Tänään on iso päivä Venäjällä – syöstäänkö Vladimir Putin pian vallasta? Tässä kolme skenaariota tulevasta

Mielenosoitukset voivat jatkua pitkään. Katso teksti- ja videoanalyysit tulevasta.

Poliisi pidätti tuhansia mielenosoittajia viikko sitten oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyitä tukevissa mielenosoituksissa Moskovassa. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Presidentti Vladimir Putinin vastustajat kerääntyvät tänään sunnuntaina jälleen Venäjän kaduille. He vaativat muun muassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vapauttamista ja Putinin eroa.

Mitä seuraavaksi voi tapahtua, ja kuinka pahasti protestit uhkaava Putinin valtaa? Kysyimme tilanteesta kolmelta tutkijalta ja hahmottelimme vastausten perusteella kolme mahdollista skenaariota.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Skenaario 1: Mielenosoitukset kaatavat Putinin hallinnon

Epätodennäköistä ainakin toistaiseksi, koska hallinto on vahva ja sillä on paljon tukea.

Putinin asemaa mielenosoitukset eivät uhkaa ainakaan toistaiseksi.

Hallinto voisi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Veera Laineen mukaan horjua kahdella tavalla. Joko osa turvallisuusjoukosta siirtyisi mielenosoittajien puolelle tai tilanne kävisi niin tukalaksi, että hallinto joutuisi tekemään myönnytyksiä oppositiolle.

– Kummastakaan ei ole mitään merkkejä. Voimakeinot ovat olleet ainoa vastaus, Laine sanoo.

Putinia tukee yhä noin kaksi kolmannesta kansasta, riippumaton tutkimuslaitos Levada kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Protestit ovat olleet suuria, mutta suuri enemmistö on pysynyt kodeissaan.

Skenaario 2: Putin murskaa opposition.

Kovat otteet todennäköisesti jatkuvat, mutta mielenosoitusten tukahduttaminen on vaikeaa.

Tutkijoiden mukaan ainakaan vielä ei näytä siltä, että hallinto yrittäisi tai edes voisi hajottaa mielenosoituksia silkalla voimalla. Liian kovat otteet kääntyvät helposti itseään vastaan.

Se nähtiin Valko-Venäjällä viime syksynä. Vaalivilppiä vastustaneisiin mielenosoituksiin tuli vain lisää väkeä, kun niitä yritettiin hajottaa massapidätyksillä ja kovalla väkivallalla, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Kristiina Silvan.

Venäjän johto näyttää ymmärtävän tämän.

Viime viikonlopun protesteissa poliisi käytti paikoin rajua väkivaltaa, mutta sitä oli vähemmän kuin Valko-Venäjällä. Joukkopidätyksiä ei tehty, vaan poliisit kävivät ottamassa kiinni yksittäisiä mielenosoittajia sattumanvaraisesti. Jälkikäteen pidätettiin mielenosoitusten järjestäjiä.

– Valikoiva sorto toimii paremmin kuin se, että otetaan kaikki kiinni. Jos rangaistaan kaikkia, mielenosoitukset kasvavat, Silvan sanoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Skenaario 3. Mielenosoitukset jatkuvat pitkään

On todennäköistä, että mielenosoitukset jatkuvat, mutta seuraavia käänteitä on vaikea ennustaa.

Jos mielenosoitukset eivät saavuta tulostaan mutta eivät myöskään lopu, ne luultavasti jatkuvat. On kuitenkin hyvin vaikea arvoida, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Paljon riippuu siitä, kuinka paljon väkeä tänään sunnuntaina nähdään kaduilla, arvioi Pietarin eurooppalaisen yliopiston ja Helsingin yliopiston professori Vladimir Gelman.

– Jos protestit kasvavat, vallanpitäjien on yhä vaikeampi pitää asioita ennallaan, Gelman sanoo.

Tyytymättömyys Putiniin ja hallintoon on kasvanut viime vuosina, kun eläkeikää nostettiin ja koronakriisi on ajanut monia talousahdinkoon. Tutkija Veera Laineen mukaan protesteissa oli aiempaa totisempi sävy.

– Viime viikonlopun protesteista levisi myös sellaisia videoita, joissa mielenosoittajien tunteet kuumenivat poliisia vastaan, Laine sanoo.

Mielenosoittajia on suututtanut Navalnyin kohtelu sekä hänen tuoreet väitteet Putinin korruptiosta. Navalnyin Youtube-video Putinille rakennetusta palatsista on saanut jo yli 100 miljoonaa katselijaa.

– Sen voi jo sanoa, että Kremlin medianhallinta on jo epäonnistunut. Hallinto ei ole voinut vaieta videota kuoliaaksi, Laine sanoo.

Putin on menettänyt etenkin nuoria kannattajia. Esimerkiksi Tiktokissa on levinnyt paljon videoita, joissa nuoret osoittavat tukeaan mielenosoittajille.

– Vaikka osa jäi kotiin, niin somessa voi näyttää, että on hengessä mukana. Se ei ole ihan merkityksetöntä, tutkija Kristiina Silvan arvioi.

Keskustelu on avoinna 1.2. klo 23 asti.

Lue myös: