1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumijoki

Lumijoen vanha valtuusto voi joutua vielä kerran käsittelemään kimurantteja sote-kuvioita

Nykyinen sopimus Terveystalon kanssa päättyy puoli vuotta aiemmin kuin maakunnallinen sote-uudistus tulisi voimaan.

Lumijoki pohtii jälleen sosiaali- ja terveyspalvelujensa järjestämistä. Kiistelty sopimus Terveystalon kanssa päättyy ensi vuoden kesällä, minkä jälkeen palvelut on järjestettävä ainakin puolen vuoden ajan, ennen kuin valtakunnallinen sote-uudistus mahdollisesti tulee voimaan. Arkistokuva Kuva: Marko Väänänen / Yle

Sote-sopimuksensa kanssa kamppaillut Lumijoki voi joutua tekemään uusia palvelupäätöksiä vielä kevään aikana.

Noin vuosi sitten kunta ja Terveystalo nahistelivat ja pääsivät sopuun nykyisestä sopimuksesta, joka loppuu ensi vuoden kesällä. Sen jälkeen kunnan on ainakin puolen vuoden ajan varmistettava palvelut ennen suunniteltua valtakunnallista sote-uudistusta. Uudet maakunnalliset hyvinvointialueet on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 alussa.

Lumijoella palvelumallipäätökset pyritään saamaan vielä vanhan valtuuston käsiin kevään kuluessa. Nykyinen valtuusto on käsitellyt kimurantteja sote-asioita jo parin vuoden ajan, mikä helpottaa jatkokäsittelyä, arvioi kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen.

– Se on vaikea ja vaativa päätös, minkä takia ajattelen, että vanhojen valtuutettujen on helpompi tehdä päätös kuin uusien valtuutettujen.

Kunnanjohtaja arvioi, että Lumijoella on siirtymäajan malliksi ainakin kolme vaihtoehtoa: omat sote-palvelut, ostopalvelut tai kunnallinen yhteistyö.

Virkamiesvalmistelu uudesta palvelumallista on tarkoitus aloittaa Lumijoella alkuvuoden aikana.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.