1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntouttava työtoiminta

Kokkotyö-säätiön selvitystilasta tehdään päätös ensi viikolla – kuntouttavan työtoiminnan uudellenjärjestelyä mietitään jo

Soitessa kartoitetaan uusia palveluntuottajia, sillä kuntoutustoiminta täytyy saada jatkumaan.

kuntouttava työtoiminta
sonja jungar-irjala
Kokkotyö-säätiön työn jatkajaa etsitään jo. Säätiön tulevaisuudesta tehdään päätöksiä helmikuun alussa, kertoo säätiön vt. toimitusjohtaja Sonja Jungar-Irjala.

Työvalmennuspalveluita Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella tarjoavan Kokkotyö-säätiö on ollut talousvaikeuksissa jo jonkin aikaa. On mahdollista, että se hakeutuu helmikuun alussa selvitystilaan, jonka jälkeen edessä saattaa olla konkurssi.

Keski-Pohjanmaalla, muun muassa terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa mietitään jo, miten toimia Kokkotyö-säätiön mahdollisen konkurssin jälkeen.

Kuntouttavaa työtoimintaa tarvitaan alueella ja sen pitää järjestyä.

– Olemme pohjustaneet sitä, mistä löytyisi uusia palveluja. Kartoitamme kaikki mahdolliset uudet palveluntuottajat alueelta, sanoo Soiten sosiaalijohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka.

Kaikille kuntouttavassa työtoiminnassa oleville ei kuitenkaan välttämättä löydy heti korvaavaa paikkaa.

– Se vie aikaa, eikä varmaan seuraavalle päivälle onnistu. Meillä on vastuu järjestää korvaava paikka, ja varmaan monen kanssa mietitään yhdessä mitä se voi olla, Oikarinen-Nybacka sanoo.

Toiminta hankaloituu, koska palveluiden tarjonta pirstaloituu.

– Ison toimijan kanssa oli helppoa, koska toimintaa voitiin kehittää. Harmittaa, mutta elämä jatkuu, Oikarinen-Nybacka toteaa.

Alv-korjaus ja korona katkaisi kamelin selän

Kokkotyö-säätiön toiminnan keskeytti kaksi asiaa: verottajan tekemä ALV- korjaus lisäsi ulosmaksatuksia ja korona hiljensi toiminnan ja kassavirran. Nämä yhdessä olivat säätiölle niin iso pala, että siitä ei selvitä.

– Säätiö on jäänyt paitsi yhteiskunnassa jaetuista tukipaketeista toimintamuodon takia, kertoo väliaikainen toimitusjohtaja Sonja Jungar-Irjala.

Konkurssi lisää kuntien kuluja

Kokkotyö-säätiön suurin omistaja Kokkolan kaupunki ei ole valmis yksistään pääomittamaan säätiön toimintaa.

– Lyhyellä aikavälillä tämä nostaa Soiten ja kaupungin kustannuksia. Kaupunki on myös ostanut suoraan nuorten työpajatoimintaa ja työllistämistoimenpiteitä, kaupunginjohtaja Stina Mattila sanoo.

Kokkolan kaupungilla on uskottu loppuun asti, että Kokkotyö-säätiö selviää.

– Nyt kyllä näyttää siltä, että vääjäämättä tulee selvitystila tai konkurssi, ja on pakko miettiä miten aukko täytetään, Mattila sanoo.

Helmikuun alussa tulee päätös

Lähes kolmen miljoonan liikevaihtoa pyörittävän Kokkotyö-säätiön mahdollinen konkurssi koskettaisi useita satoja ihmisiä sekä suoraan että välillisesti kahdentoista kunnan alueella.

Säätiön hallintoneuvosto kokoontuu päättämään asiasta 3. helmikuuta.

Lue seuraavaksi:

Kokkotyö-säätiön toiminta voi loppua jo helmikuussa – työntekijät ja satoja pitkäaikaistyöttömiä tyhjän päälle

Kokkolan kaupunki tukee Kokkotyö-säätiötä – kuntoutustoiminnan järjestäjä on talousvaikeuksissa

Kokkotyö-säätiö luopuu pesulatoiminnasta

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi