1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitopalvelut

Porvoon sairaalassa kahdella henkilökuntaan kuuluvalla koronatartunta – tartunta saattoi tulla muista syistä sairaalaan tulleelta, oireettomalta koronapotilaalta

Noin kymmenkunta sairaalan henkilökuntaan kuuluvaa on asetettu karanteeniin. 

sairaanhoitopalvelut
Potilassängyt Porvoon sairaalan leikkausosaston edessä
Porvoon sairaalassa on toistaiseksi ollut hoidettavana hyvin vähän koronapotilaita, mutta koronaepäilypotilaita vuodeosastolla on päivittäin 4–15. Kuvituskuva.Berislav Jurišić / Yle

Porvoon sairaalassa on todettu koronatartunta kahdella henkilökuntaan kuuluvalla. Noin kymmenkunta sairaalan henkilökuntaan kuuluvaa on asetettu karanteeniin viime viikolla.

Sairaalaan oli tullut viime viikolla oireeton potilas hoitoon muista terveyssyistä. Hänet testattiin koronaviruksen vuoksi vasta, kun selkeitä oireita alkoi ilmaantua. Testitulos oli positiivinen.

Porvoon sairaalan johtavan lääkärin Kimmo Halosen mukaan henkilökunnan tartunnat saattavat olla potilaalta, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole.

Porvoon sairaalassa on toistaiseksi ollut hoidettavana hyvin vähän koronapotilaita, mutta koronaepäilypotilaita vuodeosastolla on päivittäin 4–15. Sairaalassa on jaoteltu potilaita lähes vuoden ajan koronaepäilyn perusteella epäiltyihin ja ei-epäiltyihin. Testaukset on tehty sairaalaan tullessa vain epäillyille.

Koronavirustartunnan toteaminen ei ole ongelmatonta. Myös tulosten valmistuminen vie aikaa.

– Ongelmana on se, että ensimmäinen testi voi olla negatiivinen, samoin toinen. Joillakin potilailla vasta neljäs testi on paljastunut positiiviseksi, Halonen sanoo.

Halosen mukaan sairaalassa on ollut kaikkien potilaiden testaus harkinnassa, mutta siitä ei ole lopullisesti päätetty. Sairaalaan tulee kuitenkin paljon potilaita, joten kaikkien testaaminen vie aikaa ja tuloksia ei kuitenkaan saada heti.

Lähiomaisten vierailut sairaalahoidossa olevien potilaiden luona ovat edelleen rajoitettuja. Vierailuista on sovittava etukäteen henkilökunnan kanssa. Myös järjestelyistä sovitaan tapauskohtaisesti, voiko lähiomainen esimerkiksi käydä potilashuoneessa vai järjestetäänkö tapaaminen muualla sairaalan tiloissa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Nyt alkoivat koronarokotukset ajanvarauksella, ensimmäisten joukossa Porvoossa yli 80-vuotiaille: "Nyt vain odotamme, että pian tapaisimme tyttäremme"

Porvoossa valmius hoitaa koronapotilaita Näsin terveyskeskuksen erillisellä vuodeosastolla

Pienet kunnat vaativat koronatoimien suhteuttamista tautitilanteen mukaan – Myrskylän johtaja: Pieni kunta ei ole verrannollinen Helsinkiin

Lue seuraavaksi