Hyppää sisältöön

Koronaepidemia hidastaa matkailualan opiskelijoiden valmistumista ja työllistymistä: pulaa on työ- ja harjoittelupaikoista

Harjoittelu- ja työpaikkoja voi olla hankala löytää tällä hetkellä varsinkin ohjelmapalveluihin ja tapahtumiin. 

Levi. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Matkailualan oppilaitoksista kerrotaan, että osalla valmistuvista oppilaista on nyt vaikeuksia saada töitä, kun safari- ja ohjelmapalveluyrityksiä on kiinni. Myös alan kesätöitä ja harjoittelupaikkoja voi olla hankala saada, jos koronaepidemia pitkittyy.

Roosa Kukkonen ja Noora Joensuu opiskelevat ammattiopisto Lappiassa matkailualan perustutkintoa. Kumpikin on aloittanut opintonsa viime syksynä.

Noora Joensuu päätti aloittaa opinnot, kun korona lopetti työt. Kuva: Antti Ullakko / Yle

– Olin matkailualalla töissä ja sitten korona pysäytti työt. Ajattelin, että pitäisikö opiskella ammatti myös matkailualalle. Nyt on hyvää aikaa opiskella, sanoo Noora Joensuu.

Roosa Kukkonen on jo kysellyt kesätöitä ja harjoittelupaikkaa.

–Aika tiukilla ne ovat. Ehkä syksyllä pääsee. Tuntuu, että kesätöihin ei ole mahdollisuuksia. Kyllä tässä odotetaan, jos niitä paikkoja tulisi enemmän tänne Kemiinkin.

Opinnoista valmistuminen ajallaan on vielä iso kysymysmerkki.

– Se tosiaan riippuu siitä, löytyykö mitään harjoittelupaikkaa. Kaikesta pitää tehdä näyttö, ja jos ei ole työpaikkaa missä tehdä näyttöä, niin silloinhan ei valmistu. Pahimmillaan valmistuminen saattaa viivästyä, kertoo Noora Joensuu

Roosa Kukkonen komppaa kaveria.

Matkailualan opiskelija Roosa Kukkonen arvelee vakmistumisensa viivästyvän ainakin hieman. Kuva: Antti Ullakko / Yle

– Minusta vähän tuntuu, että vaikka kuinka yritetään pysyä normaalissa tahdissa, niin kyllä se vähän pitenee, mutta toivottavasti ei kovin paljon. Nyt ei eletä normaalia elämää.

Valmistuminen venynyt joillakin puoli vuotta

Lapissa matkailualan perustutkintoa voi opiskella sekä Ammattiopisto Lappiassa että Lapin koulutuskeskus Redussa. Molemmista oppilaitoksista kerrotaan, että majoituksesta harjoituspaikkoja on vielä löytynyt, mutta muuten on ollut vaikeampaa.

– Ongelma on tuo ohjelmapalveluala. Sinne ei ole ollut työmahdollisuuksia, koska ne ovat olleet pääsääntöisesti kansainvälisten asiakkaiden varassa, kertoo matkailualan lehtori Sirpa Leinonen ammattiopisto Lappiasta.

Sekä Lappialla että Redussa opiskelijoita on pyritty tukemaan eri tavoin. Esimerkiksi Redussa on joustettu harjoittelupaikkojen suhteen ja opiskelijoille on tarjottu valinnaisia tutkinnon osia.

– Semmoisella kunnon yhteisellä hyvällä puurtamisella me olemme saaneet opiskelijoita valmistumaan. Useammalla opiskelijalla valmistuminen on hidastunut neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen juuri tämän koronan vuoksi, toteaa Sirpa Leinonen.

Noora Joensuu kiteyttää monen matkailua opiskelevan toiveen.

– Kun koronasta päästään ohi, niin varmasti on paljon matkailijoita liikenteessä ja työpaikkojakin ehkä toivon mukaan taas tarjolla. Toiveena olisi löytää pysyvämpää työtä, että ei olisi vain pätkiä.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

.
.