Hyppää sisältöön

Koronarokotteita ei ole jaettu vain väestöpohjan mukaisesti – rokotusten etenemisessä on isoja aluekohtaisia eroja

Lapissa jo yli viisi prosenttia väestöstä on saanut ensirokotteen, kun Pohjois-Pohjanmaalla vastaava luku on noin kaksi.

Sairaanhoitopiirien välillä on isoja eroja rokotemäärissä. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Maakuntiin jaetut rokotemäärät eivät täysin perustu alueiden väestöjakoon.

Poikkeamia aiheuttavat esimerkiksi sairaanhoitopiirien omat arviot koronapotilaiden hoitoon osallistuvan sote-henkilöstön määrästä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan sairaanhoitopiirien tulkinnat koronahenkilöstön kriteereistä ja määrästä vaihtelivat joulukuussa.

Korpelainen arvioi myös, että rokotusmäärissä näkyy myös mitä ryhmiä on rokotettu, eli nopeammin sujuvaa sote-henkilöstöä vai hitaampia hoiva-asiakkaita. Joillain alueilla on myös keskitytty selvästi enemmän ensirokotuksiin kuin tehosterokotuksiin, jolloin rokotettujen henkilöiden vertailuluvuissa voi olla isojakin eroja.

Väestöpohjavertailu vaikeuttaa myös se, että Modernan rokotetta jaetaan ikäihmisten määrän suhteessa, mikä omalta osaltaan vääristää tilannetta. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiiri sai ensimmäisiä Modernan rokotteita, ja siellä on jo yli 5 prosenttia väestöstä saanut ensirokotteen.

Korpelaisen mukaan erot tulevat tasoittumaan ajan ja uusien rokotteiden myötä.

Sairaanhoitopiirien välillä on isoja eroja rokotusmäärissä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on rokotettu noin 8500 ihmistä, eli noin 2 prosenttia alueen asukkaista. Valtakunnallisesti vastaava luku on yli 2,5 prosenttia.

Sairaanhoitopiireissä, joissa on yliopistosairaala, HUS on samalla tasolla Pohjois-Pohjanmaan kanssa noin 2 prosentissa, mutta Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa ollaan yli 3 prosentissa ja Varsinais-Suomessakin noin 3 prosentissa. Näillä alueilla ja Lapissa on kuitenkin keskitytty selvästi Pohjois-Pohjanmaata enemmän ensirokotuksiin.

Pohjois-Pohjanmaan lisäksi monessa muussakin sairaanhoitopiirissä vasta noin 2 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotuksen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.