1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opettaja käytti oppilaita seksuaalisesti hyväkseen, rehtori katsoi läpi sormien – hovioikeus tuomitsi virkavelvollisuuden rikkomisesta

Helsingin hovioikeuden mukaan helsinkiläisen yläkoulun rehtorin olisi pitänyt tehdä rikosilmoitus opettajan rikollisesta toiminnasta.

Kotimaan uutiset
Helsingin hovioikeuden kyltti.
Petteri Bülow / Yle

Helsingin hovioikeus tuomitsi helsinkiläisen yläkoulun rehtorin virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin. Hovioikeus piti käräjäoikeuden antaman tuomion ennallaan.

Hovioikeuden mukaan rehtori tiesi koulun opettajan käyneen seksuaalissävytteistä keskustelua alle 16-vuotiaan oppilaan kanssa sosiaalisessa mediassa. Hän ei kuitenkaan tehnyt asiasta rikosilmoitusta.

Hovioikeuden mukaan rehtorin on täytynyt ymmärtää, että opettajan on syytä epäillä syyllistyneen seksuaalirikokseen. Hovioikeuden mukaan rehtori oli tahallisesti laiminlyönyt rikosilmoituksen tekemisen, vaikka hän oli tietoinen ilmoitusvelvollisuudestaan.

Hovioikeuden mukaan rehtorin toimintaa ei voitu pitää kokonaisuutena arvostellen vähäisenä, koska ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on suojella lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Helsingin hovioikeus tuomitsi viime kesäkuussa 44-vuotiaan entisen miesopettajan useista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Opettaja on ollut poissa opetustehtävistään keväästä 2017 lähtien, jolloin poliisi alkoi tutkia seksuaalirikosepäilyjä. Hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 2013–2017.

Lisää aiheesta:

Hovioikeus alensi useiden lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä tuomitun opettajan tuomiota – oikeuden mukaan hartioiden hierominen ei ole seksuaalinen teko

Miesopettaja tuomittiin käräjillä yhdeksästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – kiistää hovissa seksuaaliset koskettelut ja yhdyntäliikkeet

Lue seuraavaksi