Erämaan elämyskeskus ei päästä Soinin kuntaa helpolla – valituksia käräjäoikeuden päätöksistä ja nyt myös tutkintapyyntö poliisille

Tutkintapyynnön poliisille jättänyt Jorma Leppäniemi väittää, että kaikki Soinin kunnan puolesta todistaneet valehtelivat oikeudenkäynnissä.

Vuorenmaan rinne on muihin pohjalaisiin rinteisiin verrattuna jyrkkä. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Soinin kunnan ja Vuorenmaan rinnekeskuksessa yrittäjänä toimineen Erämaan elämyskeskuksen välienselvittely on saanut uuden käänteen.

Yrityksen edustaja Jorma Leppäniemi on jättänyt Pohjanmaan poliisille tutkintapyynnön marraskuisen käräjäoikeusistunnon todistajanlausunnoista.

Pohjanmaan poliisista vahvistetaan, että asiasta on jätetty laitokselle ilmoitus 18. tammikuuta. Poliisin mukaan asia on vasta esiselvittelyvaiheessa eli poliisi ei ole vielä edes päättänyt, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja että aloitetaanko siitä tutkinta.

Leppäniemi väittää, että kaikki kunnan puolesta todistaneet valehtelivat. Oikeudenkäynti koski yrityksen Soinin kunnalle esittämiä vahingonkorvausvaatimuksia, jotka käräjäoikeus katsoi aiheettomiksi.

– Osa jäi kiinni valehtelusta jo käräjäoikeudessa, kun sain esittää omia kysymyksiäni. Kuuntelimme vielä oikeudenkäynnin nauhat läpi ja olemme jättäneet poliisille faktat ja dokumentit, missä kohdin todistajat puhuivat muunneltua totuutta, Jorma Leppäniemi selvittää.

Rinneyritys on valittanut vahingonkorvauspäätöksestä hovioikeuteen, samoin kuin häätöoikeudenkäynnistä. Hovioikeus keskeytti joulukuussa rinneyrityksen häädön Vuorenmaasta toistaiseksi, kunnes valitus on tutkittu.

Vuorenmaassa ei lasketella tänäkään vuonna. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

"Mahdollisuus neuvotella maanomistajien kanssa"

Vuorenmaan rinnekeskus on tällä hetkellä kiinni.

– Tämä kausi on jälleen menetetty, ja mikä mahtava lumikeli olisi ollut, Jorma Leppäniemi toteaa.

Olisiko Erämaan elämyskeskus ollut valmis jatkamaan toimintaansa Vuorenmaan rinteessä?

– Totta kai, meillähän on yhdeksän vuotta sopimusta jäljellä. Meillä on myös mahdollisuus neuvotella maanomistajien kanssa ja ostaa heiltä maat pois, Leppäniemi heittää.

Vuorenmaan rinne kiinnostaa

Soinin kuntaan ei ole tullut virallista tietoa Leppäniemen poliisille jättämästä tutkintapyynnöstä. Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi ei lähde asialla spekuloimaan.

– Poliisi saa arvioida, täyttyvätkö asiassa rikoksen tunnusmerkit.

Oikeusjutut hidastavat joka tapauksessa Vuorenmaan rinteen kehittämistä ja uudelleen avaamista. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisalaa harmittaa.

– Tämä on silkkaa kiusantekoa ja prosessin pitkittämistä.

Vuorenmaan rinnekeskuksesta on oltu kiinnostuneita sen jälkeen, kun kunta sanoutui irti Erämaan elämyskeskuksen kanssa tehdystä sopimuksesta.

Keisala pitää mahdollisena, että uusi rinneyrittäjä voi löytyä nopeastikin.

– Hovioikeuden pitäisi päättää häätöasiasta viimeistään kesällä, jos aiomme saada rinteen toimintaan ja uuden yrittäjän seuraavaksi talveksi.

Lue lisää:

Ennen kuin Soini teki sopimuksen Erämaan elämyskeskuksen kanssa, kunta etsi pitkään Vuorenmaahan yrittäjää. Kuva: Tarmo Niemi / Yle