1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Työttömyys jatkaa voimakasta kasvua pohjalaismaakunnissa

Lomautettujen määrä on moninkertaistunut vuoden takaiseen.

Työttömyys
Kuluneet työrukkaset lojuvat nurkassa.
Viime vuoteen verrattuna työttömyys on lisääntynyt runsaasti.Jouni Tanninen / Yle

Työttömien määrä jatkaa voimakasta kasvuaan pohjalaismaakunnissa. Myös lomautettujen määrä on moninkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla työttömänä oli joulukuussa lähes 4 000 ihmistä enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työttömiä oli reilut 11 800.

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston alueella kirjattiin joulukuun lopussa lähes 9 000 työtöntä. Vuoden takaisesta määrä nousi 2 000 ihmisellä, eli lähes kolmellakymmenellä prosentilla.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät erityisesti lomautettujen määrässä. Joulukuun lopussa lomautettuna oli alueella yli 3 500 ihmistä. Se on lähes 2 900 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten työttömyys lisääntyi.

Kuitenkin uusien työpaikkojen määrä nousi hieman – noin 140:llä. Kaikkiaan pohjalaisille oli joulukuussa tarjolla reilut 2 100 työpaikkaa. Eniten työpaikkoja syntyi asiantuntijatehtäviin.

Työttömyys kasvoi Vaasan seudulla yli 2 300, Pietarsaaren edulla lähes 700 ja Kokkolan seudulla miltei 500 ihmisellä.

Edelleen Pohjanmaan Ely-keskuksen työttömyysprosentti on Manner-Suomen alhaisin, 10,3. Koko maassa työttömyysprosentti oli joulukuussa 13,6.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli suurinta Vaasassa (14,1 %). Laihialla työttömyysaste oli 12,4, Pietarsaaren 11,4 ja Kokkolan työttömyysaste oli 10,3.

Alhaisinta työttömyysprosentti oli Luodon (4,3 %) kunnassa.

Korona vei työttömyyden kasvuun vuoden takaiseen verrattuna jokaisella Ely-alueella. Eniten se lisääntyi Uudellamaalla.