Hyppää sisältöön

Analyysi: Kiinalaisen matkailujätin mahdollinen konkurssi tulisi myllertämään Euroopan turismia

Matkailualan konsernin HNA Groupin konkurssi pakottaisi toteutuessaan miljoonat kiinalaiset etsimään uuden matkanjärjestäjän Euroopan-lomille.

HNA Airport Group GmbH omistaa valtaosan Frankfurt Hahnin lentokentästä. Vielä ei tiedetä mitä seurauksia emoyhtiön konkurssilla olisi lentoaseman toimintaan. Kuva: Thomas Frey / EPA

Mikäli yhtiö ei pysty järjestelemään velkojaan, seurauksena on ilmailu- ja matkailualan yksi suurimmista konkursseista maailmassa. Konserni ehti paisua valtavaksi – yli 400 000 työntekijää, 14 lentoyhtiötä, 16 lentokenttää ja 120 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Varsinkin saksalaisille matkailuyrityksille HNA Group on ollut tärkeä yhteistyökumppani. Berliinin ja Kiinan välillä matkasi ennen koronapandemiaa kuukausittain jopa puoli miljoonaa matkustajaa, ja konserniin kuuluva Hainan Airlines on ollut tuttu näky nyt jo suljetulla Berliinin Tegelin kentällä.

HNA Groupin kiinnostus Euroopassa on kohdistunut juuri Keski-Eurooppaan, kun suomalaisille matkanjärjestäjille tärkeämpi yhteistyökumppani on ollut kilpailija, verkkokauppayritys Alibaban omistama Alitrip – nykyisin Fliggy.

Matkailujätin vaikeudet tuovat esiin sen, miten valtavaksi liiketoiminnaksi kiinalaisten lomamatkojen järjestäminen on paisunut. Matkailijoita kuljettavat omat lentoyhtiöt, kohdemaassa turistit asuvat ja syövät usein matkanjärjestäjän omissa ravintoloissa ja hotelleissa. Jopa matkamuistot ostetaan matkailukonsernin perustamista liikkeistä.

Hyvä esimerkki tästä on Pietari, jossa muutamia vuosia sitten havahduttiin siihen, että kaupungissa vierailevat puoli miljoonaa kiinalaisturistia jättivät varsin vähän matkailutuloa paikallisille yrityksille.

Puoli miljoonaa kiinalaisturistia Suomeen

Vuonna 2019 kiinalaisille kirjattiin Suomessa noin 440 000 yöpymisvuorokautta. Ilman koronapandemiaa tänä vuonna luku olisi jo lähes 600 000 ja koko Euroopassa kuusi miljoonaa.

Turismin kasvu ja sen äkillinen romahdus on yllättänyt matkailuyrittäjät.

Lappiin kiinalaisturistien ryhmämatkat alkoivat vuonna 2016, jolloin matkatoimisto Alitripin kautta yksistään Rovaniemelle matkasi reilut 50 000 kiinalaisturistia.

Matkailussa liiketoiminnan kasvattaminen yhden kumppanin varassa merkitsee yritykselle suurta riskiä. HNA Groupin konkurssi pakottaisi sadat saksalaiset matkailuyritykset etsimään Kiinasta uudet yhteistyökumppanit.

Mutta kiinalaisia riittää Euroopassa, kun koronapandemian jälkeen matkailu on jälleen turvallista ja suotavaa. HNA Groupin lentoyhtiöt kuljettivat ennen koronapandemiaa vuosittain jopa 120 miljoonaa matkailijaa.

China Hainan Airlines hallituksen puheenjohtaja Chen Feng on toinen yhtiön perustajista. Hänet syrjäytettiin viime viikolla yhtiön johdosta. Kuva: How Hwee Young / EPA

Kielitaitoisille kiinalaisille räätälöidään yksilöllisiä matkoja

Visit Finlandin kansainvälisten operaatioiden johtaja Teemu Ahola muistuttaa, että vain harvat kiinalaiset ovat vielä ehtineet lomailla Euroopassa. Ensimmäisen matkan saa mieluusti järjestää matkanjärjestäjä, mutta varsinkin millenniaalien sukupolvi hakee jo uudenlaisia tapoja matkustaa.

Miljoonat kiinalaiset etsivät siis joka tapauksessa uuden matkanjärjestäjän Euroopan-lomille.

Tämä tarjoaa pienemmille matkanjärjestäjille tilaisuuden myydä yksittäisille turisteille matkoja. Lapissa ja Saimaan alueella on jo valmiina räätälöitäviä matkapaketteja, mutta ne odottavat koronapandemian hellittämistä.

Uuden matkailutrendin kasvavasta suosiosta kertoo online-matkatoimistojen suosion nopea kasvu. Suomalaisille tutun Skyscanner-matkahakukoneen omistaa Kiinan suurimpiin kuuluva online-matkatoimisto Trip.com (siirryt toiseen palveluun), sen kilpailija on Alibaba-konserniin kuuluva online-matkatoimisto Fliggy (siirryt toiseen palveluun). Hongkongin pörssiin vuonna 2018 listautunut Tongcheng Yilong puolestaan kertoo yhtiön myyntisivuston ly.com (siirryt toiseen palveluun) olevan Kiinan toiseksi suurin noin 200 miljoonalla kävijällä.

Mitä tapahtuu kiinalaisjätin omistamille lentoasemille?

Kiinalaisyhtiö on viime vuosina hankkinut osuuksia 16 lentoasemasta. Esimerkiksi Frankfurtin lähellä sijaitsevasta Hahnin kentästä konserniin kuuluva HNA Airport Group GmbH omistaa 82,5 prosenttia, ja loput on Hessenin osavaltion omistuksessa.

Toistaiseksi ei tiedetä mikä vaikutus HNA Groupin mahdollisella konkurssilla olisi konsernin lentoasemien toimintaan.

30.1. klo 20.30 korjattu otsikosta ja tekstistä, että HNA Group ei ole vielä konkurssissa vaan konkurssi on mahdollinen.

.
.