1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Viron ulkoministeri: Viro ja Suomi hakevat keinoja matkustusrajoitusten lieventämiseksi

Viro esittää rokotettujen päästämistä rajan yli ja digitaalisten terveystietojen hyödyntämistä.

Ulkoministerit Eva-Maria Liimets ja Pekka Haavisto. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Viron uuden hallituksen ulkoministeri Eva-Maria Liimets ehdotti helpotuksia matkustajaliikenteen tiukkoihin rajoituksiin, kun hän tapasi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) Helsingissä.

Viime viikolla Suomen käyttöön ottamat rajoitukset sallivat vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätömän henkilöliikenteen. Näin esimerkiksi rakennusalan työntekijöiden piti valita jäävätkö he Suomeen vai Viroon.

Rajoitusten tavoitteena on estää uusien koronavirusmuunnosten leviämistä, ja ne ovat voimassa 30 päivää.

Viro on ehdottanut lievennyksiä rajoituksiin.

Ulkoministeri Liimetsin mukaan voitaisiin harkita, pääsevätkö koronarokotuksen saaneet ihmiset matkustamaan rajan yli. Hän myös ehdotti, että digitaalisia terveystietoja voitaisiin käyttää osoittamaan, että matkustaja on turvallinen.

– Meidän täytyy tutkia näiden ehdotusten lailliset edellytykset, sanoi Liimets.

Ulkoministeri Haaviston mukaan laivayhtiöt myös saattaisivat ottaa käyttöön lentoyhtiöiden tavan, jossa kyytiin pääsee vain koronatestin tehtyään. THL pohtii parhaillaan asian käytännön toteuttamista laivayhtiöiden kanssa, sanoi Haavisto.

– Euroopan tasolla ei ole vielä yhteistä kantaa siihen, miten henkilö todistaa saaneensa rokotuksen tai sairastaneensa koronan, muistutti Pekka Haavisto.

Suomen ja Viron viranomaiset ovat muodostaneet työryhmän, jossa matkustusrajoituksia käsitellään.