Hyppää sisältöön

Kuopiossa kaavaillaan asuntotonttien hinnankorotuksia: omakotitalon tontin hinta voi kaksinkertaistua ja tonttivuokra jopa viisinkertaistua

Kuopion kaupungin mukaan tonttien hinnoittelu on jäänyt jälkeen markkinahinnoista.

Esimerkiksi Niiralassa omakotitalon tontista voi joutua maksamaan jatkossa 75 prosenttia enemmän. Arkistokuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopio suunnittelee kaupungin asuntotonttien myyntihintojen ja vuokrien korottamista. Tonttien myyntihinnat voivat enimmillään kaksinkertaistua ja vuokrat jopa viisinkertaistua.

Suunnitelman mukaan tonttien hinnat nousevat eniten Kuopion kantakaupungin lähellä olevilla vanhoilla asemakaava-alueilla. Niitä ovat Niirala, Haapaniemi, Itkonniemi, Männistö, Linnanpelto ja Puijonlaakso.

Esimerkiksi Niiralassa omakotitalon tonttihinta on tällä hetkellä noin 40 euroa neliömetriltä, mutta uudessa hinnoittelussa se nousee 70 euroon. Puijonlaaksossa, Linnanpellolla ja Itkonniemellä hinta nousee 39 eurosta 60 euroon.

Kerrostalotonteilla esimerkiksi Niiralassa tonttihinta nousee 170 eurosta 250 euroon ja Puijonlaaksossa 140 eurosta 225 euroon per neliömetri.

Kaupunki kasvaa, samoin paine nostaa tonttihintoja

Kaavaillun muutoksen syy on se, että Kuopiossa tonttien hinnat ovat jääneet niiden markkina-arvosta jälkeen, kertoo Kuopion kaupungin tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen.

– Edellisen kerran asuntotonttien hintoja on tarkistettu vuonna 2007. Siitä on aika pitkä aika, ja kaupunki on muuttunut ja kasvanut. Tonttihinnat ovat jääneet jälkeen yleisestä markkinahintakehityksestä, Meriläinen sanoo.

Esityksen mukaan uudet vuokrat astuvat voimaan silloin, kun vuokrasopimuksia uusitaan. Jos tontin vuokra vähintään kaksinkertaistuu entiseen verrattuna, ensimmäisen kolmen vuoden ajalta vuokrasta saa 30 prosentin alennuksen.

Esitys uusista tonttihinnoista ja -vuokrista käsitellään Kuopion kaupungin kaupunkirakennelautakunnassa keskiviikkona.