Hyppää sisältöön

Leviämisvaiheessa oleva Jyväskylä kiristää koronarajoituksia: alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset keskeytetään sekä museot ja kirjastot suljetaan kahdeksi viikoksi

Aiemmin päivällä kerrottiin, että Jyväskylä siirtää yläkoulut etäopetukseen. Koronatilanne kuormittaa jo terveydenhuoltoa.

Jyväskylän kaupungintalo eli kunnallistalo ja Jyväskylä-viirejä talon edessä.
Jyväskylän kaupunginhallitus on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen sunnuntaina.

Jyväskylän heikentynyt koronatilanne johtaa uusiin rajoituksiin. Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on sunnuntaina linjannut, että lasten ja nuorten liikuntaharrastukset keskeytetään kaupungin omissa tiloissa kahden viikon ajaksi. Samoin kirjastot ja museot ovat suljettuna 14.2. saakka.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kommentoivat kaupungin koronatilannetta Yle Jyväskylän suorassa lähetyksessä.

Tauti leviää tällä hetkellä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa, Käsmä kertoo. Tartuntaketjut ovat edelleen hyvin tiedossa.

– Yli 85 prosenttia on tiedossa ja se tuo tilanteeseen hallinnan tunnetta, Käsmä toteaa.

Kaupunginjohtaja Koiviston mukaan tilanteen kehitys on nyt kiinni kaupunkilaisten toiminnasta.

– Tilanne saadaan haltuun, jos suosituksia noudatetaan, Koivisto sanoo.

Koiviston mukaan sunnuntaina tehdyt rajoitukset ovat kovia.

– Toivomme kuitenkin ymmärrystä ja tukeakin kodeista, jottei esimerkiksi nuorten laajoja kokoontumisia tässä tautitilanteessa järjestetä, Timo Koivisto tiivistää.

Tilannetta arvioidaan päivittäin. Rajoitusten mahdollista jatkoa pohditaan seuraavan kerran loppuviikosta. Asiaan vaikuttaa myös se, löytyykö Jyväskylästä muuntovirusta. Muuntovirusnäytteiden tuloksia saadaan alkuviikosta

Yläkoulut viikoksi etäopetukseen

Kaupunginhallitus päätti yläkoulujen etäopetuksesta ylimääräisessä kokouksessaan sunnuntaina. Tartuntatautilain nojalla tehty päätös tarkoittaa, että Jyväskylän kaupungin perusopetuksen koulujen 7.–9. luokkien oppilaat ovat etäopetuksessa 1.2. –7.2.

Etäopetus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.

Kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että tartunnat ja karanteenit kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti yläkouluikäisiin oppilaisiin. Koronatilanteen pahentuessa tartuntariski kouluympäristössä kasvaa ja opetuksen järjestäjän sekä terveydenhuollon ohjeistamin toimin tartuntoja ei voida välttämättä estää.

Poikkeuksellisia opetusjärjestelyitä käsitellään sunnuntaina iltapäivällä pidettävässä sivistyslautakunnan kokouksessa. Kodit saavat tiedon iltapäivän ja illan aikana etäopetusjärjestelyistä ja siitä, miten oppilaat saa opetusvälineet haettua kouluilta.

Päätöksen taustalla on Jyväskylässä nopeasti kasvaneet tartuntamäärät, jotka kohdentuvat erityisesti lapsiin ja nuoriin. Toimenpiteellä halutaan varmistaa koululaisten turvallisuus sekä varmistaa terveydenhuollon jäljitystoiminta, sillä kouluihin kohdentuvat tartunnat ja karanteenit ovat laajoja. Tartuntamäärien kasvaessa huolena on, että jäljityksen teho heikkenee jonojen kasvaessa.

Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen.

Lauantaina uusia tartuntoja ilmeni 53. Viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä on noin 240, ja ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on 160 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä on jo yli 7,3%.

Eilen karanteeniin tai eristykseen asetettiin jälleen yli 500 ihmistä. Jo aiemmin kuluneella viikolla karanteeniin on asetettu yli 1000 ihmistä. Jyväskylä katsoo nyt siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua. Terveydenhuollon peruspalveluita joudutaan ajamaan alas ja henkilöstöä siirretään tukemaan jäljitystyötä.

Karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneella viikolla mm. jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa, jääpallossa, kuntosalitoiminnassa ja vesipallossa. Altistumiset ovat joukkuetoiminnassa olleet laajoja.

Koska tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla, sairaalahoidon tarve ei ole vielä kasvanut.

– Pelko on, että tauti lähtee leviämään ikääntyvämpään väestöön. Sen jälkeen on selvää, että näillä tartuntamäärillä sairaalahoidon tarve kasvaa jyrkästi, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo kaupungin tiedotteessa.

Jyväskylässä kaupunginhallitus ja sivistyslautakunta ovat olleet sunnuntaina koolla ylimääräisissä kokouksissa. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkoa pohdittiin iltapäivällä myös kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä.

Lue seuraavaksi:

.
.