Hyppää sisältöön

Näin Kotka kilpailee UPM:n suuresta biojalostamosta Rotterdamin kanssa – käyttänyt tonttiin jo 8 miljoonaa euroa

UPM suunnittelee miljardiluokan biojalostamoa Suomeen tai Hollantiin.

Mussalon satama Kotkassa on ollut ehdolla UPM:n uuden biojalostamon sijoituspaikaksi. Arkistokuvassa tontti ei ole vielä valmis. Kuva: HaminaKotka Satama Oy

Kotka on saanut kilpailijan Hollannin Rotterdamista UPM:n uuden biojalostamon sijaintipaikkakisassa. Metsäyhtiö UPM kertoi lähes kolme vuotta sitten, että se suunnittelee uutta biopolttoaineita valmistavaa jalostamoa.

Vaihtoehtoina ovat olleet Kotkan Mussalo tai jokin muu paikka Euroopassa.

UPM tiedotti tänään, että se aloittaa laitoksen perussuunnittelun. Suunnittelu kestää vähintään vuoden.

– Perussuunnittelu tarkoittaa sitä, että reilun vuoden aikana selvitetään teknologista konseptia tähän uuteen jalostamoon sekä kaupallisia ratkaisuja niin raaka-ainesyötteiden kuin markkinanäkymien osalta, UPM:n teknologiajohtaja Jyrki Ovaska kertoo.

Selvityksen jälkeen yhtiössä käynnistyy investointien valmistelu, joka vie Ovaskan mukaan vähintään kuukausia.

– Tottakai mahdolliseen investointipäätökseen vaikuttaa senhetkinen tilanne niin markkinoilla kuin firman sisällä, Jyrki Ovaska sanoo.

Päävaihtoehtoina sijoituspaikaksi ovat tällä hetkellä Kotkan ja Rotterdamin satamat.

– Me keskitymme näihin kahteen sijoituspaikkavaihtoehtoon, mutta olemme tietysti avoimia, jos tässä matkan varrella tulee uusia vaihtoehtoja, Jyrki Ovaska sanoo.

Miljoonien investoinnit

Kun UPM alkoi suunnitella uutta biojalostamoa, Kotkan kaupunki varasi laitosta Mussalon sataman alueelta noin 30 hehtaarin kokoisen alueen. Tontti sijaitsee Palaslahden teollisuusalueella, entisellä Pohjolan Voiman voimalaitoksen alueella.

Palaslahden loppuosa on nyt täytetty merihiekalla ja kalliomurskeella. Tontin valmisteluun on käytetty noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo, ettei Rotterdamin mukaantulo kisaan ollut sinällään yllätys.

– Tiedossa on ollut, että Kotkan lisäksi on olemassa toinen vaihtoehto Keski-Euroopassa, Sirviö sanoo.

Sirviön mukaan kaupunki on vielä valmis laittamaan lisää rahaa alueeseen, jos UPM päättää rakentaa biojalostamon Kotkaan.

– Todennäköisesti sinne on tulossa raideinvestointeja ja muuta infraan liittyvää investointipainetta. Varmaan puhutaan miljoonaluokasta, Esa Sirviö sanoo.

Kuinka pitkään kaupunki on valmis jemmaamaan aluetta UPM:lle?

– Tiedämme, että alue on kiinnostanut myös muita. Nyt kun UPM on omassa ulostulossaan todennut, että perussuunnittelu kestää noin vuoden, niin eiköhän se vuoden aikana sijoituspaikkakin ratkea, kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Tuhansia työpaikkoja

Jos UPM päättää rakentaa uuden biojalostamon, se työllistää teknologiajohtaja Jyrki Ovaskan mukaan rakennusaikana enimmillään useita tuhansia ihmisiä. Itse laitos työllistäisi hänen mukaansa noin sata ihmistä.

UPM:n mukaan uuden biojalostamon rakennustyöt kestäisivät karkeasti arvioiden liki kolme vuotta.

Yhtiö ei vielä kerro, milloin uusi biojalostamo käynnistyisi.

– Se riippuu investointipäätöksen ajankohdasta, ja sillä en lähde nyt tällä hetkellä spekuloimaan, teknologiajohtaja Jyrki Ovaska sanoo.

Kyseessä on miljardiluokan hanke, jolle yhtiö toivoo tukea myös valtiolta ja EU:lta. Yhtiö punnitsee investointiratkaisussaan esimerkiksi raaka-aineen saatavuutta ja hintaa, työvoimakustannuksia, energian hintaa ja logistiikan kustannuksia.

Yhtiö painottaa myös työ- ja energiaverotuksen merkitystä.

– Tottakai tässä täytyy varmasti sekä Suomen että myös Hollannin tsempata, että toimintaympäristö olisi mahdollisimman hyvä, jotta firmalla löytyy uskallus tehdä päätös. Firman pitää elää tällaisen päätöksen kanssa kolmisenkymmentä vuotta, Jyrki Ovaska huomauttaa.

Ovaskan mukaan seuraavat 6–12 kuukautta ovat äärimmäisen tärkeitä.

– Jos tähän herätään vuoden, kahden päästä, sitten juna helposti menee ohi. Nyt on aika reagoida.

Tällä hetkellä UPM:llä on jalostamo Lappeenrannassa. UPM:n mukaan suunnitellun biojalostamon vuotuinen kapasiteetti olisi 500 000 tonnia korkealuokkaisia uusiutuvia polttoaineita, mukaan lukien lentopolttoaine.

Yhtiö arvioi, että tuotteet pienentäisivät merkittävästi tie- ja lentoliikenteen hiilijalanjälkeä sekä korvaisivat kemikaalien ja biomuovien fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla vaihtoehdoilla.

.
.