1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilaat

Yli 6 000 potilaan röntgen- ja ultraäänikuvia tuhoutui, kun sairaanhoitopiiri vaihtoi tietojärjestelmää

Potilaasta otettua kuvaa ei löytynyt potilastietojärjestelmästä, mikä paljasti virheen.

Pääosa sairaanhoitopiirin kuvista on röntgenkuvia. Kuvituskuva. Kuva: Aki Lahtinen / Yle

Tietojärjestelmän uudistaminen on tuhonnut kuva-aineistoa potilaiden sairauksiin liittyen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan kuvia on tuhoutunut 6 676 potilaalta. Näistä 208 potilasta ovat sellaisia, joilla on normaali suomalainen henkilötunnus ja joiden kuvissa on voimassa oleva säilytysvelvollisuus. Useimmilta potilailta on tuhoutunut yhden tutkimuksen kuvat.

Kuvia on tuhoutunut pääasiassa niiltä henkilöiltä, joiden henkilötunnuksessa on ollut puute tai virhe.

Sairaanhoitopiiri on henkilökohtaisesti yhteydessä niihin 208 potilaaseen, joiden henkilötunnus on kyetty luotettavasti selvittämään ja joiden arkistointivelvoitteen piirissä olevat kuvat ovat vuoden 2020 aikana tuhoutuneet.

Muihin henkilöihin ei ole voitu ottaa suoraan yhteyttä, koska henkilötunnus on ollut väliaikainen esimerkiksi tapaturmatilanteen tai ulkomaalaistaustan vuoksi, tai henkilötunnuksessa on ollut virhe. Näiden kuvien lisäksi on tuhoutunut testikuvia, jotka eivät liity kehenkään hoitosuhteessa olevaan potilaaseen.

Lausunnot tallessa

Potilaiden kuvista tehdyt lausunnot ja potilaskertomusmerkinnät ovat tallessa.

Kuvantamisen tietojärjestelmävirhe tuli ilmi viime marraskuussa vastaanottotilanteessa TAYSissa, jossa potilaasta otettua kuvaa ei löytynyt potilastietojärjestelmästä. Virhe jäljitettiin tietojärjestelmämuutokseen, joka tehtiin Pirkanmaalla helmikuun 2020 alussa. Kuvien siirto vanhasta kuva-arkistosta (PACS-järjestelmä) uuteen päättyi elokuun alussa.

Uuteen järjestelmään siirrettiin sairaanhoitopiirin yksiköissä ja kunnissa otettuja kuvia. Pääosa kuvista on röntgenkuvia mukaan lukien mammografia- ja tietokonetomografiakuvia. Lisäksi joukossa on kuvia ultraääni-, magneetti- ja isotooppitutkimuksista.

Kuvatiedostot ovat peruuttamattomasti tuhoutuneet, eikä niitä kyetä palauttamaan. Sen vuoksi ne eivät voi joutua vääriin käsiin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt tietosuojaloukkauksesta marraskuussa 2020 ensimmäisen ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja kuntien yhteisessä kuva-arkistossa on kaikkiaan noin kahdeksan miljoonaa kuvaustutkimusta ja niissä yhteensä yli 600 miljoonaa kuvaa eri erikoisaloilta. Se sisältää myös kunnissa otettuja kuvia. Kuvantamisessa otettujen kuvien säilytysajat ovat pääsääntöisesti aikuispotilailla 12 vuotta ja lapsipotilailla 20 vuotta kuvan ottamisesta.