1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Oma väki ei riitä rokottamaan – sairaanhoitopiirin rokottajapulaa aletaan paikata ammattikorkeakoulun opiskelijoilla

Lappeenrannassa rokottamaan tulevat opiskelijat saavat koronarokotteen, vaikka THL:n mukaan sitä ei tarvitsisi antaa.

Lappeenrannassa rokotukset alkavat paikallisessa kauppakeskuksessa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Koko Suomessa odotetaan nyt kiivaasti koronarokotuksien pääsemistä täyteen vauhtiin. Kun rokotukset toden teolla alkavat, on myös rokottajien tarve suuri.

Lappeenrannassa apuun tulee paikallisen LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoita, jotka ryhtyvät antamaan koronarokotuksiasekä Lappeenrannassa että Imatralla.

Opiskelijat eivät saa rokottamisesta palkkaa, vaan se on osa heidän harjoitteluaan.

– Opiskelijat ovat olleet paljon etäopetuksessa, ja lähiopetus on ollut todella vähissä. Mielellämme olemme mukana, kertoo LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestön KOEn Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja Miranda Manner.

Opiskelijoiden suurin huoli oli vielä viime viikolla heidän oma terveytensä. Pelkona oli, etteivät opiskelijat saa koronarokotetta.

– Rokotesuoja kuuluu meidän mielestämme myös harjoittelijoille, sanoi Manner.

Sairaanhoitopiirin pikapäätös

Ongelmana on ollut se, että koronarokottajat eivät ole mukana THL:n rokotusjärjestyslistalla (siirryt toiseen palveluun).

– Noudatamme kansallisia ohjeita, ja ohjeet ovat tiukat. Ne ovat tiukentuneet, koska rokotteiden saannissa on tullut ongelmia. Rokottajia ei ole nyt tällä hetkellä nimetty THL:n rokotusjärjestykseen suoraan, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten koronarokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto.

Koronarokotuksiin osallistuminen on opiskelijoille osa heidän harjoitteluaan, jota muutenkin on liki puolet koko opiskeluajasta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kuitto kertoo, että rokotuksen saamisessa opiskelijat ovat samassa asemassa kuin Eksoten omat työntekijät. Vaikka koronarokotuksia ei rokottajille tarvitsisikaan ohjeiden mukaan antaa, on Eksote tehnyt oman päätöksen.

– Hetki sitten sovimme, että voimme rokottaa myös rokottajat, kertoo Kuitto.

Rokotetta tarjotaan myös rokottamaan tuleville opiskelijoille.

Sari Kuitto tarkentaa, että rokottajille annetaan koronavirusrokote, jos rokotetta vain on tarpeeksi saatavilla.

Mukana kokenut rokottaja

Lappeenrannassa ja Lahdessa toimivassa LAB-ammattikorkeakoulussa on noin 1 000 sairaanhoitaja- ja terveydenhoitaja-opiskelijaa.

Eksotea rokotuksissa auttavat pääasiassa opintojensa loppuvaiheessa olevat terveydenhoitoalan opiskelijat.

– Opiskelijat ovat Eksoten oman henkilökunnan työparina. Opiskelijat eivät siis suinkaan keskenään rokota siellä ketään, tarkentaa hyvinvointialan osaamispäällikkö Pirjo Huovila LAB-ammattikorkeakoulusta.

Rokotusten lisäksi opiskelijat ovat mukana myös muissa avustavissa tehtävissä rokotuspaikalla. Siellä opiskelijat muun muassa opastavat rokotuksiin tulevia ihmisiä oikeaan paikkaan ja ovat mukana rokotuksen jälkeisessä seurannassa.

– Kun rokotus on annettu, jäävät rokotuksen saaneet rokotuspaikalle seurantaan 15–20 minuutin ajaksi. Siinä meidän opiskelijamme ovat myös mukana, kertoo osaamispäällikkö Pirjo Huovila.

Palkaton apu

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestön KOEn Lappeenrannan kampuspuheenjohtajan Miranda Mannerin mukaan palkaton harjoittelu ei ole opiskelijoille ongelma.

– Opiskelijoille kuuluu paljon erilaisia harjoitteluja, eikä niistä muutenkaan saa palkkaa. Ei siis tarvitse saada tästäkään, kertoo Manner.

Koronarokotukset on tarkoitus saada täyteen vauhtiin helmikuun puolessa välissä. Kukin opiskelija on harjoittelussa noin viikon. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

LAB-ammattikorkeakoulun osaamispäällikön Pirjo Huovilan mukaan opiskelijoilla on harjoittelupaikoista jonkin verran pulaa. Koronarokotuksissa auttaminen on Huovilan mukaan yksi tapa saada paljon kaivattua käytännön harjoittelua.

– Tällä osaltaan nopeutetaan opiskelijoiden valmistumista. Lisäksi rokotusosaaminen on terveydenhoitaja-opiskelijoille hyvin tärkeä osaamisalue nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Huovila.

Pirjo Huovila muistuttaa, että opiskelijat ovat tähänkin mennessä olleet mukana yleisissä rokotuksissa. Näin on esimerkiksi syksyisin, kun ihmisille annetaan influenssarokotuksia.

Yhteiset talkoot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten mukaan opiskelijoiden saaminen mukaan rokotuksiin on heille suuri apu. Koronarokotuksista vastaava Sari Kuitto kertoo, että tällä järjestelyllä Eksoten muut toiminnat eivät vaarannu.

– Jos rokotukset tehtäisiin vain Eksoten omalla henkilökunnalla, olisivat hoitajat jostain muusta työstä pois. Silloin syntyisi hoitovelkaa, mitä me emme toivo, kertoo Kuitto.

Sekä Eksote että LAB-ammattikorkeakoulu vakuuttavat, että koronapistoksen antamisen yhteydessä paikalla on aina myös kokenut ammattilainen varmistamassa, että rokotus sujuu oikein.

LAB-ammattikorkeakoulun osaamispäällikkö Pirjo Huovilan mielestä opiskelijoiden osallistumisessa koronarokotuksiin on kyse suuremmastakin kuin vain harjoittelusta.

– Tämä on kuin kansalaisvelvollisuus. Autamme koko yhteiskuntaa pääsemään ulos tästä tilanteesta. Siinäkin mielessä olemme lähteneet talkoisiin mukaan, sanoo Huovila.

Opiskelijat ovat harjoittelussa mukana vain koulun lukukausien aikana. Eksoten koronarokotuksista vastaavat Sari Kuitto uskoo, että useampi nyt rokotuksissa mukana oleva opiskelija tulee saamaan heiltä kesätyöpaikan.

Yle kertoo tuoreimmat koronauutiset Suomesta ja maailmalta. Lue ne tästä.