Hyppää sisältöön

STUK: Olkiluodon loppusijoituslaitoksen turvallisuustilanne kohtuullisen hyvä, huolta herättää rakentamisen kireä aikataulu

Posiva Oy rakentaa Eurajoen Olkiluotoon loppusijoituslaitosta Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvälle käytetylle ydinpolttoaineelle.

Ydinjätteiden loppusijoituslaitoksen louhintatöitä vuonna 2016. Kuva: Yle

Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen turvallisuustilanne on Säteilyturvakeskuksen mukaan kohtuullisen hyvä.

– Kohtuullisen hyvä tarkoittaa sitä, että Posiva on tähän asti kyennyt ratkaisemaan loppusijoitukseen liittyvät asiat turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti. STUKille toimitettujen aineistojen laatu ei kuitenkaan ole ollut aina ensimmäisellä tarkastuskerralla riittävän hyvä, toteaa projektipäällikkö Päivi Mäenalanen loppusijoituksen valvontaa koskevassa kolmannesvuosiraportissa.

"Töiden kiriminen ei saa heikentää turvallisuutta"

Turvallisuushuolet liittyvät STUKin mukaan Posivan hankkeelle asettamaan aikatauluun.

– Asialla ei ole suoraa vaikutusta ydin- ja säteilyturvallisuuteen, mutta siihen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Aikatauluvaatimukset ja töiden kiriminen eivät saa heikentää turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioon ottamista.

Fortum Oy:n ja Teollisuuden Voima Oyj:n yhdessä omistama Posiva Oy rakentaa Eurajoen Olkiluotoon loppusijoituslaitosta Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvälle käytetylle ydinpolttoaineelle. Posiva etenee parhaillaan kohti vaihetta, jossa se voi jättää laitoksen käyttölupahakemuksen valtioneuvostolle.