Hyppää sisältöön

13 Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta tarjolla Unescon maailmanperintökohteeksi – mukana myös Helsingin Kulttuuritalo ja Finlandia-talo

Tarjolla ovat myös Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa sekä Imatran Kolmen ristin kirkko.

Finlandia-talo on yksi 13 kohteesta, jotka muodostavat aieluetteloon lisättävän kokonaisuuden. Arkistokuva. Kuva: Kristiina Lehto

Suomi esittää Alvar Aallon arkkitehtuuria edustavan kokonaisuuden liittämistä kansallisen maailmanperintökohteiden aieluetteloon.

Aieluettelo on kansallinen luettelo kohteista, joita lähitulevaisuudessa esitetään Unescon kansainväliselle maailmanperintölistalle.

Alvar Aallon suunnittelemia kalusteita Finlandia-talossa.

Alvar Aallon humaani arkkitehtuuri -kokonaisuudessa on 13 kohdetta. Kohteiden lukumäärä voi vielä muuttua, kun kokonaisuutta lähdetään valmistelemaan esitykseksi maailmanperintöluetteloon. Valmistelun ajankohdasta päätetään erikseen.

Alvar Aallon arkkitehtuuria edustavassa kokonaisuudessa ovat mukana seuraavat 13 kohdetta:

Alvar Aallon ateljee

Alvar Aallon kotitalo

Finlandia-talo

Kansaneläkelaitoksen päärakennus Helsingissä

Kulttuuritalo Helsingissä

Jyväskylän yliopiston kampus

Muuratsalon koetalo Jyväskylässä

Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä

Paimion parantola

Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus

Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa

Villa Mairea Porin Noormarkussa

Aieluetteloa päivitetään

Suomen kansallisen aieluettelon päivityksen yhteydessä luettelosta myös poistetaan kulttuuriperintökohteita. Ne eivät enää kaikilta osin täytä kriteerejä, joilla voisi päästä mukaan UNESCOn maailmanperintölistalle. Poistettuja kohteita ovat Hauensuolen kalliopiirrokset Hangossa, Pattijoen Kastelli Raahessa ja Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa. Sen sijaan siellä säilyy edelleen Luettelossa säilytetään Inarin Ukonsaari.

Listalla aiemmin omana kohteenaan ollut Paimion parantola on nyt yksi osa Alvar Aallon arkkitehtuuria edustavaa kokonaisuutta.

Paimion parantola on edelleen ehdolla maailmanperintöluetteloon. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Luonnonperinnön osalta kansalliseen aieluetteloon on nimetty Saimaan norppasaaristot. Se korvaa voimassa olevaan aieluetteloon sisältyneen Saimaan-Pielisen vesistön.

Suomen kansallinen aieluettelo on päivitetty edellisen kerran vuonna 2004.

Alvar Aallon suunnittelemat Sunilan terassitalot Kotkassa. Kuva kesältä 2019. Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Unescon maailmanperintöluettelossa on tällä hetkellä yli 1 100 kohdetta eri puolilla maapalloa. Suomesta maailmanperintölistalla ovat Verlan tehdasmuseo Kouvolassa, Vanha Rauma, Suomenlinna Helsingissä, Petäjäveden vanha kirkko, pronssikautinen hautaröykkiöalue Sammallahdenmäki Raumalla, Struven ketju ja Merenkurkun saaristo.

Museoviraston nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) pääset tutustumaan Suomessa sijaitseviin Unescon maailmanperintökohteisiin

Suomessa aieluetteloon sisällytettävistä kulttuuripeintökohteista päättää Museoviraston esityksen pohjalta opetus- ja kulttuuriministeriö. Luonnonperintökohteista puolestaan ympäristöministeriö.

Lue lisää:

.
.