Aino nukkuu etätunnin aikana, kuraattori haluaa opiskelijat takaisin kouluun – kerro meille, miten etäkoulu vaikuttaa nuoriin

Mitä etäopiskelulle lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa pitäisi tehdä?

Lukiolainen Aino Hopia on nukahtanut kesken lukion etäopetuksen. Äiti Seija Hopia tallensi etäkoulun raskaudesta kertovan tilanteen. Kuva: Seija Hopia

Aamun ensimmäinen etäopetus käynnistyy tietokoneen ruudulla. Kaksi liikunnanopettajaa näyttää, kuinka valssia tanssitaan. Lukiolainen Aino Hopia ei jaksa seurata opetusta ja nukahtaa ruudun äärelle.

– Vahvimmatkin alkavat sortua, perheen äiti Seija Hopia sanoo puhelimessa.

Sekä äiti että tytär ovat sitä mieltä, että lukiolaisten etäkoulu ei saisi jatkua enää. He ovat huomanneet, että passiivisuus alkaa vallata jo kunnianhimoistenkin opiskelijoiden mielen myös tuttavapiirissä.

Perheen lukiolaisesta tuntuu, että pitkä eristäytyminen muista ihmisistä on muuttanut häntä.

– Aikaisemmin olin aina pirteä ja iloinen, mutta nyt olen ärtyisä ja tiuskin vanhemmilleni, helsinkiläinen Aino Hopia kertoo.

Normaalissa arjessa koulu ja sen jälkeiset tanssitunnit rytmittivät päivän. Hopia kuvailee, että hän teki rivakasti koulutehtävänsä tanssiharjoitusten lomassa.

– Nyt kaikesta on tullut vain pakkopullaa ja päällä on stressitila koulujutuista.

Kertomukset lukiolaisten huonovointisuudesta ja vanhempien huolesta lisääntyvät etäopetuksen pitkittyessä.

Rennosta opiskelijasta tuli vastuunkantaja

Etäopiskelu on tuonut myös positiivisia yllätyksiä.

Eräs äiti kertoo sähköpostilla, että perheen lukiolainen pärjää etäkoulussa loistavasti. Nuori pääsi lukioon juuri ja juuri peruskoulun arvosanoillaan. Nyt hän on perheen hämmästykseksi löytänyt omat keinonsa selvitä tilanteessa ja kantaa vastuuta omasta oppimisestaan.

Kuraattori vaatii koulujen avaamista osittain

Kuraattori Emma Rantanen haluaisi saada opiskelijat heti kouluun. Hänen mielestään etäopetus tulisi lopettaa ja siirtyä jonkinlaiseen etä- ja lähiopetuksen yhdistelmään.

– Opiskelumotivaatio on laskenut ja hyvin monella on masennuksen ja ahdistuksen oireita, Emma Rantanen kertoo puhelimessa.

Rantanen työskentelee kuraattorina etelä-suomalaisessa ammattioppilaitoksessa. Oppilaitos toimi etänä vielä joulukuussa. Vuoden vaihteessa sille tuli loppu ja etäkoulu vaihtui yhdistelmämalliin. Opiskelijat ovat vuorotellen etänä ja paikan päällä oppilaitoksessa.

– En ymmärrä, miksi yhdistelmäopetukseen ei voisi siirtyä myös pääkaupunkiseudulla, Rantanen sanoo.

Rantasella on iso huoli siitä, että entistä useamman opiskelijan opinnot keskeytyvät kokonaan, jos opetus jatkuu etänä.

Jenni keskeytti monta kurssia

Lukiolainen Jenni Huisman on pettynyt päättäjiin. Hänen mielestään lukioikäiset on sysätty koteihinsa väsymään ja stressaamaan.

– Tulevaisuutemme on vaakalaudalla, Huisman kirjoitti viestissään A-studion toimitukselle tammikuun lopussa.

Jyväskyläläinen uskoo, että opinnot pitkittyvät etäkoulun takia. Huismanille itselleen saattaa käydä juuri niin. Etäopetuksen jatkuessa moni kurssi on jäänyt kesken.

– Ei etäopetuksessa opi normaaliin tapaan.

Opiskelija, opettaja, vanhempi, psykologi, kuraattori - kerro oma näkemyksesi ja kokemuksesi etäkoulua käyvien nuorten tilanteesta. Miten tilannetta voisi parantaa?

Teemme aiheesta lisää juttuja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.