kaupungilla ei nykyisen tartuntatautilain puitteissa ole lupa puuttua. Esimerkiksi yksityisten kuntosalien suuntaan kaupunki voi lähinnä esittää kauniita toiveita.

– Kaupungin omat kuntosalithan on jo suljettu, Käsmä muistuttaa.

Kaupunki korostaa nyt kaikille opiskelijoille, että vaikka yliopisto on siirtynyt etäopetukseen, opiskelijoiden ei pidä lähteä kotipaikkakunnilleen eri puolille Suomea.

– Nuoret ovat usein niitä, jotka kantavat tautia oireettomina, ja siksi meillä ei vielä ole tarkkaa kokonaiskuvaa siitä, miten laajasta ongelmasta todellisuudessa puhutaan. Kun yhtälöön liitetään vielä se, ettei tartuntojen alkuperä ole tiedossa, niin nyt on syytä pysyä paikallaan, välttää kontakteja ja odottaa, että tilannekuva tarkentuu, Käsmätotesi keskiviikkona.

Lue myös:

Jyväskylässä koronalinkona toiminut baari sulkee ovensa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Muokattu 28.1. klo 17:09. Lisätty sana ei lauseeseen: opiskelijoiden ei pidä lähteä kotipaikkakunnilleen eri puolille Suomea.

Lue seuraavaksi