1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Satakunta koronan kiihtymisvaiheeseen, Rauma jo lähellä leviämisvaihetta – maakuntaan useita uusia suosituksia rajoittamaan taudin leviämistä

Satakunnassa suositellaan etätöitä aina, kun se on mahdollista. Julkisten tilojen sulkemista harkitaan Raumalla.

Kouluissa pitää käyttää maskia jo alakoulusta alkaen. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Satakunta on odotetusti siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen tartuntatautien torjuntatyöryhmä teki päätöksen asiasta illalla.

Maakunnan huonontunut tilanne johtuu erityisesti Rauman seudun kasvaneesta koronatartuntojen määrästä. Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo, että Rauma on vaarassa siirtyä pian epidemian leviämisvaiheeseen.

Raumalla ilmaantuvuus kahden viikon aikana on ollut 114 tapausta 100 000:a asukasta kohti. Koko maakunnassa määrä on 28,7, Porissa 15,5.

Tartuntoja varsinkin ulkomailta

Merkittävä osa Satakunnan koronatapauksista on tullut ulkomailta tai liittyy näistä tapauksista alkunsa saaneisiin tartuntaketjuihin. Myös kotimaisten tartuntojen määrä on kuitenkin kasvussa.

Viime viikolla Satakunnassa otettiin 2 614 koronanäytettä, joista 1,1 prosenttia oli positiivisia. Näytteiden määrä on kasvanut tammikuun alun matalista luvuista lähemmäs aiempia testimääriä.

Satasairaala korostaa, että testeihin on hakeuduttava viipymättä oireiden ilmetessä.

Uusia rajoituksia

Satakunnassa pidetään voimassa aiemmat koronarajoitukset, mutta samalla tehdään kiristyksiä. Maskisuositus laajenee kouluissa koskemaan kaikkia 6.-luokkalaisia ja jo 5.-luokkalaisia niissä kouluissa, joissa 5.- ja 6.-luokkalaiset ovat yhdistelmäluokissa.

Raumalle työryhmä ehdottaa toisen asteen siirtymistä lähiopetuksesta hybridiopetukseen eli osin etäopetukseen.

Satakuntalaisille suositellaan etätyön tekoa aina, kun se on mahdollista.

Alle 20-vuotiaat saavat osallistua sisätiloissa urheilulajien harjoituksiin, mutta harjoituksissa ei saa tapahtua kontaktia toisiin urheilijoihin ja turvavälit on säilytettävä. Kilpailuja ei saa järjestää.

Vanhempien on käytettävä maskeja lapsia harrastuksista noutaessaan ja vältettävä kontakteja muihin ihmisiin.

Julkisia tiloja kiinni?

Tartutatautityöryhmä suosittelee, että ainakin Raumalla rajataan julkisten tilojen kävijämäärä puoleen tai vaihtoehtoisesti suljetaan tilat kokonaan. Samoja ohjeita kehotetaan noudattamaan ostoskeskuksissa.

Muissa Satakunnan kunnissa suositellaan henkilömäärän rajausta puoleen julkisissa tiloissa.

Yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia kehotetaan välttämään. Suositukset ovat voimassa helmikuun loppuun.

– Epidemiatilanne on Satakunnassa nopeasti huonontunut. On erittäin tärkeää, että väestö sitoutuu torjuntatoimiin. Vaikka elämää rajoittavat varotoimet varmasti väsyttävät, niitä noudattamalla voimme saada tilanteen uudelleen hallintaan, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta Satakunnassa tästä linkistä.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta