Hyppää sisältöön

Yli 85-vuotiaiden joukkorokotukset alkaneet Helsingissä, tällä viikolla 6 000 rokotetta jaossa – "Elämä helpottuu tämän jälkeen", sanoo rokotteen saanut Heikki Routakorpi

Helsingissä asuu noin 14 000 ihmistä, jotka ovat iältään vähintään 85 vuotta. Heistä rokotteen on jo saanut reilut 3 300.

Heikki Rautakorpi odottaa koronavirusrokotetta rokotuspaikalla Jätkäsaaressa.
Helsinki on aloittaa yli 85-vuotiaiden joukkorokotukset. Rokotteen ottaneen Heikki Routakorven mukaan elämä helpottuu nyt. Toimittaja Olli-Pekka Kursi ja mediatoimittaja Kristiina Lehto ovat paikalla Jätkäsaaressa. Kuvaaja: Kristiina Lehto

Helsingin kaupunki on aloittanut tänä vuonna 85 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien henkilöiden massarokotukset.

Myös heidän omaishoitajansa saavat rokotteen, jos heillä on omaishoidon tuen päätös.

– Tätä on suunniteltu pitkään ja olemme edenneet aikataulussa, kertoo Helsingin lännen terveysaseman johtava ylilääkäri Timo Carpén.

Ensimmäinen rokote annettiin maanantaiaamuna hieman kello 8 jälkeen. Rokote on Pfizer–Bionthecin rokote.

– Näin lehdestä, että oli mahdollista tulla rokotettavaksi. Varasin ajan tietokoneen kautta. Siinä ei ollut mitään vaikeuksia, kertoo rokotteen saanut 86-vuotias Heikki Routakorpi.

Heikki Routakorvelle oli selvää, että hän rokotteen ottaa. Rokotteen hänelle antoi Matias Häkkänen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Routakorpi sanoo, että oli itsestään selvää, että hän rokotteen ottaa. Rokotteen ottaminen ei häntä huolestuttanut.

– Elämä helpottuu tämän jälkeen, eikä tarvitse olla niin huolissaan itsensä tai muiden puolesta. Usko, että lähipiiristäni kaikki ottavat rokotteen.

Rokotteen saamisen jälkeen Routakorven jälkeen tunnelmat ovat hyvät. Rokotteen hänelle antoi terveydenhoitaja Matias Häkkänen.

– Hyttysen pistokin on isompi kuin tämä näin, Routakorpi summasi.

Haittavaikutuksista hän ei ole huolissaan.

– Jos niitä tulee, niin tulee.

4 500 aikaa varattu yli 85-vuotiaille

Helsingissä asuu noin 14 000 ihmistä, jotka ovat iältään vähintään 85 vuotta. Heistä rokotteen on nyt saanut reilut 3 300, ja 4 500 on jo varannut ajan.

Viime viikolla rokotettiin jo joitakin muita 85 vuotta täyttäneitä ajanvarauksella.

– Väestöpohja on hyvin erilainen eri kunnissa, ja jotta rokotteita riittää kaikille, lähdimme tästä ikäryhmästä liikkeelle. Kun rokotteita saadaan lisää, ajanvaraus avataan myös nuoremmille, kertoo Timo Carpén.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että massiivinen rokotusoperaatio pyörii Helsingissä koko ajan. Rokotuksiin on jäljellä aikoja lähiviikoille, hän kertoo.

Tähän mennessä rokotuksia ovat saaneet muun muassa koronatyötä tekevä sosiaali- ja terveysalan henkilöstö sekä iäkkäiden hoivapalvelujen asukkaat ja henkilökunta.

– Toiveemme ja oletuksemme oli, että olisimme saaneet enemmän rokotteita. Kapasiteettia rokottaa on, ja odotamme suurempia roketemääriä tulevaisuudessa.

Lukkarinen on luottavainen rokotteen suhteen. Hän kannustaa ottamaan sen, kun se on mahdollista.

– Yli 10 000 henkilöä on Helsingissä ottanut tämän rokotteen ja voineet ihan hyvin. Toki on tiedossa, että tehosterokotteesta on seurannut esimerkiksi kuumetta, mutta turvallisesta rokotteesta on kyse. Rokotteet ovat suojausteholtaan todella hyviä, hän sanoo.

Tuovi Rajahuhta kertoi käyneensä kaikissa rokotuksissa niin kauan kuin niitä on annettu. Kuva: Silja Viitala / Yle

Rokotteita annetaan kolmessa pisteessä

Tällä viikolla Helsingillä on käytettävissä noin 6 000 rokotetta. Niistä suuri osa menee tehosterokotteisiin eli toiseen annokseen.

– Toivoisimme toki, että rokotteita olisi enemmän. Kapasiteettia rokottaa on moninkertaisesti suhteessa tämänhetkisiin rokotemääriin, Timo Carpén sanoo.

Hänen mukaansa lähiviikoille on vielä hyvin aikoja vapaana. Jätkäsaaren rokotuspisteen lisäksi rokotteita annetaan Malmilla ja Myllypurossa.

– Tavoite on se, että pisteet olisivat hyvien julkisten yhteyksien päässä. Luoteis-Helsingissä kuitenkin puuttuu vielä rokotuspiste. Haasteena on se, että rokotteita ei riitä siihen, että pisteitä kannattaisi avata enemmän. Etenkin, kun rokote vaatii tällä hetkellä vaativat säilytysolot, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo.

Kun 85 vuotta täyttäneet on rokotettu, vuorossa ovat 80 vuotta täyttäneet.

Carpén ei uskalla vielä arvioida, milloin olisi työikäisten vuoro.

– Rokotamme jatkuvasti niin paljon kuin rokotteita on saatavilla kansallisesti.

Ikäihmiset löytäneet myös verkkoajanvarauksen

Helsingin kaupungin terveydenhoitaja Matias Häkkänen on antanut Jätkäsaaressa koronarokotuksia tammikuun alkupuolelta saakka.

– Monet sanovat, että tätä on odotettu pitkään, ja he tulevat innoissaan rokotukseen.

Helsingin lännen terveysaseman johtavan ylilääkärin Timo Carpéninmukaan senioreita on tavoitettu hyvin.

– Olemme kertoneet asiasta muun muassa median kautta ja lehti-ilmoituksilla. Nyt myös kotiin tuleva tiedote on saapumassa 85 vuotta täyttäneille. Tiedämme myös, että moni odottaa takaisinsoittoa puhelinajanvarauksesta.

Puhelinajanvaraus on välillä ollut ruuhkautunut, mutta sitä on purettu viikonlopun aikana. Lisäksi ajan voi varata netistä.

Häkkäsen kokemuksen mukaan monet seniorit ovatkin osanneet tehdä niin.

– Kiitettävästi niitä aikoja tuntuu menevän.

Juttua korjattu 1.2. klo 8.45: Rokotteen saaneen henkilön sukunimi on Routakorpi, ei Rautakorpi.