1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Pyhtää kaavailee uutta erä- ja luontokulttuurimuseota Kymijoen varrelle elämyskeskus Siriuksen viereen – kuntaa tuetaan museon paikaksi Venäjältä asti

Uuden museon tulevan sijainnin on tarkoitus selvitä toukokuussa.

museot
Havainnekuva erä- ja luontokulttuurimuseosta Pyhtäällä
Pyhtää suunnittelee erä- ja luontokulttuurimuseota Kymijoen varrella sijaitsevalle tontille. Havainnekuva.JKMM Arkkitehdit Oy

Pyhtää ehdottaa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon paikaksi elämyskeskus Sirius Sport Resortin vieressä sijaitsevaa tonttia.

Kunnan omistama tontti sijaitsee E18-moottoritien liittymässä, ja se rajoittuu Kymijokeen. Sijainnin ansiosta tontilta on jokea pitkin suora yhteys Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

Suomeen aiotaan perustaa valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo, joka esittelee esimerkiksi metsästystä, kalastusta, luonnontuotteiden keräilyä ja retkeilyä. Museon sijaintia ei ole vielä päätetty.

Kunnilla oli tammikuun loppuun asti aikaa jättää hakemuksensa museon sijoittumiskisaan. Helmikuussa hakemuksensa jättäneiden kuntien joukosta valitaan neljä parasta ehdokasta jatkoon. Museon tulevan sijainnin on tarkoitus selvitä toukokuussa.

Laaja tuki

Kymenlaakson kunnista museota hakee vain Pyhtää. Aiemmin myös Kouvola oli kiinnostunut museon saamisesta kaupunkiin, mutta tammikuun lopussa kaupunginhallitus päätti, että kaupunki ei osallistu museon sijoittumiskilpailuun.

Pyhtäätä tukee uuden museon sijoittumispaikaksi iso joukko kuntia. Kymenlaaksossa Pyhtään takana seisovat Kotka, Hamina, Virolahti ja Miehikkälä. Uudenmaan kunnista Loviisa ja Myrskylä tukevat Pyhtäätä uuden museon sijoittumispaikaksi.

Havainnekuva erä- ja luontokulttuurimuseosta Pyhtäällä
Havainnekuva.JKMM Arkkitehdit Oy

Lisäksi Kymenlaakson liitto, Kymenlaakson kauppakamari, Kymen Yrittäjät ry sekä kehittämisyhtiö Cursor Oy ovat allekirjoittaneet tukikirjeen Pyhtään puolesta. Pyhtää uskoo myös Kouvolan kaupungin liittyvän viralliseen tukijajoukkoon haun seuraavissa vaiheissa.

Pyhtää on saanut hakemukselleen tukea myös Venäjältä. Tukikirjeensä ovat kirjoittaneet Pietarin kaupunki, Venäjän kalastus- ja metsästysmuseo, Venäjän etnografinen museo, Leningrad-Oblastin kauppakamari ja Maxmedia.

Kunnan mukaan tukikirjeet Venäjältä korostavat museon kansainvälistä vierailijapotentiaalia.

– Hakemuksemme huokuu yhdessä tekemistä, tinkimätöntä ammattitaitoa sekä aitoa voitonnälkää. Kyseessä on erittäin kilpailtu valtakunnallinen hakemusprosessi, johon tiimimme on laittanut kaikki peliin. Hakijajoukkueen puolesta voin ylpeänä todeta, että hakemuksemme ei takuulla kalpene muille paikkakunnille tuumaakaan, Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho sanoo tiedotteessa.

Havainnekuva erä- ja luontokulttuurimuseosta Pyhtäällä
Havainnekuva.JKMM Arkkitehdit Oy

Pyhtäälle kaavailtu erä- ja luontokulttuurimuseo kiinnostaa myös useita yrityksiä. Yhteistyöstä on kiinnostunut esimerkiksi Kotkan Energia, joka omistaa Pyhtäällä Långön saaressa 26 hehtaarin tontin. Yhtiö on valmis neuvottelemaan tontin käytöstä museota hyödyttävällä tavalla.

