Hyppää sisältöön

Kymmenettuhannet marssivat turvallisuuslakia ja koronarajoituksia vastaan Ranskassa

Pariisin mielenosoituksessa puhkesi illansuussa mellakoita tuntia ennen ulkonaliikkumiskiellon alkua.

Poliisi käytti vesitykkiä Pariisissa, kun protestit äityivät illalla mellakoiksi. Kuva: Mohammed Badra/ EPA

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat lauantaina eri puolilla Ranskaa mieltään uutta turvallisuuslakiesitystä vastaan. Uusi lakiesitys muun muassa rajoittaisi oikeutta kuvata työtehtävissä olevia poliiseja.

Viha lakiesitystä vastaan kuohahti marraskuussa sen jälkeen, kun julkisuuteen levisi video siitä, miten poliisi pieksi ilman syytä mustan musiikkituottajan. Uuden lain nojalla videota ei olisi saanut julkaista.

Lakiesitystä on aiemmin perusteltu sillä, että se suojelisi poliiseja ja heidän perheitään väkivaltaisten mielenosoittajien uhkauksilta ja nettihäirinnältä.

Presidentti Emmanuel Macronin LREM-puolueen edustaja kertoi marraskuun lopussa, että runsaasti arvostelua osakseen saaneen lakiesityksen tilalle on tarkoitus laatia uusi lakiesitys. Arvostelijat ovat vaatineet Macronia luopumaan laista kokonaan.

Laki on hyväksytty Ranskan parlamentin alahuoneessa. Ylähuoneen eli senaatin käsittelyyn se siirtyy maaliskuussa.

Protestit äityivät mellakoiksi

Mielenosoitukseen oli saapunut myös keltaliivejä ja koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten vastustajia.

Protestoijien joukossa oli myös nuoria, jotka vaativat oikeutta järjestää teknobileitä entiseen tapaan. Osa puolestaan vaati, että kielto kulttuuritapahtumien järjestämiselle puretaan.

– Monet kaupat ovat auki, metro on täynnä ihmisiä, mutta kulttuuripaikat ovat kiinni, vaikka tapahtumissa voisi noudattaa turvallisuusohjeita [koronan leviämisen estämiseksi], sanoi 24-vuotias mielenosoittaja Kim The Guardian -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) .

Pariisin mielenosoituksessa puhkesi illansuussa mellakoita tuntia ennen ulkonaliikkumiskiellon alkua. Poliisi ampui rettelöitsijöitä vesitykeillä ja pidätti vajaat 30 ihmistä.

Lue myös:

.
.