1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saattohoito

Saattohoitosairaalan oikeudenkäynnissä syytetyn penkillä neljä Turun kaupungin virkamiestä – puolustus kaipaa täsmällisempiä väitteitä

Syyttäjä ihmetteli, mikseivät kotisairaalan poikkeuksellisen halvat hinnat johtaneet erityisen tarkkaan valvontaan.

saattohoito
Kotisairaala Luotsin oikeudenkäynti, syytettynä Turun kaupungin virkamiehiä
Neljä Turun kaupungin virkamiestä kuunteli syytteitä virkavelvollisuutensa rikkomisesta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Kuvaa muokattu. Päivi Leppänen / Yle

TurkuKotisairaala Luotsin tapaukseen liittyvien virkamiessyytteiden käsittely on alkanut Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syyttäjä katsoo, että neljä Turun kaupungin virkamiestä on laiminlyönyt Luotsin kanssa tehdyn ostopalvelusopimuksen valvonnan.

Puolustusasianajajat luonnehtivat väitteitä valvonnan laiminlyönnistä täsmentymättömiksi. Kaikki virkamiehet kiistävät syyllisyytensä.

Luotsi-jutun pääsyytettyinä ovat kotisairaalan kaksi omistajaa: sairaanhoitaja ja lääkäri. Toimitusjohtajan tehtävässä ollutta sairaanhoitajaa syytetään muun muassa murhasta.

  • Lue täältä kaikki syytteet, mitä kotisairaalan johtokaksikkoa ja Turun kaupungin virkamiehiä vastaan on nostettu

Valvira kiinnitti huomiota puutteisiin jo vuonna 2012

Kotisairaala Luotsin antamasta hoidosta tehtiin kantelu Valviralle (silloiselle Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle) jo vuonna 2011.

Valvira totesi päätöksessään huhtikuussa 2012, että Luotsin potilasasiamerkinnät ovat puutteellisia. Niinpä niistä ei ole voitu selvittää Luotsin henkilökunnan antamia tosiasiallisia kipulääkityksiä.

Valviran mukaan potilasasiakirjoihin ei ollut merkitty muun muassa kaikkia annettuja kipulääkkeitä eikä niiden antamisajankohtia.

Valvira ilmaisi ratkaisussaan käsityksen, että saattohoidon suunnittelu ja toteuttaminen eivät ole tapahtuneet hyvän saattohoitokäytännön mukaisesti. Myös kuolemansyyn selvittämisessä on ollut puutteita.

Turun kaupunki osti Luotsilta kotisaattohoitopalveluita vuosina 2011–2014.

"Syyttäjä keksinyt virkamiehille tehtäviä"

Istunnon alkajaisiksi syytettyjen puolustusasianajajat moittivat syyttäjän väitteitä yleisiksi ja täsmentymättömiksi. Niihin kaivattiin lisää yksilöintiä.

Syyttäjä Jooseppi Kiviharju puuttuikin väitteeseen, että hän olisi keksinyt virkamiehille vastuita, joita ei tosiasiallisesti ole olemassa.

– Kaikki ovat suoraan asiakirjoista. En voi keksiä niitä. Säännökset ovat väljiä, mutta riittävän selkeitä.

Mikseivät halvat hinnat herättäneet epäilystä?

Torstaisessa oikeuskäsittelyssä toistettiin taas, miten kotisairaala Luotsin palveluiden sopimushinnat ovat olleet poikkeuksellisen edullisia. Hoitajan kotikäynnistä on veloitettu 25,90 euroa potilaalta. Lääkärin kotikäynti on maksanut 49,90 eruoa potilaalta.

Kun Turun kaupunki teki kotisaattohoidon ostopalveluita koskevan tarjouspyynnön, tarjouksen jätti yhteensä viisi yritystä. Niissä hoitajan kotikäynnin hinta oli keskimäärin 68,36 euroa. Lääkärin kotikäynnin hinta puolestaan oli keskimäärin 152,76 euroa.

Toiseksi edullisimmassakin tarjouksessa lääkärin kotikäynti oli liki kolminkertaisesti kalliimpi verrattuna Luotsin tarjoukseen.

Syyttäjä Jooseppi Kiviharju kysyi istunnossa, eivätkö Luotsin poikkeuksellisen halvat hinnat olisi olleet hyvä peruste valvoa huolella, miten sopimuksen sisältö toteutuu.

– Valvonnan pitäisi olla erityisen tarkkaa, jos hinta on näin edullinen.

Tähän syytetyistä ylimmän virkamiehen asianajaja totesi:

– Kotisairaala on halunnut määritellä omistajiensa työpanoksen edulliseksi. Niinkin saa tehdä.

Lue lisää:

Turkulaisen saattohoitosairaalan toimitusjohtajalle vaaditaan elinkautista murhasta – antoi syytteen mukaan kuolettavan annoksen kipulääkkeitä potilaalle

Turun saattohoitoskandaalin ensimmäiset päivät – lue tästä vyyhdin vaiheet

Lue seuraavaksi