Hyppää sisältöön

Korona puolitti Jyväskylä Sinfonian liveyleisön, mutta verkkokonsertit tavoittivat myös uusia kuulijoita

Koronapandemia katkaisi keväällä 2020 sinfoniaorkesterin lähes loppuunmyytynä alkaneen kauden.

Jyväskylä Sinfonia, Keski-Suomen Alueooppera, Jyväskylän kaupunginteatteri, oopperakuoro ja Vox Aurea ehtivät esittää La Bohème-oopperaa ennen koronarajoitusten alkua. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylä Sinfonian konsertteihin ja yleisötapahtumiin osallistui viime vuonna 14 952, mikä on lähes 20 000 vähemmän kuin edellisvuonna. Myös tapahtumien määrä laski 120:sta 77:een. Niin tapahtumien määrän kuin yleisön vähenemisen aiheutti koronapandemia.

Kausi alkoi lupaavasti ja lähes loppuunmyytynä: tammikuusta maaliskuun puoliväliin konserttien täyttöaste oli 98 prosenttia. Esimerkiksi alkuvuoden Puccinin La Bohéme -oopperaa ehdittiin esittää Keski-Suomen Alueoopperan, Jyväskylän kaupunginteatterin, oopperakuoron ja Vox Aurean kanssa yhteistyönä 11 näytöstä, ennen kuin koronapandemia keskeytti koko konserttitoiminnan kevään ajaksi.

Syyskaudella konsertit järjestettiin tunnin mittaisina ja väliajattomina ja niitä oli kaksi samana iltana. Katsomokapasiteetti jouduttiin laskemaan kolmasosaan. Syksyn konsertteihin ei myyty lainkaan kausilippuja ja täyttöaste oli 71 prosenttia.

Kaikkiaan Jyväskylä Sinfonia tavoitti koronavuonna yli 27 000 kuulijaa.

Uudet esitystavat toimivat

Vaikka normaali toiminta vaikeutui, Jyväskylä Sinfonia jakoi maksuttomia verkkosisältöjä ja konserttitallenteita, jotka keräsivät yli 12 000 katselukertaa. Verkkokonsertit tavoittivat orkesterin tiedotteen mukaan myös uusia kuulijakuntia.

Esimerkiksi jokakeväinen Sinfonia on the Move järjestettiin pääsääntöisesti ikäihmisille palveluasumisyksiköiden pihoilla elokuussa. Kuulijoita konserteilla oli lähes 1 200. Kaikkiaan poikkeusolosuhteissa järjestetyllä yleisötyöllä tavoitettiin melkein 2 500 ihmistä.

– Poikkeavassa tilanteessa olemme voineet tarjota myös monille uusille kuulijoille mahdollisuuden nauttia konserteista niin paikan päällä kuin verkon välityksellä. Verkkokonserttien ja uusien digitaalisten sisältöjen suosio on yllättänyt positiivisesti, toteaa intendentti Emma Anttila.

Anttilan mukaan orkesteri sai yleisöltä positiivista palautetta tarkoista turvatoimista, eikä konserteissa todettu viime vuonna yhtään koronatartuntaa.

Poikkeusvuoteen kuului myös kaksi levyprojektia, joista viime syksynä Miljoonasateen kanssa tehty yhteislevy julkaistaan helmikuussa.

Orkesterilla oli myös kansainvälisiä tähtivieraita, kuten kansainvälistä uraa luova basso Mika Kares ja Maj Lind -pianokilpailun voittaja Mackenzie Melemed. Kapellimestarivieraita olivat muun muassa Janne Nisonen, Atso Almila, Eugene Tzigane ja Okko Kamu.