1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkirikokset

Syyttäjä Vallilan taposta: 16-vuotias puukotti parikymppistä uhria kymmeniä kertoja, kaksi alaikäistä auttoi teossa

Kahta 16-vuotiasta poikaa syytetään vuonna 2001 syntyneen nuoren miehen taposta ja törkeästä ryöstöstä Helsingin Vallilassa.

henkirikokset
Muistokynttilät Päijänteentie 19 edustalla
Veriteon uhri menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa myöhemmin aamuyöllä.Pekka Tynell / Yle

Kahta teon aikaan 16-vuotiasta poikaa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa parikymppisen miehen nuorena tehdystä törkeästä ryöstöstä ja taposta Helsingin Vallilassa 31. lokakuuta 2020.

Syyttäjän mukaan pojat olivat sopineet uhrin kanssa tapaamisen Vallilan Alepan ulkopuolelle Mäkelänkadulle. Tapaamiseen saapui syytettyjen lisäksi yksi alle 16-vuotias poika ja kaksi tyttöä.

Syyttäjän mukaan pojat olivat menneet parikymppisen miehen luo ja alkaneet pahoinpidellä tätä. Tytöt olivat jääneet kauemmas tilanteesta.

Yhdellä 16-vuotiaalla pojalla oli ollut mukanaan samana päivänä ostettu puukko, jolla hän oli iskenyt uhria useita kertoja. Uhri oli pyrkinyt juoksemaan pakoon ainakin kolme kertaa, mutta kolmikko oli aina tavoittanut hänet ja jatkanut pahoinpitelyä eri paikoissa.

Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia

Syyttäjän teonkuvauksesta ilmenee, että 16-vuotias puukon ostanut poika oli iskenyt uhria eri puolille kehoa noin 20 kertaa. Kaikki kolme poikaa olivat myös pahoinpidelleet uhria rajulla tavalla. Samaan aikaan uhrilta oli yritetty varastaa lämän laukku.

Lopulta 16-vuotias puukkoa pidellyt poika oli leikannut laukun irti uhrin olalta, ja pojat olivat vieneet sen mukanaan paetessaan paikalta. Uhri oli vielä hengissä Mäkelänkadun toisella puolella Päijänteentiellä poliisin saapuessa. Hän menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Kolmas epäilty oli teon aikaan 14-vuotias. Alle 15-vuotiasta ei Suomessa voi saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, joten hän ei saanut syytteitä.

Syyttäjä vaatii kahdelle 16-vuotiaalle ehdottomia vankeusrangaistuksia. Toinen heistä saatiin kiinni heti tekopäivänä ja toinen parin päivän päästä epäillystä henkirikoksesta. He ovat olleet vangittuina siitä saakka.

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että huumeet ja päihteet ovat tapahtumien taustalla. Uhri ja epäillyt tiesivät toisensa entuudestaan.

Uhria puukottanut poika myöntää syytteet törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä ja taposta nuorena henkilönä. Toinen 16-vuotias syytetty myöntää törkeän ryöstön nuorena henkilönä, mutta kiistää syytteen taposta nuorena henkilönä.

Muistokynttilät Päijänteentie 19 edustalla 2. marraskuuta 2020.
Syyttäjän mukaan taposta epäillyt 14- ja 16-vuotiaat ovat liikkuneet ennen tapahtumaa Vallilan alueella viiden hengen seurueessa.Pekka Tynell / Yle

Puukottajalla aiempia rikoksia

Puukkoa pidellyttä taposta syytettyä 16-vuotiasta vastaan on nostettu myös joukko muita syytteitä.

Häntä syytetään Tampereella ja Loimaalla lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista.

Näistä teoista syytetään hänen lisäkseen 15-vuotiasta poikaa ja 15-vuotiasta tyttöä. 16-vuotias oli tällöin MTV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan karannut lastenkodista.

Hän oli Vallilan veriteon aikaan matkustuskiellossa Tampereella ja Loimaalla tapahtuneiden rikosepäilyjen vuoksi, mutta hän rikkoi matkustuskieltoa.

Lisäksi 16-vuotiasta syytetään toukokuussa 2020 Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä. Ryöstöstä syytetään myös toista 16-vuotiasta poikaa, joka ei kuitenkaan ole sama kuin Vallilan tapauksessa.

Lisää aiheesta:

Vallilan veriteosta epäillyn 16-vuotiaan uskottiin pysyvän kaidalla tiellä – vapautettiin vankeudesta viikkoa ennen henkirikosta

Poliisi Vallilan henkirikoksesta: Huumeet tapauksen taustalla, epäillyt ja uhri tiesivät toisensa – asianajaja: 16-vuotias hyvin pahoillaan

Tältä näyttää Vallilassa nyt: muistokynttilät loistavat Päijänteentie 19 kohdalla viikonloppuna kuolleen nuoren miehen muistoksi

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Koskelan henkirikoksen uhri oli lastensuojelun asiakas ja se toi esiin alan kipupisteet – asiantuntija: Hatkassa olevia nuoria ei välttämättä etsi kukaan

Isot tatuoidut miehet ottivat nuorukaisen heti piireihin ja tarjosivat huumeita – alaikäisillä vangeilla ei ole omaa osastoa ja se on ongelma

Lue seuraavaksi