Hyppää sisältöön

Hissiyhtiö Koneen Ehrnrooth: Koronasta huolimatta kaupungistuminen jatkuu, "koska tarvitsemme toisiamme"

Kone odottaa, että Kiinan 20 vuoden takainen rakennusbuumi alkaa tuottaa yhä enemmän hissien huolto- ja uusimistöitä.

Kiinan nopea elpyminen koronaepidemiasta siivitti hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen tuloksen nousuun vuonna 2020. Arkistokuva Pekingistä. Kuva: EPA

Kaupungistuminen jatkuu yhä vankkana koronapandemian aiheuttamista muutoksista huolimatta, uskoo hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.

Lisääntynyt etätyöskentely ja liikkumisrajoitukset ovat herättäneet paljon keskustelua kaupunkien, työtapojen ja toimistotilojen kehityksestä. Toimistorakentaminen on Koneelle tärkeä osa liiketoimintaa.

Ehrnrooth arvioi, että vaikka pandemia vaikuttaa työnteon ja asumisen tulevaisuuteen, muuttoliike kaupunkeihin jatkuu.

– Ihmiset haluavat asua lähellä palveluita, missä on parhaat työpaikat, hän toteaa.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth arvioi, että etätyöt ovat jo osoittaneet toimistojen ja yhdessä tekemisen merkityksen. Kuva: Yle

Ehrnrooth arvioi, että fyysisen läsnäolon ja toimistotilojen tarve on näkynyt erityisesti koronakriisin pitkittyessä. Etätyö ja eristäytyminen ovat hänen arvionsa mukaan aiheuttaneet pahoinvointia.

– Näemme, että maailmassa on seuraava kriisi nousemassa, joka liittyy mielenterveyteen. Me tarvitsemme toisiamme, tarvitsemme yhteisöllisyyttä, ja kun innovoidaan uutta, pitää tulla yhteen.

Toimistojen käyttö muuttuu

Koneessa nähdään, että toimistojen käyttötavat ovat koronan seurauksena muutoksessa. Pysyvien työpisteiden sijaan toimistoissa korostuvat jatkossa työtilojen ja käyttötarkoitusten muunneltavuus ja joustavuus.

– Niistä tulee paikkoja missä kohdataan ja ratkaistaan ongelmia yhdessä.

Se voi tuoda Koneelle Ehrnroothin mukaan liiketoimintamahdollisuuksia.

– Voi olla positiivisia vaikutuksia siitä, että asiakkaillamme on tarvetta muuttaa heidän toimitilojaan paljon nopeammin.

Miltei kolmannes liikevaihdosta tulee Kiinasta

Maailmantalouden veturin Kiinan merkitys oli vuonna 2020 Koneelle poikkeuksellisen suuri. Kiinan nopea elpyminen koronakriisistä vuoden toisella puoliskolla auttoi Konetta kasvattamaan liiketulostaan, kun muu maailma meni miinukselle.

Kiinan osuus Koneen liikevaihdosta kasvaa ja on nyt jo noin 30 prosenttia.

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. Kuva: Kimmo Brandt /AOP

Maan markkinat hisseille ja liukuportaille ovat maailman suurimmat, eikä Ehrnrooth ole erityisen huolissaan siitä, että yhtiö olisi liian riippuvainen niistä.

Toimistorakentaminen on hidastunut Kiinassa ja nyt vilkkainta on asuntorakentaminen. Ehrnrooth ennakoi asuntorakentamisen säilyvän vahvana.

Uusien hissien toimituksista Koneen painopiste on siirtymässä aiempaa enemmän huoltoon ja hissien uusimiseen.

– Viime vuosina kasvu on ollut uuslaitevetoista, nyt tavoittelemme, että kasvua tulisi enemmän ja enemmän palveluista ja modernisaatiosta.

Nopeimmin kasvava markkina on Ehrnroothin mukaan tällä hetkellä hissien modernisaatio.

Hissien elinikä on Kiinassa 15–20 vuotta. Rakennusalan buumi alkoi Kiinassa 2000-luvun alkuvuosina, joten uusittavaa riittää.

– Ne kaikki hissit, jotka asennettiin silloin, ovat modernisaation tarpeessa, Ehrnrooth sanoo.

Koneen tulos

2020, mrd €2019, mrd €muutos, %
liikevaihto9,939,98-0,4
liiketulos1,211,19+1,7