1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tieto lentokentällä tehdystä positiivisesta koronatestistä saavutti Vaasan sairaanhoitopiirin vasta viikkojen jälkeen – sairastunut eristi onneksi itsensä

Tieto alkuperäisestä testituloksesta hukkui Vaasan kaupungin organisaatiossa. Sairastuneella henkilöllä on todettu virusmuunnos.

Sairastunut oli testattu Helsinki-Vantaan lentokentällä, mutta tieto testituloksesta hukkui ilmeisesti Vaasan kaupungin organisaatiossa. (Kuvituskuva) Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu eilen torstaina uusia koronan virusmuunnostapauksia.

Useampi samaan tartuntaketjuun liittyvä tapaus on löydetty Närpiöstä, mutta yksi tapauksista on myös kokonaan uudesta lähteestä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä kolme viikkoa sitten testattu ja positiiviseksi todettu tapaus on tullut Vaasan sairaanhoitopiirin tietoon vasta eilen.

– Vastaus varianttiviruksesta saatiin eilen illalla myöhään, mutta itse tartunnasta tai potilaasta ei ole tullut meille minkäänlaista tietoa, sanoo infektioylilääkäri Juha Salonen.

Potilas oli kuitenkin saanut itse tiedon lentokentän testituloksestaan. Hän on ollut oireiden alettua erityksissä ja samoin myös hänen asuinkumppaninsa Pohjanmaalla.

– Tilanne on mennyt niin hyvin, kuin on mahdollista mennä, sanoo Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Tieto hukkui kaupungin organisaatioon

Kaukoranta myöntää tiedon alkuperäisestä positiivisesta koronatuloksesta hukkuneen Vaasan kaupungin omassa organisaatiossa.

– Olemme käyneet läpi omat prosessimme. Tiedot tartunnoista tulevat suojattuina viesteinä ja siinä on piillyt virheen mahdollisuus, Kaukoranta sanoo.

– Ihmisen oma aktiivisuus on paras keino ehkäistä tartuntoja.

Käytännössä koronaan sairastunut ehti olla viranomaisten tietymättömissä kolmen viikon ajan. Todennäköisesti tartuntaan ei kuitenkaan liity muita tartuntoja.

Tällä viikolla varmistuneiden tartuntojen myötä Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Kytkös ulkomaille jokaisessa

Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salosen mukaan jokainen tähänastinen virusvarianttilöydös Pohjanmaalla on peräisin ulkomailta tai liitoksissa matkailuun.

Todetuissa tapauksista on voitu yhdistää tartunnan lähde tiettyyn maahan. Esiin tulleita maita ovat Iso-Britannia, Nigeria, Irlanti ja Espanja.

Virusvarianttien selvittäminen sekvenssoinnilla kestää tällä hetkellä noin viikon verran. Infektioylilääkäri Juha Salonen, pitäisikö vastaukset saada nopeammin?

– Kyllähän se hyvä olisi, että ne tulisivat.

Lue seuraavaksi:

Pohjanmaan koronatilanne paheni jälleen – taas leviämisvaiheeseen siirtynyt alue ottaa käyttöön epidemialuokituksen vahvimmat suositukset

Närpiössä varmistunut jo yli 5 virusmuunnostapausta – pohjalaiskaupunki siirsi päiväkodin ja koulun etäopetukseen, kymmeniä karanteenissa