– Haluamme tarjota Långön luonnontilaisen alueen sellaiseen käyttöön, jossa siitä pääsee nauttimaan mahdollisimman moni itäisen Suomenlahden asukas tai matkailija. Tämän hankkeen myötä sekä alueen arvo että käyttö nousevat, toimitusjohtaja Sami Markkanen sanoo tiedotteeessa.

Kotkalainen metsäyhtiö Kotkamills puolestaan näkee, että se voisi esitellä museossa tuotteitaan. Myös pyhtääläinen Pyroll Group on allekirjoittanut tukikirjeen Pyhtään hakemuksen liitteeksi.

Kulttuurihistoriaa ja luontoa

Pyhtää pitää etunaan sijoittumiskisassa muun muassa seudun kulttuurihistoriaa. Kunta on nostanut hakemuksessaan esiin Venäjän keisareiden suosimat kalastus- ja kesänviettopaikat Kymijoella ja saaristossa.

Kunnan mukaan Pyhtään sijainti historiallisella Ruotsin ja Venäjän raja-asemalla ja niin sanotun Vanhan Suomen rajajoen, Kymijoen, varrella mahdollistaa kansainvälisesti kiinnostavien sisältöjen rakentamisen uuteen erä- ja luontokulttuurimuseoon.

Museota on luonnostellut Pyhtäälle arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit Oy, joka on suunnitellut muun muassa Amos Rex -museon ja Kansallismuseon laajennuksen. Arkkitehtitoimiston mukaan sen luonnosteleman museon arkkitehtuuri tekee kunniaa sekä paikalliselle että kansalliselle erä- ja luontokulttuurille.

– Pyhtäältä löytyy monipuolinen kirjo upeita luonnonympäristöjä kuten Valkmusan kansallispuiston suoalueet, Kymijoen vesistömaisemat sekä merellinen Itäisen Suomenlahden kansallispuisto. Laajat turmeltumattomat luontoalueet ja toisaalta pääkaupunkiseudun läheisyys ovat yhdistelmä, joka tekee Pyhtäästä mitä oivallisimman sijoituspaikan erä- ja luontokulttuurimuseolle, arkkitehtitoimiston perustajaosakas *Asmo Jaaksi *sanoo tiedotteessa.

Havainnekuva erä- ja luontokulttuurimuseosta Pyhtäällä
Havainnekuva.JKMM Arkkitehdit Oy

Tavoitteena 100 000 kävijää

Uusi museo tavoittelee sataa tuhatta kävijää vuodessa.

Pyhtään kunnan tiedotteen mukaan tutkimus- ja analysointikeskus TAK on arvioinut museon aluetaloudellisiksi vaikutuksiksi 7–15 miljoonaa euroa. Työllisyysvaikutukset puolestaan olisivat 31–66 henkilötyövuoden luokkaa.

Eri puolilla Suomea kymmenet kunnat ovat olleet kiinnostuneita uudesta museosta. Kiinnostuksensa ovat ilmaisseet esimerkiksi Imatra, Lahti, Tampere, Rovaniemi, Joensuu ja Riihimäki. Lahti on kuitenkin päättänyt, ettei se lähde mukaan kisaan.

Lopullisen päätöksen museon sijainnista tekevät Maa- ja metsätalousministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Museovirasto yhdessä Metsästysmuseoyhdistyksen ja Kalastusmuseoyhdistyksen kanssa.

Lisää aiheesta:

Kouvola ei hae uutta erä- ja luontokulttuurimuseota kaupunkiin – esteeksi nousi liian korkea hinta

Uusi erä- ja luontokulttuurimuseo kiinnostaa Pyhtäätä ja Kouvolaa – ehdokkaiden kesken on edessä kova kisa

Historialliset kalastusvälineet ovat odottaneet varastossa jo 100 vuotta – Suomeen suunnitellaan uutta Erämuseota

Tekstiin täsmennetty 2.2.2021 kello 9:07, ettei Lahti ole mukana kisassa erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikasta .

Lue seuraavaksi