1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Kaksi poliisia loukkaantui räjähdysonnettomuudessa Kokkolassa, toisen tila on vakava – tutkitaan työtapaturmana

Onnettomuus sattui räjähteitä hävitettäessä.

Kaksi poliisia loukkaantui keskiviikkona ampuma-alueella Kokkolassa. Kuva on otettu Lohtajan ampuma-alueelta vuonna 2014. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kaksi poliisia loukkaantui Pohjanmaan poliisin koulutuspäivässä eilen keskiviikkona Lohtajan ampuma-alueella Kokkolassa. Onnettomuus sattui räjähteiden käsittelyn yhteydessä, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Koulutuspäivällä harjoiteltiin räjähteiden hävittämistä. Nallit olivat tuntemattomasta syystä räjähtäneet, kun niitä oltiin siirtämässä.

Nalleja siirtämässä ollut poliisi loukkaantui vakavasti. Toinen, hieman kauempana räjähdyksen keskipisteestä ollut poliisi loukkaantui myös.

Tapauksen tutkinnanjohtaja John Forslund kertoi torstaina Ylen haastattelussa, että tilanteessa oli mukana myös kolmas poliisi, mutta hän ei saanut räjähdyksessä vammoja.

Loukkaantuneet saivat ensiapua tapahtumapaikalla, minkä jälkeen vakavasti loukkaantunut poliisi kuljetettiin lääkärihelikopterilla sairaalaan.

Forslund ei kommentoi tarkemmin, onko vakavasti loukkaantunut poliisi hengenvaarassa.

Tutkinnanjohtajalla ei toistaiseksi ole tarkkaa kuvaa siitä, mitä onnettomuustilanteessa tapahtui. Hän kuvailee räjähteiden hävittämiskoulutusta "rutiininomaiseksi".

– Räjähteisiin erikoistuneita poliiseja oli hoitamassa sitä hommaa. Sinänsä ei vielä tiedetä, mistä tämä johtui, että on räjähtänyt. Eiköhän se selviä tutkinnan aikana.

Forslundin mukaan tapaus on erittäin harvinainen. Onnettomuutta tutkitaan työtapaturmana.

– En ole kuullut, että [vastaavaa] olisi aiemmin tapahtunut. Nyt tutkitaan tapausta työtapaturmana ja infoa menee aviin, he tekevät sitten omat raporttinsa. Katsotaan sitten, mikä tutkintalinja on sen jälkeen.

Poliiseilla oli erikoiskoulutus pommien käsittelyyn

– Omat ajatukseni ovat loukkaantuneissa virkaveljissä, heidän läheisissään ja työyhteisöissään. Haluan toivottaa sinne jaksamista. Nämä ovat valitettavia, onneksi harvinaisia tapahtumia, kertoo poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta.

Onnettomuus tapahtui Vattajalla, puolustusvoimien harjoitusalueella. Kyseessä oli kuitenkin poliisin oma harjoitus, jossa puolustusvoimat ei ollut osallisena.

Vattajalla harjoiteltiin räjähteiden hävittämistä. Se kuuluu Heikkilän mukaan kiinteänä osana poliisin normaaliin toimintaan. Räjähteiden hävittämisestä huolehtivat niin sanotut TEPO-poliisit. Lyhenne tulee sanasta terroripommi. Ryhmä tulee apuun kun joku tekee esimerkiksi pommiuhkauksen. Lisäksi TEPO-poliisien työhön kuuluu turvatarkastuksia esimerkiksi valtiovierailuiden yhteydessä

– Valtakunnassa on pari sataa TEPO-poliisia, jotka ovat saaneet erikoiskoulutuksen. He tekevät normaaleja tehtäviä kentällä, mutta heillä on erikoiskoulutus räjähteisiin ja pommeihin, kertoo Heikkilä.

Poliisille tulee räjähteitä hävitettäväksi rikollisille tehdyiltä takavarikoilta ja kansalaisten ilmoitusten perusteella.