1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harrastukset

Lapset pääsevät taas harrastuksiin pääkaupunkiseudulla – "Jäälle pääsy ja kaverit ovat parasta"

Yli kahden kuukauden treenitauko päättyy niin taitoluistelijoilla kuin lätkäjunnuillakin.

harrastukset
Taitoluistelijoita jäällä
Seurasimme harrastusten alkamista Vuosaaren jäähallilla Helsingin taitoluisteluklubin muodostelmaluistelijoiden kanssa. Treenitauon aikana on käytetty hyppynarua ja piruettilusikkaa, mutta jäälle pääsy melkein jännitti.

Helsingin Taitoluisteluklubin lasten minori-joukkueen Peppermintsin harjoitukset pääsevät vihdoin käyntiin Vuosaaren jäähallissa pitkän tauon jälkeen.

10–12-vuotiaiden ryhmässä harjoittelevat Maija Meklin ja Emilia Luostarinen ovat jännittäneet ensimmäisiä jäätreenejä niin kovasti, että uni ei meinannut tulla yöllä silmään.

Se on hyvää jännitystä, sillä tytöt ovat innoissaan. Treenitauon aikana on harjoiteltu muilla tavoin. Kotona on käytetty hyppynarua ja piruettilusikkaa, mutta jäätreeni voittaa kotitreenin tyttöjen mielestä.

– Jäälle pääsy ja kaverit ovat parasta.

Myös Katriina Newton-Kolehmaisen tytär luistelee seurassa.

– Tämä tauko on ollut tosi pitkä. Edes kesälomalla ei ollut tällaista. Ollaan kyllä vähän harjoiteltu, vaikka on ollut koronaa. Tytöt innostuivat hauskoista etätreeneistä. Viisi kertaa viikossa on ollut balettia, tanssia ja venytyksiä. Oma lapsi ymmärsi hyvin, miksi jääharjoituksia ei ollut, mutta se, että ei ole fyyisesti joukkuetovereiden kanssa, on ollut vaikeaa.

Äiti on huomannut eron myös silloin, kun tyttö on käynyt nukkumaan.

– Energiaa ei ole kulutettu, kuten normaalisti.

Korona-aikana jäätreenien aloittaminen mietitytti vähän perheessä, mutta se ei ole liian suuri kynnys harrastamiselle.

– Totta kai mennään. Seuran kanssa on valmistauduttu hyvin ja tehdään kaikki mahdollinen.

Newton-Kolehmaisen mielestä tytöt ovat joka tapauksessa paremmassa turvassa omassa treeniporukassaan.

– Mieluummin niin, että he ovat täällä tuttujen kanssa, eikä ties missä.

Pääkaupunkiseudulla avataan tiloja alle 20–vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnalle yli kahden kuukauden tauon jälkeen.

Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen kertoi tänään Ylen Radio Suomen Päivässä, että hän on huojentunut päätöksestä.

– Henkilökohtaisesti minulla on päällimmäisenä helpottunut olo. Palautteiden määrä, mitä saimme vanhemmilta, seuroilta ja itse nuorilta, oli valtaisa. On koettu paljon ahdistuneisuutta ja stressiä siitä, että ei ole päästy harrastamisen pariin.

Päätös on herättänyt ristiriitaisia tunteita molempiin suuntiin. Myös hallituksen suunnalta on tullut kritiikkiä pääkaupunkiseudun päättäjiä kohtaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmäkään ei ollut yksimielinen harrastusten avaamisesta. HUS ja THL vastustivat päätöstä.

Loikkanen näkee kuitenkin asiassa paljon hyvää.

– Tässä on kyseessä lasten ja nuorten hyvinvointi ja terveys. Ihan samalla tavalla lapset ja nuoret kokevat ahdistuneisuutta koronatilanteesta kuin aikuisetkin. Lapsille se on stressin purkukeino, että päästään harrastamaan. Oli se sitten liikuntaa tai kulttuuria tai muuta toimintaa.

Lähikontakteja vältetään edelleen

Harrastukset tukevat myös monien sosiaalista elämää.

– Kaverit ovat paljon tärkeämpiä lapsille ja nuorille. Valitettavasti on myös niin, että kouluissa ja harrastuksissa saattaa olla joidenkin perheiden lapsille ne turvalliset aikuiset, joita kohdataan päivittäin.

Tästä päivästä lähtien esimerkiksi uimahalleissa, nuorisotiloissa ja kuvataidekouluissa voidaan järjestää ryhmätoimintaa lapsille ja nuorille tietyin ehdoin.

Käsihygieniasta on huolehdittava, ja sairaana ei saa mennä harjoituksiin.

– Tiukimmat ja haasteellisimmat asiat, mitä nyt on tullut harrastusten pariin on se, että toimintaa pitää toteuttaa siten, että lähikontakteja vältetään tai ne merkitsevästi vähenevät. Tilaan pitää suhteuttaa semmoinen määrä henkilöitä, että turvavälit pystytään säilyttämään.

Nämä asiat jäävät nyt toimijoiden ja harrastusten tuottajien vastuulle. He ovat joutuneet allekirjoittamaan kaupungin laatiman terveysturvallisuussuunnitelman.

– Seurojen täytyy se täyttää ja sitoutua kaikkiin kohtiin. Siellä täytyy olla ihan allekirjoitus, että he toteuttavat ja noudattavat näitä. Jos käy niin, että me esimerkiksi toteamme, että siellä on yli 20-vuotiaita jollakin vuorolla, meillä on oikeus keskeyttää toiminta tai perua vuorot.

Esimerkiksi uimahallissa henkilökunta valvoo tilannetta. Koulujen liikuntasaleissa puolestaan ei ole henkilöstöä, joten valvonta jää toimijan itsensä vastuulle.

Loikkanen muistuttaa, että tiloja voidaan sulkea tarvittaessa myös siinä tapauksessa, että tartuntamäärät lähtevät nousuun.

Lätkäjunnut ovat riemuissaan

HIFKin junnupelaajat ja heidän peheensä ovat ottaneet tiedon jäähallien avaamisesta riemulla vastaan, kertoi junioripäällikkö Jari Riihinen Ylen Radio Suomen Päivässä.

– Tämä tuntuu isommalta jutulta kuin se, kun Suomi viimeksi voitti jääkiekon MM-kisat.

Seuran turvatoimenpiteisiin kuuluu muun muassa se, että saattajat ja vanhemmat eivät pääse enää halliin. Joukkueet kokoontuvat hallin ulkopuolella ja menevät maskit päällä omina ryhminään pukukoppiin. Aulaan ja yleisiin tiloihin ei jäädä hengailemaan.

Pukukopissa on tavallista pienempi ryhmä vetämässä varusteita päälle. Kopissa ollaan minimiaika ja siellä käytetään maskeja. Suihkussa käydään vasta kotona.

Jäällä oleva ryhmä ei käytä maskeja, mutta joukkueen huoltajat ja avustajat käyttävät.

Pelaajien varustukseen kuuluvat maskit myös lisäävät turvallisuutta Riihisen mukaan.

Jokaisella joukkueella on käsidesiä, jota joukkueenjohtaja annostelee pelaajille heti, kun he tulevat pukuhuoneeseen.

Joukkueiden kokoonpanoa ei vaihdella. Jäällä vältetään kontakteja.

– Kamppailuharjoitteiden tekeminen ei ole välttämätöntä. Niitä vähennetään nyt. Turvavälejä pyritään säilyttämään, vaikka luistellessa saatetaan olla hetkellisesti lähekkäin.

– Valmennuspäälliköllä on iso vastuu valmentajien esimiehenä huolehtia siitä, että ohjeita noudatetaan. On selvää, että jos on 7–20-vuotiaita harrastajia, valvonnan pitää olla sitä suurempaa, mitä nuoremmista on kyse.

Riihisen mukaan treenitauon aikana nuorilta ja heidän perheiltään on tullut mollivoittoisia viestejä.

– Tunteen ovat olleet epätoivoisia, kun itselle rakas harrastus ja kavereiden kanssa pelaaminen on ollut tauolla. Tämä on nyt hieno homma, että päästään jäälle. Huolehditaan siitä, että olemme tämän luottamuksen arvoisia.

Voit keskustella harrastuspaikkojen avaamisesta tiistaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Rivit rakoilevat lasten koronarajoitusten noudattamisessa: pikkukaupunki avasi liikuntasalinsa nuorille harrastajille, seuroissa paine kasvaa

Lue seuraavaksi