1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Närpiössä Pohjanmaalla on viisi koronaviruksen muunnostapausta – ylilääkäri: viruksen kantaja saapui autolla Suomeen ulkomailta

Kaupunki päätti päiväkodin ja koulun sulkemisesta pika-aikataululla torstai-iltana. Karanteenissa on 80 henkilöä.

Pirttikylän taajaman kyltti.
Miten koronan virusmuunnos saapui Närpiöön? Ylen haastattelussa kaupunginjohtaja ja vs. ylilääkäri.

Vajaan 10 000 asukkaan Närpiön kaupungissa Pohjanmaalla on todettu useita koronaviruksen muunnostapauksia. Viimeisin tapaus todettiin tiettävästi torstai-iltana.

Närpiön kaupunki päätti torstaina ennakoivana toimena sulkea Pirttikylässä sijaitsevan alakoulun sekä päiväkodin.

Tilanteeseen osattiin varautua, joten alakoululaiset testasivat jo torstaina, että iPadit ja muut etäkouluvälineet toimivat. Kevään etäopetusjakson käytäntöjä muistuteltiin mieleen.

– Heti tänään perjantaiaamuna kello 8.30 kaikilla olivat laitteet jo käytössä ja kaikki oppilaat olivat ruudussa mukana, kertoo 4.-6.- luokkalaisistaan rehtori Conny Vikars.

Etäopetuksessa ollaan helmikuun ensimmäinen viikko. Muutenkin tilanteeseen suhtaudutaan varovaisesti. Koululla töissä oleva henkilökunta noudattaa koronaohjeita tarkasti.

– Kaikki ovat suhtautuneet tilanteeseen aika rauhallisesti, Vikars sanoo.

Lue lisää: Närpiössä Pohjanmaalla on viisi koronaviruksen muunnostapausta – ylilääkäri: viruksen kantaja saapui autolla Suomeen ulkomailta

Tartunnat aikuisilla, 80 karanteenissa

Närpiön vs ylilääkäri Anna-Maria Sandbergin mukaan melko moni Närpiössä todetuista koronatapauksista liittyy samaan ketjuun.

Todetut virusmuunnokset sijoittuvat hänen mukaansa Pirttikylän kylään. Kaikki virusmuunnostartunnat on todettu aikuisilla ihmisillä.

– Ehkä vahvistettuja viruksia on kolme, Sandberg tarkentaa aiempia kommenttejaan. Sandberg sanoi aiemmin perjantaina aamulla Ylen haastattelussa, että virusmuunnoksia olisi todettu ainakin viisi.

Sandberg selventää, että torstaina tietoon tuli kolme koronavirusmuunnostapausta. Perjantaina kaupungin tietoon on tullut kaksi tapausta lisää.

Sandbergin mukaan karanteenissa on nyt 80 henkilöä.

Anna-Maria Sandbergin mukaan ulkomailta Suomeen tullut virusmuunnosta kantanut henkilö on palannut Suomeen autolla. Koronavirustesti on otettu häneltä tammikuun puolessavälissä.

Tallenteen lähetyksestä voi katsoa Yle Areenassa täällä ja tässä artikkelissa. Haastattelussa ovat vs ylilääkäri Anna-Maria Sandberg sekä kaupunginjohtaja Mikaela Björklund.

Koko Pohjanmaa taas leviämisvaiheessa

Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi perjantaina jälleen koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Perusteina muun muassa se, että eilen torstaina sairaanhoitopiirissä todettiin 18 ja tänään perjantaina 15 uutta koronatartuntaa, ilmaantuvuusluku sairaanhoitopiirissä on 71 sataatuhatta asukasta kohden ja sairaalahoidossa on koronapotilaita.

Leviämisvaiheeseen siirtyminen aiheuttaa jälleen koronasuositusten kiristymistä.

Lue lisää aiheesta: Pohjanmaan koronatilanne paheni jälleen – taas leviämisvaiheeseen siirtynyt alue ottaa käyttöön epidemialuokituksen vahvimmat suositukset

Lue täältä, mikä on koronavirustilanne Pohjanmaalla.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 30.1. kello 23 saakka.