1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

EU on hyväksynyt Astra Zenecan koronarokotteen kaikille aikuisille

Astra Zeneca ja EU ovat riidelleet toimitusmääristä, ja myös rokotteen tehosta on ollut epäilyjä. Kiistelty sopimus on nyt julkistettu.

koronarokote
Euroopan lääkevirasto hyväksyi Astra Zenecan koronarokotteen
Euroopan lääkevirasto hyväksyi Astra Zenecan koronarokotteen

EU-komissio on hyväksynyt lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Päätös pohjautuu Euroopan lääkevirasto EMA:n aiemmin perjantaina antamaan suositukseen rokotteen ehdollisesta myyntiluvasta. Suositus koskee yli kaikkia 18-vuotiaita.

Rokotteen tehokkuus on testien mukaan noin 60 prosenttia. Rokotteen on todettu luovan immuunivastetta myös yli 55-vuotiaiden ryhmässä, mutta tehokkuutta tässä ryhmässä ei voida vielä määritellä tutkimustiedon vähyyden takia.

Rokotetta voidaan EMA:n asiantuntijoiden mukaan käyttää turvallisesti myös iäkkäämmille. Käytännössä rokotuksen käyttö eri ikäryhmien kohdalla jää jäsenmaiden harkittavaksi.

Euroopan lääkeviraston pääjohtajan Emer Cooken mukaan rokotteen tehon arviointi on ollut vaikeaa, koska yhtiö on esittänyt tutkimustietoja monimutkaisessa muodossa.

Riitaa toimitusmääristä

Astra Zenecan rokote ehti ennen myyntilupaa herättää paljon keskustelua. Saksassa julkaistujen uutisten mukaan rokotteen teho yli 65-vuotiaille olisi heikko. Yhtiö on kiistänyt väitteen. Saksan rokotekomissio ilmoitti perjantai-iltana, ettei se EMA:n hyväksynnästä huolimatta suosittele rokotetta yli 65-vuotiaille.

Yhtiö on myös riitautunut EU:n kanssa toimitusmääristä. Elokuussa solmitun sopimuksen mukaan yhtiön tulisi toimittaa EU-maihin yhteensä 80 miljoonaa rokoteannosta maaliskuun loppuun mennessä.

Viime viikolla yhtiö kuitenkin ilmoitti, että se joutuu supistamaan määrää 31 miljoonaan annokseen – eli jopa 60 prosenttia – Belgian tehtaan vaikeuksien vuoksi.

EU on vaatinut, että sopimuksessa on pysyttävä. Yhtiön kerrotaan luvanneen kompromissina nostaa toimitusmäärää 39 miljoonaan annokseen. EU:n mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

Sopimus julki – mitä Astra Zeneca lupasi?

Osapuolten välinen sopimus julkaistiin (siirryt toiseen palveluun) tänään.

Tärkeimmät tiedot eli hintoja ja tarkkoja toimitusaikatauluja koskevat kohdat on kuitenkin salattu.

Kuvakaappaus Euroopan komission ja AstraZenecan välisestä sopimuksesta, jossa lähes kaikki teksti on peitetty mustilla palkeilla.
Iso osa EU:n ja Astra Zenecan välisestä rokotesopimuksesta on salattu.Euroopan komissio, Petteri Sopanen / Yle

EU:n mukaan sopimus osoittaa, että Astra Zeneca on sitoutunut toimituksiin.

EU:n mukaan selitys siitä, että yhtiö ei olisi sitoutunut toimituksiin vaan pyrkinyt niihin "parhaansa mukaan", ei päde. EU:n mukaan Astra Zeneca on jo pitkään osoittanut pystyvänsä tuottamaan suuria määriä rokotetta muun muassa Britannialle.

Rokotteen vaikuttavaa ainetta tuotetaan kahdessa tehtaassa Britanniassa, yhdessä Hollannissa ja yhdessä Belgiassa. Asiasta nimettömänä puhuvan komission virkamiehen mukaan kaikki kyseiset tehtaat ovat mukana EU:n tekemässä sopimuksessa – toisin sanoen ei olisi estettä sille, etteikö Britannian-tehtaista voitaisi tehdä toimituksia myös EU:hun.

Astra Zeneca ei ollut perjantai-iltaan mennessä kommentoinut julkistusta omalta osaltaan.

Juttuun päivitetty lisää tietoja 29.1. klo 19.20.

AstraZenecan toimitusjohtaja lehdille: Yhtiö ei sitoutunut toimittamaan EU:lle tiettyä määrää rokotteita tiettyyn aikaan, vaan tekemään parhaansa

Saksan terveysministeriö: Epäilyt AstraZenecan rokotteen tehottomuudesta yli 65-vuotiailla perustuvat väärinkäsitykseen

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi