1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Palkkasotku sai uuden kiemuran Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä – noin 100 työntekijän palkkasaatavat laskettiin epäreilusti

Eksoten palkkarästit syntyivät, koska palkat jäivät alun perin yhtenäistämättä.

Eksoten hallitus päättää keskiviikkona, avataanko aiemmin tehtyä sopimusta epäreilujen tilanteiden korjaamiseksi. Arkistokuvassa Etelä-Karjalan keskussairaala Lappeenrannassa. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Osa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten työntekijöistä voi saada palkkarästeistä suuremmat korvaukset kuin alun perin päätettiin.

Syynä on palkkarästien laskutapa, joka on johtanut osin epäreiluihin tilanteisiin. Nyt laskutapaan aiotaan tehdä poikkeuksia, jotka nostaisivat korvaussummaa noin sadan työntekijän kohdalla.

Jos Eksoten hallitus hyväksyy ehdotetut poikkeukset, palkkarästipotti kasvaa arviolta 419 000 eurolla.

Eksoten palkkarästeissä on kyse yhteensä 30 miljoonasta eurosta. Palkkarästit kertyivät useiden vuosien aikana, kun palkkojen yhtenäistäminen jäi sote-piirin alkutaipaleella tekemättä. Korvauksiin oli oikeutettu kaikkiaan yli 4000 työntekijää.

Lue lisää: Eksote aloittaa palkkarästien maksun nykyisille työntekijöilleen – rästipalkat maksetaan marraskuun aikana

Keikkatyöt ja sijaisuudet kostautuivat

Kun palkkarästien korvaamisesta sovittiin, korvaussummat päätettiin laskea toukokuun 2020 tilanteen mukaan. Osa työtekijöistä teki tuolloin väliaikaisesti muita kuin tavallisia työtehtäviään, mikä saattoi pienentää tai suurentaa korvaussummaa.

Eksoten henkilöstö- ja viestintäjohtajan Santtu Niemen mukaan neuvotteluosapuolet ovat korvauksista sopiessaan tienneet, että tarkasteluajankohta voi vaikuttaa summiin. Tämä hyväksyttiin, jotta summat saatiin ylipäätään laskettua.

Päätöksen vaikutukset olivat kuitenkin osin yllätys.

– Neuvottelujärjestöillekin saattoi tulla yllätyksenä, että koronasiirtoja tapahtui juuri toukokuussa, joka oli valittu leikkauspisteeksi palkkojen arviointiin. Se oli epäonninen ajankohta. Myös se, kuinka paljon eläköityneet ovat tehneet keikkatöitä, on käsitykseni mukaan tullut yllätyksenä, Niemi kertoo.

Nyt korvaukset aiotaan laskea uudelleen kolmen työntekijäryhmän kohdalla. Heitä ovat keikkatöitä tehneet eläkeläiset, koronapandemian vuoksi muihin töihin siirretyt sekä työntekijät, jotka ovat menettäneet korvauksia esihenkilösijaisuuden takia.

Korvaukset lasketaan uudelleen, jos työntekijä on hävinnyt rahaa tarkasteluajankohdan takia. Korvauksia, jotka ovat ajankohdan takia nousseet, ei kuitenkaan aiota periä takaisin.

Eläkeläisille yli 300 000 euroa

Suurin poikkeusryhmä ovat vastikään eläkkeelle jääneet eksotelaiset, jotka ovat tehneet eläköitymisensä jälkeen keikkatöitä.

Heidän kohdallaan korvaukset ovat pienentyneet, sillä korvaukset on sopimuksen mukaan laskettu viimeisimmän työsuhteen perusteella. Se on tarkoittanut tyypillisesti 1–3 päivän sijaisuutta.

Poikkeusesityksen mukaan eläkeläiset saisivat korvauksen sen mukaan, mistä työtehtävistä he ovat jääneet eläkkeelle. Tämä tietäisi noin 310 000 euron lisäystä palkkakorvauksiin.

Eläkeläisten lisäksi korvaukset ovat pienentyneet 30–40 työntekijällä, joiden työtehtävät olivat koronatilanteen vuoksi muuttuneet, ja 13 työntekijällä, jotka olivat tehneet esihenkilön sijaisuutta. Ehdotuksen mukaan heille maksettaisiin yhteensä noin 109 000 euroa lisää.

Voi johtaa uusiin poikkeusvaatimuksiin

Eksoten mukaan poikkeuksien tavoitteena on tehdä parempaa henkilöstöpolitiikkaa ja ratkaista tilanteita työntekijöiden hyväksi.

– Jos kyse on väliaikaisista tehtävästä toiseen siirroista, jotka ovat olleet työnantajan kannalta hyviä ratkaisuja, olisi aika kohtuutonta, että työntekijä joutuu siitä kärsimään. Myös eläköityneiden kannalta lopputulos olisi kohtuuton, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa Eksote ei ole laatinut erityisiä suunnitelmia siltä varalta, että palkkasaatavia ryhdytään vaatimaan poikkeusten jälkeen lisää. Mahdollisuus on kuitenkin tiedostettu.

– Kun lähdetään sopimusehtoja aukaisemaan, siinä on se riski, että niitä vaaditaan aukaisemaan lisää. Olemme lähteneet siitä, että kaikki tapaukset on katsottu läpi ja näiden kolmen ryhmän kohdalla katsomme, että tilanne voidaan ratkaista toisella tavalla, Niemi sanoo.

Eksoten hallitus päättää keskiviikkona, hyväksytäänkö poikkeukset. Jos ehdotus menee läpi, kyse on Santtu Niemen mukaan merkittävästä menolisäyksestä.

– Koko ajan yritetään miettiä, miten talous saadaan pidettyä tasapainossa ja henklöstömenot kurissa. Siihen nähden se on iso potti, ja myös sen verran iso, että se halutaan tuoda Eksoten hallituksen arvioitavaksi.

Lue myös:

Sairaanhoitopiirin kymmenien miljoonien palkkapommi johti poliisitutkintaan

Sote-piirin 30 miljoonan euron palkkarästipotti voi paisua entisestään, kun kuvaan astuvat entiset työntekijät: "En pysty kommentoimaan tätä"

4000 työntekijälle on maksettava korvaukset eikä kukaan tiedä, mistä rahat revitään – sote-piirin munaus uhkaa viedä kokonaisen maakunnan talouden suohon