1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kangasala

Kangasalan jäähalli laajenee – merkittävä parannus alueen seuroille

Kaukaloita päästään jäädyttämään hyvissä ajoin ennen syyskauden alkua.

Kangasala
Jäähalli, rakennustyömaa
Laajennus tuo lisätilaa reilut 3400 neliömetriä.Maria Salovaara/Yle

Kangasalan Jäähalli Oy rakennuttaa parhaillaan kahden kaukalon lisähallia. Laajennusosa nousee vanhan hallin länsipuolelle.

– Kun tämä nykyinen halli valmistui vuonna 1996 kävi nopeasti ilmi, että täyttä on koko ajan. Viimeisen kahdeksan vuoden ajan on sitten tutkittu tarkemmin laajennusmahdollisuuksia ja vuonna 2019 päätettiin hakea luvat, kertoo Kangasalan Jäähalli Oy:n hallituksen jäsen Tapio Tulenheimo.

– Kyllä tässä papereita on pyöritelty aika paljon, mutta kannatus on ollut Kangasalla voimakasta. Haluttiin, että homma lähtee eteenpäin.

Laajennus tuo lisätilaa reilut 3400 neliömetriä ja kustannusarvio veroineen on noin 3,5 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle 750 000 euron avustuksen.

Uuden hallin varauskirja on käytännössä loppuunmyyty. Vapaana on enää päivävuoroja ja niin kutsuttuja lepakkovuoroja eli myöhäisiä iltavuoroja. Jäävuorot on varattu kaupungin omille seuroille, Kangasalan Kisalle ja Kangasalan Voitolle sekä Tapparalle ja Ilvekselle. Laajeneva jäähalli on toivottu lisä erityisesti Tampereen itäalueen harrastajille.

– Hyvässä ja huonossa täytyy todeta, että kyllä käyttäjiä riittää. Suurin osa vuoroista menee lapsille ja nuorille, että aikuiset tässä ehkä joutuu vähän aikaa kärsimään. Tavoitteena on, että jääurheilu kasvaa ja liikunta lisääntyy. Siihen me ollaan pääsemässä, Tulenheimo kertoo.

Uuden hallin myötä suosittuja yleisöluisteluvuoroja saadaan lisää kun nykyinen tunnin vuoro kasvaa neljään tuntiin viikossa. Koululaisryhmille on varattu vuodessa 400 tuntia.

Lisäksi saadaan vielä 500 tuntia lisää jääaikaa kun harjoitushallin päätyyn rakentuu erillinen, noin 120 neliömetriä harjoittelualue. Siellä voidaan järjestää esimerkiksi lasten luistelukouluja, taitoluisteluharjoituksia ja ihan mitä tahansa muuta jääurheilua.

Vanha tekniikka säilyy

Laajennusosa toimii samalla tekniikalla kuin vanhakin, mutta ekologisiakin asioita on ajateltu.

– Olemme naimisissa tämän vanhan hallin tekniikan kanssa ja pitäytyneet siinä. Mutta jäänhoitokoneet on jo vaihdettu kaasukäyttöisistä akkukäyttöisiin. Lisäksi alustavia neuvotteluita on käyty aurinkokennojärjestelmistä.

Laajennuksessa huomioidaan myös tilojen esteettömyys wc-, puku- ja pesutiloissa.

Tavoitteena on saada uudet kaukalot luistelukuntoon 15. heinäkuuta eli hyvissä ajoin ennen syyskauden alkua. Tämä on tärkeää, jotta joukkueiden ei tarvitsisi vaihtaa kesken kauden harjoitushallista toiseen.

– Siitä on varmasti suuri kilpailu, kuka ensimmäisenä pääsee uudelle jäälle luistelemaan. Onhan se itselläkin haaveena ja mietin, pitääköhän tulla joskus yöllä kokeilemaan, Tulenheimo naurahtaa.

Korjaus 26.2.2021 Korjattu tieto seurojen hallivuoroista

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi