1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norja

Norjan öljyrahastolle 2020 oli historiansa toiseksi paras vuosi – kasvoi reilulla 100 miljardilla

Koronapandemia ei nakertanut maailman suurimman rahaston tulosta.

Norja
Öljysäiliöitä. Taustalla vettä ja lumisia vuoria.
Norjan ensimmäinen öljykenttä Ekofisk löydettiin vuonna 1969. Norjan valtio alkoi 1990-luvulla rahastoida öljytuottoja myöhempää käyttöä varten. Rex Features / All Over Press

Norjan valtion jättimäinen öljyrahasto ei ole kärsinyt maailmantalouden laskusuhdanteesta. Noin 1 075 miljardin euron arvoinen rahasto kasvoi viime vuonna sijoitustensa kautta 101 miljardilla.

Se oli toiseksi suurin vuotuinen kasvu rahaston 22-vuotisessa historiassa.

– Vaikka pandemia on vaikuttanut vuoteen 2020, mennyt vuosi on ollut jälleen kerran hyvä rahastolle, kommentoi Norjan keskuspankin johtajan Øystein Olsen lausunnossaan.

Keskuspankin julkaisemasta materiaalista käy ilmi, että rahaston sijoitukset tuottivat viime vuonna voittoa 10,9 prosenttia. Kasvun ajureina toimivat yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden, kuten Applen, Amazonin, Microsoftin ja Teslan osakkeiden nousu.

Norjan öljyrahasto on maailman suurin rahasto. Sen varoja on määrä käyttää norjalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen siinä vaiheessa, kun maan öljy- ja kaasukentät tulevaisuudessa ehtyvät.

Rahasto on sijoittanut maailmanlaajuisesti noin 9 200 yritykseen omistaen noin 1,5 prosenttia kaikista maailman listatuista osakkeista. Se on investoinut myös joukkolainoihin ja kiinteistöihin.

Rahaston kokoa voi verrata Suomen valtion budjettiin, jonka on tälle vuodelle arvioitu nousevan reiluun 64 miljardiin euroon. Öljyrahaston varoilla Suomea voisi pyörittää noin 17 vuotta.

Lue lisää:

Norjalaisten jättiomaisuus nousi uuteen ennätykseen – Öljyrahaston varoilla pyörittäisi Suomea 17 vuotta

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi