1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Saksassa äärioikeistotaustainen mies tuomittiin elinkautiseen pakolaismyönteisen poliitikon murhasta

Kyseessä on ensimmäinen äärioikeistolaisen tekemä poliitikon murha Saksassa vuosikymmeniin. Oikeudenkäynti on saanut valtavasti huomiota.

Saksa
Poliisi tutkii rikospaikkaa 17. kesäkuuta 2019.
Poliisi tutki rikospaikkaa surmatun paikallispoliitikon Walter Lübcken kotona. Lübcke ammuttiin kotinsa terassille kesäkuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä vuonna 2019. Armando Babani / EPA

Saksassa äärioikeistotaustainen mies on tuomittu Frankfurtissa elinkautiseen poliitikon murhasta.

Oikeuden mukaan 47-vuotias mies murhasi paikallispoliitikko Walter Lübcken Keski-Saksassa sijaitsevassa Kasselin kaupungissa vuonna 2019. 65-vuotias Lübcke kuoli päähän osuneeseen luotiin.

Kristillisdemokraattista CDU-puoluetta edustanut Lübcke tuki saman puolueen liittokanslerin Angela Merkelin avointa pakolaispolitiikkaa ja puhui julkisuudessa turvapaikanhakijoiden puolesta.

Lübcke oli toimintansa takia saanut tappouhkauksia.

Syyttäjien mukaan murhan motiivina oli rasismi ja muukalaisviha. Lübcke oli vuosikymmeniin ensimmäinen vaaleilla valittu poliitikko, joka on murhattu Saksassa.

Kyseessä on mahdollisesti ensimmäinen äärioikeistolaisen tekemä poliitikon murha Natsi-Saksan jälkeen.

Päätekijä myönsi tutkinnan aikana ampuneensa Lübcken, mutta väitti myöhemmin toisen miehen painaneen liipasinta.

Toinen mies tuomittiin aselain rikkomisesta puolentoista vuoden tuomioon. Hän oli opettanut aseenkäsittelyä murhasta tuomitulle.

Syyttäjien mukaan molemmat tuomitut olivat kuulemassa Lübcken vuonna 2015 pitämää puhetta, jonka jälkeen poliitikko joutui äärioikeiston vihan kohteeksi.

Lisää aiheesta:

Saksassa alkaa vuoden seuratuin oikeudenkäynti – Ampuiko oikeistoradikaali pakolaismyönteisen paikallispoliitikon?

Saksa heräsi uuteen todellisuuteen poliitikkomurhan jälkeen – Myös berliiniläispoliitikko Anne Helm oli tappolistalla, ja bussipysäkillä hänen viereensä istui kaksi miestä

Kirjeenvaihtajalta: Poliitikkomurha, synagogaisku ja Hanaun ampuminen – äärioikeistolainen viha tappaa Saksassa

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi