Hyppää sisältöön

Luontoelämyksiä haikailevat suomalaiset haluavat nyt mökille – vuokramökkien suosio on harpannut korona-aikana uudelle tasolle

Koronan kyllästämä arki on sytyttänyt kipinän lähimatkailuun: ihmiset haikailevat mökille aiempaa enemmän.

Kirkkonummelaiset Anders Keto ja Sirkku Pekkarinen-Keto tulivat Punkaharjulle retkiluistelemaan ja mökkeilemään. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Talvilomasesongin lähestyessä koronan väsyttämät ihmiset kyselevät erityisesti vuokramökkien ja talviaktiviteettien perään. Valtakunnallinen mökkivälittäjä Lomarengas ennakoi vuokramökeille ennätysvilkasta talvisesonkia.

Kirkkonummelaiset Sirkku Pekkarinen-Keto ja Anders Keto mökkeilevät ensimmäistä kertaa Punkaharjulla. He haluavat lomailla sesonkien ulkopuolella.

– Halusimme tulla luonnonkauniiseen ja rauhalliseen lomapaikkaan, missä voimme harrastaa retkiluistelua ja hiihtoa, Pekkarinen-Keto sanoo.

Punkaharju täytti pariskunnan ennakko-odotukset. Kohde valikoitui hyvän majapaikan ja retkiluistelumahdollisuuksien perusteella. Sirkku Pekkarinen-Keto kertoo, että korona-aikana vuokramökki oli heille itsestäänselvä valinta.

– Meillä ei ole omaa mökkiä, mutta olemme mökki-ihmisiä. Ennen kaikkea luonnonrauha ja hiljaisuus toteutuvat parhaiten mökkiolosuhteissa.

Mökille haikaillaan entistä enemmän

Tuunaansaaren lomakylän varauskirja Punkaharjulla on täyttynyt talvilomaviikoille ennätystahtiin. Matkailukeskus Harjun Portin yrittäjä Markus Kaskinen kertoo, että vuokramökkejä on varattu helmikuun alkuun mennessä tuplasti enemmän aiempiin vuosiin verrattuna.

Harjun Portilla on lomakylässä 35 vuokramökkiä, joista suurin osa on jo varattuna ensimmäiselle talvilomaviikolle.

– Normaalisti tässä vaiheessa talvea ei ole ollut näin hyvä tilanne hiihtolomien suhteen. Sama koskee myös maaliskuuta, Kaskinen sanoo.

Kaskinen uskoo lomakylän olevan täynnä hiihtolomaviikot. Se asettaa myös palveluntarjoajat uuteen tilanteeseen.

– Kesän ulkopuolellahan tällä seudulla on rajoitetummin palveluja saatavilla.

Matkailukeskus Harjun Portilla on Tuunaansaaren lomakylässä 35 vuokramökkiä, joista suurin osa on jo varattuna ensimmäiselle talvilomaviikolle. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo, että esimerkiksi Etelä-Savossa on tammi-huhtikuulle varattu vuokramökkejä kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Lomarenkaalla on mökkikohteita Etelä-Savossa noin kolmesataa. Suomessa kohteita on nelisentuhatta.

Kohta vuoden kestänyt koronan kyllästämä arki on sytyttänyt kipinän lähimatkailuun: ihmiset haikailevat mökille aiempaa enemmän.

– Vuokramökkibuumi alkoi ihmisten varatessa ensisijaisesti lähialueen mökkejä päästäkseen pois kotoa ja saadakseen vaihtelua arkeen, Purhonen sanoo.

Ulkoliikunta ja luontoelämykset pääsyinä matkaan

Tuunaansaaren lomakylän mökkien kysyntään vaikuttaa olennaisesti myös talven hyvä lumi- ja jäätilanne. Ulkoliikuntamahdollisuudet ovat nykyisin monelle pääsyy lähteä lomailemaan.

– Matkalle lähdetään luontoelämysten vuoksi. Niiden merkitys on matkakohteen valinnassa selvästi korostunut, Markus Kaskinen sanoo.

Kirkkonummelaiset Kedot ovat kokeneita retkiluistelijoita. He ovat luistelleet lähinnä kotiseutunsa pienillä järvillä ja myös meren jäällä.

– Tämä on ensimmäinen aurattu reitti, jossa olen luistellut, Anders Keto sanoo.

Pisimmillään noin 16 kilometrin mittaisen retkiluisteluradan kunnostaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja tiivistä sääennusteiden tarkkailua. Tuunaansaaressa rataa on tehty jo neljäntoista vuoden ajan.

Päivittäinen retkiluistelureitin kunnostus vaatii erilaista kalustoa. Matkailukeskus Harjun Portin kiinteistönhoitajalle Tony Riialille radan kunnostaminen on tuttua puuhaa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Korona kiihdytti vuokramökkien kysyntää

Vuosi sitten helmikuun alussa vuokramökkimarkkinoilla kuhisi ja näköpiirissä oli ennätystalvi. Lomarenkaan tilastojen mukaan vuokramökkien menekki oli kasvanut parikymmentä prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo, että vuokramökkejä varasivat sekä kotimaiset että ulkomaiset asiakkaat.

Sitten iski korona ja pyyhkäisi keväällä vuokramökkien varauskirjat kerralla nolliin. Lomarengaskin kävi pohjalla liiketoiminnan seisahtuessa maalis-huhtikuussa.

– Uudenmaan sulun jälkeen vuokramökkien varauksia alkoi sadella ovista ja ikkunoista, Purhonen muistelee.

Hän kertoo, että lähimatkailun suosio ja vuokramökkibuumi näkyivät kesän lisäksi myös syyslomien aikaan.

– Vuokramökkien varaukset tuplaantuivat lokakuussa, varausmäärät olivat poikkeuksellisia kautta maan. Suomalaiset kiersivät kotimaan luontomatkailukohteissa: kansallispuistot ja vaelluspaikat tekivät kävijäennätyksiä.

Minilomien rinnalle pidempiaikaista mökkeilyä

Juha Purhonen nostaa esiin jo aiemmin alkaneen minilomatrendin, joka näyttää jatkuvan.

– Kaikilla ei ole enää mahdollisuutta olla viikkoa mökillä hektisen elämän takia. Minilomat ovat tulleet jäädäkseen.

Punkaharjulla Tuunaansaaren lomakylässä on kuitenkin havaittu päinvastaista ilmiötä: mökkejä vuokrataan tällä hetkellä pidemmäksi ajaksi.

– Aiemmin majoitusaika mökeissä on ollut keskimäärin 2–3 vuorokautta, nyt vuokramökkejä kysytään 4–5 vuorokaudeksi tai koko viikoksi, Markus Kaskinen sanoo.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kedot viettivät Punkaharjulla neljä yötä. He ovat aiemmin matkustaneet paljon myös ulkomailla, mutta kokevat kotimaan luontomatkailun hyväksi vaihtoehdoksi.

– Suomessa on mahtavia luontokohteita. Menee vuosia ennen kuin kaikki kohteet on käyty läpi, Anders Keto sanoo.

Kesälle ladattu suuria odotuksia

Savonlinnan seudulla elettiin viime kesänä kotimaanmatkailun buumia. Myös tulevalle kesälle on ladattu suuria odotuksia.

Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo tulevan kesän näyttävän vuokramökkien osalta hyvältä: tällä hetkellä kesän ennakkovaraukset ovat valtakunnallisesti neljänneksen kasvussa.

Aluetasolla luvut ovat vielä suuremmat. Esimerkiksi Etelä-Savossa kesälle on varattu vuokramökkejä puolet enemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan.

– Viime vuonna vuokramökeillä yöpyi paljon ensikertalaisia. Ehkä he ovat todenneet mökkeilyn hyväksi vaihtoehdoksi ulkomaanmatkalle ja havahtuneet varaamaan mökin hyvissä ajoin, Purhonen arvelee.

Koronarajoitukset eivät tuota mökkiyrittäjälle suurta päänvaivaa, koska mökkeilyn voi järjestää koronaturvallisesti. Markus Kaskinen sanoo, että kohtaaminen asiakkaan kanssa on mahdollista poistaa kokonaan.

– Asiakkaan niin halutessa voimme sopia sisäänkirjautumisen suoraan mökkiin ja toimittaa avaimen laatikkoon.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 4.2. klo 23 asti.

Lue myös:

.
.